Kissinger:O înfrângere zdrobitoare a Rusiei va periclita pe termen lung stabilitatea în Europa

L. G. | 24.05.2022

Henry Kissinger a apreciat că Ucraina trebuie să înceapă negocierile „înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință” atât în Ucraina cât și în rândul statelor care o susțin.

Pe aceeași temă

Veteranul diplomației americane, Henry Kissinger, a cerut Occidentului să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare forțelor ruse din Ucraina, avertizând că aceasta ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei.

Henry Kissinger (98 de ani), fost secretar de stat și laureat al premiului Nobel pentru pace, a șocat când a propus ca Ucraina chiar să accepte să cedeze o parte din teritoriile locuite majoritar de ruși contra ajungerii la un acord de pace, relatează The Telegraph.

„Sper că ucrainenii vor egala eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea”, a avertizat Kissinger audiența de la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, adăugând, cu faimosul său sentiment de realpolitik, că rolul potrivit pentru Ucraina este să fie o țară tampon, neutră, mai degrabă decât frontiera estică a Uniunii Europene.

„În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie o revenire la status quo ante. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei în sine”, a spus el la conferința de luni.

Acesta a adăugat că ar fi „fatal” ca Occidentul să fie cuprins de „emoția momentului” și să uite poziția de putere a Rusiei în Europa.

Fostul secretar de stat american a continuat spunând că Ucraina ar trebui să cedeze din teritoriu în favoarea Rusiei în următoarele două luni pentru a se pute ajunge la un acord de pace.

Potrivit The Telegraph , el a explicat că Rusia a fost o „parte esențială a Europei” de peste patru secole, menționând că liderii europeni „nu trebuie să piardă din vedere relația pe termen lung” sau, altfel, riscă să pună Rusia într-o alianță permanentă cu China.

După cum scrie Ambrose Evans-Pritchard de la The Telegraph, comentariile lui Kissinger au venit pe fondul semnelor tot mai mari că coaliția occidentală împotriva lui Vladimir Putin dă semne de uzură pe măsură ce criza alimentară și energetică se adâncește iar sancțiunile impuse Rusiei sunt aproape de a-și fi atins limitele.

Fostul secretar de stat al SUA și arhitect al apropierii din timpul Războiului Rece dintre SUA și China a spus elitelor întrunite la Davos că ar fi fatal pentru Occident să se lase cuprins de emoțiile de moment și să uite locul cuvenit Rusiei în echilibrul european de putere.

Trăim într-o eră complet nouă

Extinzând comentariile sale cu privire la relațiile dintre Occident și Rusia, Henry Kissinger a declarat pentru Financial Times că în lume au loc schimbări-cheie de care trebuie ținut cont:

Financial Times: Administrația Biden își definește marea sa provocare geopolitică ca fiind lupta democrație versus autocrație. Este aceasta o încadrare greșită?

Henry Kissinger: Trebuie să fim conștienți de diferențele de ideologie și de interpretare care există. Ar trebui să folosim aceasta conștientizare pentru a o aplica în propria noastră analiză a importanței problemelor pe măsură ce apar, mai degrabă decât să facem din ea problema principală a confruntării, cu excepția cazului în care ne pregătim să facem din schimbarea regimului, scopul principal al politicii noastre (a SUA – n.r.). Cred că, având în vedere evoluția tehnologiei și enorma putere de distrugere a armelor din prezent, [căutarea schimbării de regim] ne poate fi impusă de ostilitatea altora, dar ar trebui să evităm să o generăm cu propriile noastre acțiuni.

...

Ne confruntăm în prezent cu tehnologii în care rapiditatea schibărilor, subtilitatea invențiilor, pot conduce la catastrofe, care mai ieri nici măcar nu erau imaginabile.

Dar aproape că nu există nicio discuție la nivel internațional despre ce s-ar întâmpla dacă cele mai distructive arme ar fi efectiv folosite.

Apelul meu în general, indiferent de partea cui te afli, este să înțelegem că acum trăim într-o eră complet nouă și am scăpat am scăpat din vedere neglijând acest aspect.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6b89jcNqgJo" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Cine este Henry Alfred Kissinger

Henry Alfred Kissinger, născut Heinz Alfred Kissinger, în mai 1923, în Fürth, Bavaria a fost secretar de stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford, scrie Wikipedia.

A jucat un rol cheie în diplomația mondială între 1969 și 1977, iar în anul 1973 i-a fost acordat, alături de generalul vietnamez Lê Ðức Thọ, Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa decisivă la încetarea devastatorului conflict din Vietnam.

Atunci când Henry Kissinger atingea culmile carierei sale, presa americană spunea despre consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Nixon că el este, de fapt, „adevăratul președinte”.

Henry Kissinger a devenit un oficial de rang înalt al organizației evreiești B’nai B’rith și, de asemenea, membru al grupului Bilderberg și al Comisiei Trilaterale.

Aparține Marii Loji francmasonice elvețiene Alpina, Clubului elitist Bohemian și este un membru al Cluburilor Phi Beta Cappa, Cosmos, Federal City și Century.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22