Köln: Politistii contrazic versiunea oficială. Majoritatea agresorilor erau refugiaţi

Vlad Toma | 08.01.2016

Conform unor informaţii publicate de cotidianul german Die Welt, polițiștii care au participat la operațiunea din noaptea de Revelion resping informațiile date publicității de conducerea lor.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Seful politiei din Koln, Wolfgang Albers, criticat pentru lipsa de actiune a politiei in noaptea de Revelion, a fost suspendat din functie, anunta AFP, citata de Hotnews

 

UPDATE: Tobias Plate, purtatorul de cuvant al ministerului federal de Interne, a anuntat ca politia efectueaza cercetari asupra a 31 de suspecti, dintre care 18 sunt solicitanti de azil, pentru violentele si furturile care au avut loc in noaptea de Anul Nou in Koln, anunta AFP, citata de Hotnews.
 

Este vorba de 9 algerieni, 8 marocani, 4 sirieni, 5 iranieni, un irakian si un sarb, a adaugat acesta. Politia locala din Koln a precizat ca au fost depuse pana in prezent 120 de plangeri pentru agresiuni sexuale.
 

Televiziunea publica din Koln, WDR, afirma vineri ca doua persoane au fost arestate. Potrivit sursei citate, politistii au descoperit pe telefoanele mobile ale celor doi barbati imagini video din seara de Revelion in care erau filmate agresiuni ale unor femei si o hartie cu traducerea in germana a unor termeni sexuali din araba.

 

***

 

Die Welt, citat de Hotnews, a scris astazi că mai mulți polițiști din Köln au o versiune diferită în privinţa a ceea ce s-a întâmplat în noaptea de Revelion. Ei spun că au controlat actele de identitate în cazul a peste 100 de persoane, unele dintre acestea fiind și reținute. Acest fapt ar contrazice faptul că nu s-ar ști despre ce agresori este vorba.Faptul că ar fi existat rețineri nu a fost comunicat oficial de către conducerea poliției din Köln. Controlul actelor ar fi arătat că „numai o mică parte dintre aceste persoane erau din Africa de Nord, majoritatea fiind din Siria”, citează Die Welt o declarație a unui polițist. 


Documentele arătate de persoanele respective la control erau cele „care sunt emise în cazul unei cereri de azil. Majoritatea erau intrați în țară în ultimele luni”, mai sunt citați polițiștii de Die Welt. Un raport intern obținut de Spiegel, citat de EurActiv.ro, contrazice de asemenea declarațiile conducerii poliției din Köln. Raportul documentează 71 de controale, 11 rețineri și 32 de plângeri penale şi specifică faptul că „majoritatea documentelor prezentate spre identificare reprezentau dovada înregistrării procedurii de azil”. 


În plus, comunicatele oficiale ale conducerii poliției afirmau că primele sesizări privind agresiuni sexuale și furturi ar fi avut loc în jur de ora 01:00. Raportul intern arată însă că s-ar fi întâmplat mult mai devreme, adică la 22:45.  
 

Șeful sindicatului regional, Arnold Plickert, explică pentru Die Welt că poate „înțelege pe deplin de ce polițiști decid să vorbească cu presa sub protecția anonimității. Ei vor să corecteze informațiile greșite și să se apere”. 
 

Publicația germană Die Zeit citează un polițist cu care a vorbit tot sub protecția anonimității. Acesta estimează circa 70 de controale în noaptea de Revelion la Köln. Ofițerul spune că „aproape niciuna dintre persoane nu putea comunica în limba germană. Documentele prezentate erau cele de la Autoritatea pentru Migrație. Printre ei erau nordafricani, dar și arabi, sirieni”.  
 

Varianta prezentată de Die Zeit spune însă că la controale nu s-a constatat nicio infracțiune și că cercetările vor să determine, acum, dacă acele persoane au legătură cu agresiunile sexuale din Köln.  
 

Ziarul local Kölner Stadt-Anzeiger merge și mai departe și scrie, invocând documentare proprie, că originea agresorilor a fost ținută secretă voit de conducerea poliției. Publicația afirmă că din noaptea de Revelion era clar că „printre agresori se află persoane din Siria, Irak și Afganistan, care trăiesc de puțină vreme în Germania”, arată Hotnews.
 

O altă publicație locală, Express, scrie după o convorbire cu un polițist din Köln că, în noaptea de Revelion, ar fi existat 15 rețineri. „Dintre persoanele reținute, 14 erau din Siria și una din Afganistan. Acesta este adevărul, chiar dacă el e dureros”, citează Express pe polițistul a cărui identitate nu o divulgă. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22