Kim Jong-un: Suntem aproape de obținerea armei nucleare. Răspunsul lui Trump

Dora Vulcan | 16.09.2017

Consiliul de Securitate ONU a condamnat testul balistic al Coreei de Nord, care a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Gestul regimului de la Phenian a fost unul extrem de provocator, spune Consiliul, într-un comunicat. Coreea de Nord ignoră criticile internaţionale și lansează alte amenințări.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 La doar câteva ore după mesajul de la ONU, Kim Jong-un a declarat că ţara sa este aproape de a obţine o armă nucleară. În plus, dictatorul a anunţat şi care este obiectivul regimului său: să ajungă la un echilibru de forţe cu Statele Unite.

 

Ca reacţie la testul nord-coreean de ieri, Donald Trump a vorbit încă o dată despre opţiunea militară pentru soluţionarea crizei: „Ne vom apăra poporul, naţiunea şi civilizaţia de toţi cei care îndrăznesc să ne ameninţe modul de viaţă. Asta include şi regimul nord-coreean. Sunt mai încrezător ca niciodată că opţiunile noastre pentru a răspunde la această ameninţare sunt atât eficiente, cât şi zdrobitoare”.

 

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat sâmbătă că se apropie de deţinerea armei nucleare, iar obiectivul Phenianului este „un echilibru de forţe” cu Statele Unite, o nouă provocare după ce ONU a condamnat ferm ultimul tir de rachetă nord-coreean, relatează AFP, preluată de News.ro.

 

„Scopul final este (...) să facem aşa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a insistat numărul unu nord-coreean, citat de agenţia oficială KCNA. Prin această declarație, comentează AFP, el pare să nu ia în seamă comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza.

 

 

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, în unanimitate, actul ”scandalos” și ”provocator” al Coreei de Nord

 

 

Consiliul s-a reunit de urgenţă vineri după-amiaza, la New York, cu uşile închise. Comunicatul final, dat pubicității vineri după- amiază denunţă clar „acte scandaloase” şi „extrem de provocatoare” ale Coreei de Nord, căreia îi cere să le „oprească imediat”.

 

 Liderul nord-coreean arată, însă, că nu intenționează să se oprească. El a spus că tirul rachetei de tip Hwasong-12, de vineri dimineaţa, a fost un succes şi a promis să sporească „capacităţile nucleare militare” ale ţării sale izolate.

 

În opinia lui David Wright, un fizician de la asociaţia Union of Concerned Scientists, „Coreea de Nord a demonstrat că poate să atingă Guamul (unde Washingtonul deţine instaaţii militare strategice) cu una dintre rachetele ei, chiar dacă încărcătura (rachetei) nu este cunoscută” şi nici precizia acesteia.

 

„Nordul transmite următorul mesaj: «nu tremurăm în faţa niciunei sancţiuni, iar ameninţările noastre nu sunt cuvinte goale”, a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul.

 

„Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară)”, a insistat Kim, citat de agenția oficială KCNA. „Ar trebui să le arătăm clar acestor mari puteri naţionaliste cum şi-a atins ţara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în pofida sancţiunilor lor nelimitate şi blocadei lor”.

 

În cursul Adunării Generale a ONU, care se desfășoară săptămâna viitoare la New York, preşedintele american Donald Trump urmează să discute, joi, despre Coreea de Nord, cu aliaţii săi sud-coreean şi japonez. Însă, fără să aştepte, Trump a avertizat din nou Coreea de Nord, vineri, dând asigurări că Statele Unite dispun de opţiuni militare „puternice” cu care să răspundă „dispreţului” Phenianului „la adresa vecinilor săi şi comunităţii internaţionale”.

 

La rânsul său, Beijingul a condamnat tirul şi a îndemnat la reţinere, a tratat în mod egal Phenianul şi Washingtonul , catalogând drept „iresponsabile” criticile americane.

 

„Miezul problemei este opoziţia dintre Coreea de Nord şi Statele Unite (...). China nu se află la originea escaladării tensiunilor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

 

 

 

background

 

  • Reuniune de urgență a Consiliului ONU după atacul nord-coreean deasupra Japoniei

 

 

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență vineri după un nou tir de rachetă nord-coreean, de astă dată deasupra Japoniei, a informat președinția acestuia, potrivit AFP.

 

 

Reuniunea va începe la orele 15.00 (19.00 GMT), a adăugat președinția etiopiană a Consiliului de Securitate.

 

Un diplomat a precizat că aceasta se va desfășura cu ușile închise.

 

Coreea de Nord a lansat, vineri dimineață, o rachetă balistică cu rază medie de acțiunea deasupra Japoniei care s-a prăbușit în mare la est de arhipelagul nipon, a informat Comandamentul operațiunilor militare americane din Pacific (PACOM), transmite Agerpres.

 

Atacul survine după ce Coreea de Nord a fost ținta unei serii de sancțiuni din partea Națiunilor Unite date în urmă cu trei zile

 

 

Coreea de Nord a primit interdicție, din partea Consiliului de Securitate al ONU, pentru exporturile de textile. De asemenea, este redusă aprovizionarea cu petrol si gaze.

 

 

Aceasta a opta serie de masuri și este consecința testului nuclear făcut de regimul de la Phenian pe 3 septembrie, transmite AFP.

 

 

ONU intenționează, astfe, să determine Phenianul sa-si negocieze programele de inarmare nucleara si conventionala, considerate o amenintare la adresa stabilitatii lumii.

 

 In opinia Statelor Unite, Regatului Unit, Frantei, sau Italiei, rezolutia adoptata luni este "foarte solida", "echilibrata" si permite ONU sa-si afirme "unitatea" si "hotararea".

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22