Kim Jong-Un: Coreea de Nord detine bomba cu hidrogen. Ne vom apara suveranitatea

Paul Cristescu | 10.12.2015

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dat de înţeles că tara sa, care deţine arme nucleare, a dezvoltat de asemenea o bomba cu hidrogen, acest fapt reprezentând un progres semnificativ in programul sau de armament nuclear.

Pe aceeași temă

 

Coreea de Nord este deja "un stat puternic dotat cu arma nucleara, care este gata sa faca sa explodeze o bomba A (atomica) si o bomba H (cu hidrogen) pentru a-si apara suveranitatea intr-un mod fiabil", a declarat Kim Jong-Un, relateaza AFP, conform Hotnews.


Coreea de Nord a testat in trei randuri bomba atomica, care foloseste fisiunea nucleara, in 2006, 2009 si 2013. Aceste teste i-au atras Phenianului mai multe valuri de sanctiuni internationale. Bomba cu hidrogen functioneaza pe baza fuziunii, sau unirii unor elemente mai usoare cu unele mai grele si provoaca o explozie mult mai puternica.

 

Coreea de Nord a sugerat in trecut ca dispune de arme 'foarte puternice, de mare capacitate'. Phenianul face deseori declaratii despre capacitatile sale nucleare, afirmatii care insa nu pot fi verificate.

 

Regimul nord-coreean sustine, in special, ca dispune de arme capabile sa atinga teritoriul american, dar cei mai multi dintre experti considera ca este imposibil ca Phenianul sa aiba astfel de arme, cel putin pentru moment.
 

In septembrie, Institutul pentru Stiinta si Securitatea Nationala (ISSI), al carui sediu se afla la Washington, a avertizat in legatura cu o noua facilitate in constructie la Yongbyon, principalul complex nuclear al Coreii de Nord. Aceasta ar putea servi la separarea izotopilor si la producerea de tritiu, estimase atunci ISSI.
 

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului si reprezinta o componenta cheie pentru fabricarea de arme termonucleare, a caror putere este substantial mai mare decat cea a bombelor nucleare, care contin numai uraniu sau plutoniu.
 

Primele doua teste nucleare nord-coreene au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Al treilea test a fost se pare pe baza unui echipament continand uraniu, desi acest lucru nu a fost confirmat. "Nu stim daca Coreea de Nord poate construi, de fapt, arme nucleare, inclusiv pe baza de tritiu, credem insa ca ea inca mai trebuie sa rezolve unele probleme tehnice pentru a fi capabila de aceasta", declara ISSI. "Rezolvarea problemelor tehnice implica teste nucleare subterane", sugereaza expertii americani.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22