Kim Jong Un, liderul nord-coreean, este grav bolnav? Nu a mai apărut în public de peste 10 zile

Laurentiu Gheorghe | 22.04.2020

Presa de stat din Coreea de Nord nu a făcut miercuri nicio mențiune la starea de sănătate a liderului Kim Jong Un, după ce zvonurile că ar fi pe patul de moarte s-au înmulțit, constată Reuters.

Pe aceeași temă

Media din Coreea de Nord, aflată sub controlul partidului comunist, a prezentat miercuri reportajele obișnuite referitoare la realizările economiei naționale sub înțeleapta conducere a liderului suprem Kim Jong Un, însoțite de înregistrări mai vechi ale șefului statului. Această atitudine a Coreii de Nord este neobișnuită, mai ales că liderul a absentat de la sărbătoarea națională din 15 aprilie, fapt cu totul excepțional, iar de atunci nu a mai fost văzut în public.

Ziarul online cu sediul în Coreea de Sud Daily NK, specializat în ştiri despre Coreea de Nord, a raportat anterior că Kim a fost supus unei intervenţii chirurgicale cardiace pe 12 aprilie şi că se recuperează la o vilă dintr-o stațiune montană.

Potrivit ziarului, un informator din Coreea de Nord ar fi declarat că operaţia a fost necesară din cauza mai multor factori. Kim este supraponderal, fumează şi a avut un program foarte încărcat în ultimul timp.

Oficialii din Coreea de Sud și China, precum și surse apropiate de serviciile secrete americane pun la îndoială zvonurile referitoare la starea de sănătate a lui Kim Jong Un, iar Casa Albă s-a limitat în a aspune că monitorizează cu atenție situația.

Președintele american, Donald Trump, s-a abținut de la comentarii, însă a recunoscut că nu are nicio informație directă de la Phenian care să infirme zvonurile. „Vom vedea care este starea lui. Nu știm dacă informațiile sunt adevărate”, a declarat Donald Trump marți seară în conferință de presă.

„Îi doresc numai bine”, a mai declarat Trump, adăugând că a avut o „relaţie foarte bună” cu Kim.

Cei doi s-au întâlnit de două ori cu ocazia unor summituri istorice, dar nu au reuşit să treacă peste decalajele profunde dintre cele două ţări, în principal asupra programului nuclear al Phenianului.

Speculațiile sunt alimentate de absența liderului nord-coreean de la marea sărbătoare națională din 15 aprilie, ziua de naștere a bunicului său, Kim Il Sung, fondatorul regimului comunist și întemeietorul dinastiei Kim.

Miercuri, oficiosul partidului, Rodong Sinmun, a publicat articole generaliste despre economia națională, cu citate mai vechi din Kim, precum și alte subiecte fără legătură cu activitatea din prezent a liderului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22