Kremlinul avertizează că va lua „măsuri” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina

Laurentiu Gheorghe | 02.04.2021

Rusia spune că va fi forțată să ia „măsuri” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina pentru a consolida poziția acestei țări, pe fondul rapoartelor despre o acumulare de trupe rusești la graniță,

Pe aceeași temă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că masează trupe la frontieră și că SUA s-au angajat să sprijine Ucraina în cazul unei „agresiuni” rusești, relatează AFP.

„Nu există nicio îndoială că un astfel de scenariu ar duce la o creștere suplimentară a tensiunilor în apropierea frontierelor Rusiei. Desigur, acest lucru ar necesita măsuri suplimentare din partea rusă pentru a-și asigura securitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a refuzat să precizeze despre ce măsuri este vorba.

Peskov a susținut că Rusia nu face nicio mișcare pentru a amenința Ucraina.

„Rusia nu amenință pe nimeni, nu a amenințat niciodată pe nimeni”, a spus el, acuzând pe de altă parte forțele armate ale Ucrainei de provocări „multiple”.

Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Săptămâna aceasta, Moscova și Kievul s-au învinovățit reciproc pentru creșterea violențelor dintre forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Kremlin din estul Ucrainei.

Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană.

„Suntem absolut îngrijoraţi de escaladările recente ale actelor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Ne opunem oricărui act agresiv care are ca scop intimidarea sau ameninţarea partenerului nostru, Ucraina”, a adăugat el.

Liderii militari occidentali se tem că mișcările de trupe din ultimele zile ar putea duce la un conflict armat între Rusia și Ucraina, dacă Kievul va încerca să recupereze prin forță peninsula Crimeea, ocupată în 2014 de Rusia. O asemenea escaladare a conflictului va pune la grea încercare diplomația administrației Biden, a liderilor UE și a NATO. În eventualitatea unui răspuns puternic din partea SUA, s-ar putea declanșa o reacție în lanț cu urmări imprevizibile.

Cel mai îngrijorător este că luptele dintre separatiștii din regiunea Donețk, susținuți de Rusia și trupele ucrainene s-au intesificat în ultima săptămână, acordul de încetare a focului semnat în iulie 2020 fiind încălcat de sute ori în ultima săptămână.

Misiunea OSCE de supraveghere a acordului convenit între cele două părți a raportat sute de încălcări ale acestuia în ultimele zile. În cel mai grav incident, pe 26 martie, patru militari ai Kievului și-au pierdut viața după un atac cu mortiere din partea separatiștilor, iar alți doi au fost grav răniți.

Armata ucraineană a acuzat forțele ruse pentru acest atac, însă Moscova a negat orice prezență militară în Donețk, unde ar susține forțele separatiste din regiune.

Ca răspuns la reluarea conflictului armat din estul Ucrainei, Comandamentul trupelor americane staționate în Europa „și-au ridicat gradul de alertă la cel mai înalt nivel”, conform Politico.com. : „Comandamentul european al SUA și-a ridicat gradul de alertă la cel mai înalt nivel după reluarea luptelor între separatiștii susținuți de ruși și soldații ucraineni în regiunea Donetsk din estul Ucrainei, marcând sfârșitul acordului de încetare a focului din iunie 2020, iar forțele ruse au început să maseze echipamente militare de-a lungul frontierei.”

Într-o postare scrisă miercuri pe Facebook, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că, la inițiativa SUA, șeful de stat major al trupelor SUA, Mark Milley, a purtat o conversație telefonică cu omologul său rus. „Au fost discutate probleme de interes reciproc”, se menționează sec în declarație.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22