Kerry: Avionul rus intrat in spatiul aerian al Turicei putea fi doborat, ca represalii

I. P. | 05.10.2015

Secretarul de stat John Kerry a criticat luni încălcarea spațiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rus, spunând că acestea ar fi putut fi doborâte ca represalii, și spune că sunt necesare discuții între statele care acționează în Siria, pentru a nu se ajunge la conflicte accidentale.

Pe aceeași temă

'Suntem foarte îngrijorați de aceste incidente pentru că este exact genul de lucruri în legătură cu care noi am avertizat: dacă Turcia ar fi ripostat....s-ar fi putut ajunge la doborârea avioanelor', a declarat Kerrycitat de Reuters și preluat de Agerpres.

 

Secretarul de stat american a anunțat că după acest incident și-a intensificat discuțiile diplomatice pentru a se asigura că nu va exista niciun conflict accidental între avioanele rusești și cele ale coaliției în spațiul aerian sirian.

 

'Aceste conversații sunt chiar mai intense acum și vom vedea foarte rapid dacă această situație poate fi detensionată', a subliniat Kerry, adăugând că Rusia are o responsabilitate fundamentală pentru a acționa în conformitate cu standardele internaționale.

 

El a precizat de asemenea că, după incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute, când avioane ruse au încălcat spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria, a devenit clar faptul că motivele Rusiei nu sunt doar acelea de a lupta împotriva militanților Statului Islamic.

 

John Kerry i-a recomandat totodată Moscovei să-i comunice direct președintelui sirian Bashar al-Assad ce se așteaptă de la el în cadrul unei tranziții politice în Siria.

 

'Dacă nu va face acest lucru, atunci vom continua să ne îndreptăm într-o direcție care cu siguranță va aduce mai mult terorism, mai mult conflict și posibil distrugerea completă a statului Siria', a mai spus secretarul de stat american.

***

Reamintim că Ankara a anunțat a anunțat luni ca doua avioane de vanatoare F-16 ale fortelor aeriene turce au interceptat sambata un avion de lupta rusesc care incalcase spatiul aerian al Turciei. Incidentul a avut loc la frontiera cu Siria, in sud-estul tarii.

 

In aceste conditii, autoritatile turce l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a-i fi prezentat un “protest ferm”. Turcii au cerut Moscovei sa evite repetarea unor asemenea incidente, ca masura de precautie impotriva unor situatii nedorite.

 

Explicațiile Moscovei

Avionul militar rus care a intrat sâmbătă “pentru câteva secunde” în spațiul aerian al Turciei din cauza “vremii nefavorabile”, nefiind vorba despre un complot, a explicat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.

 

“Un avion militar rus Su-30 a intrat timp de câteva secunde în spațiul aerian turc, în cursul unei manevre, în timp ce se întorcea pe aerodromul său (…)Acest incident a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile în această zonă. Nu trebuie văzut în asta vreun complot”, a susținut Konașenkov, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de AFP și preluat de Agerpres.

 

Reacția SUA și NATO 

O reactie dură a venit si din partea Aliantei Nord-Atlantice, Secretarul General facand un apel catre Kremlin sa evite escaladarea tensiunilor in zona, dat fiind faptul ca Turcia este tara membra a NATO.

 

NATO a calificat incidentul ca fiind un 'comportament iresponsabil' și a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra opoziției și civililor în Siria.

 

Alianta ramane “puternic dedicata” asigurarii securitatii Turciei, a spus Jens Stoltenberg, adaugand ca actiunea intreprinsa de aviatia militara rusa este inacceptabila. Secretarul General a mai spus ca a cerut intrunire a Consiliului Nord-Atlantic, ce urmeaza a avea loc in dupa-amiaza zilei de luni.

 

25 de atacuri rusesti din aer, in 24 de ore

Aviatia militara rusa a lansat 25 de atacuri aeriene in Siria, in ultimele 24 de ore, sustine ministerul rus al Apararii, citat de AP, transmite Mediafax.

 

Potrivit unui comunicat, ministerul rus a anuntat ca atacurile au vizat pozitii ale gruparii teroriste Stat Islamic, fiind vorba despre noua presupuse instalatii, un centru de comandament, depozite de munitie si piese de artilerie. Toate, situate in nordul si nord-estul Siriei.

 

Statul Islamic si grupari afiliate reletei Al-Qaida ar fi fost vizate de atacurile rusilor, insa Moscova recunoaste ca unele dintre raiduri au atins pozitii ale factiunilor rebele moderate anti-Assad sustinute de catre Occident.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22