Kim Jong-un, în umbra tatălui

Octavian Manea | 19.02.2013

Pe aceeași temă

Noua criză nucleară capătă sens şi din perspectiva suc­cesiunii dinastice, fiind o mo­­dalitate de legitimare internă a lui Kim Jong-un. Este plauzibil ca tânărul lider nord-coreean să se inspire din leadershipul prac­ticat de tatăl său şi chiar să apli­ce multe dintre reţetele sale de supravieţuire politică. Şi asta cu atât mai mult cu cât din cercul sfătuitorilor celor mai apropiaţi fa­ce parte chiar unchiul său, Jang Song-thaek. Se spune chiar că acesta a fost special ales de Kim Jong Il, pe post de mentor in­for­mal, pentru a-l ajuta pe fiul său să navigheze cu succes printre in­fluentele facţiuni ale regimului şi să-şi consolideze puterea.

În de­finitiv, Kim Jong-un avea nevoie de un „bătrân înţelept“ care să cu­noască din interior mecanica şi for­ţele gravitaţionale ale sistemului şi mai ales care să ştie să or­chestreze, din off, pârghiile ne­ce­sare pentru reproducerea di­nas­tiei Kim. Din afară, acţiunile tâ­nă­rului lider coreean ar putea „pă­rea iraţionale, până în momentul în care luăm în considerare obi­ectivele sale, cartografiem vi­zi­u­nea diverselor facţiuni faţă de o anumită politică şi înţelegem ce este vital pentru a menţine spri­jinul grupărilor cheie pentru su­pra­vieţuirea regimului“, spune Mar­garet Hermann, directorul Ins­ti­tu­tului Moynihan pentru Afaceri Glo­bale al Universităţii Syracuse. În realitate, însă, asemenea tatălui său în anii de ucenicie şi sub în­drumarea unchiului, Kim a ac­ţio­nat letal pentru a-şi securiza lo­ialitatea armatei, în definitiv, pi­lonul gravitaţional al sistemului.

Până la mazilirea capilor armatei (generalii care apar alături de Kim în urma sicriului liderului su­prem), percepuţi ca o ameninţare on­to­logică pentru autoritatea fragilă, necoagulată, a unui tânăr de 30 de ani, nu a fost decât un pas. Ei au fost înlocuiţi cu personaje lo­iale partidului la recomandarea un­chiului său. În aceeaşi logică sim­bolică se înscriu şi testul balistic din decembrie sau detonarea dis­pozitivului nuclear de săptămâna trecută. Ambele sunt mişcări me­nite să întărească capitalul de le­gitimitate internă al noului lider. Arma nucleară nu este doar un de­ziderat moştenit de la tatăl şi bu­nicul său, ci şi obiectivul or­ga­nizaţional ultim al complexului mi­litaro-industrial nord-coreean. O alienare a acestuia, printr-un even­tual conciliatorism faţă de agen­da comunităţii internaţionale, ar echivala cu o sinucidere politică.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22