Pe aceeași temă
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a observat nimic cu adevărat promițător sau care să pară un progres semnificativ în negocierile de pace și a spus că mai este mult de lucru pentru un acord.
„Deocamdată, nu putem constata ceva care să fie foarte promițător sau vreun progres. Este încă mult de lucru”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, el a calificat drept pozitiv faptul că partea ucraineană „a început în sfârșit să-și formuleze în mod concret propunerile și le-a pus pe foaie”.
Ucraina a transmis Rusiei marți, după negocierile de pace de la Istanbul, zece propuneri pentru un acord de pace printre care se numără garanții de securitate, posibilitatea de aderare la UE, fără integrarea în NATO, precum și oferirea unei perioade de 15 ani pentru a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia.
Peskov a spus, însă, miercuri că Rusia nu va discuta despre Crimeea cu nimeni, nici măcar cu Ucraina, pentru că „este parte a Federației Ruse”.
„Conform constituției noastre, nu putem discuta cu nimeni despre soarta teritoriilor Federației Ruse, soarta regiunilor ruse, aceasta este în afara discuției”, a spus Dmitri Peskov.
„În rest, până acum nu putem afirma nimic foarte promițător, niște descoperiri, există încă un foarte, foarte lung drum de parcurs”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin în timpul conferinței sale de presă zilnice.
Poziția Kremlinului exprimată miercuri este în contradicție cu semnalele date cu o zi în urmă, când delegația rusă anunța că discuțiile au avansat, iar ministerul apărării din Rusia a precizat că va opri ofensiva spre Kiev și Cernihiv pentru a facilita viitoare negocieri.
****
Aliații occidentali au avertizat însă că mișcarea rușilor are legătură cu pierderile suferite în Ucraina și că trupele sunt retrase pentru reaprovizionare, unele dintre ele fiind mutate în est pentru a-i încercui pe ucraineni. De asemenea, bombardamentele au continuat în Cernihiv, în ciuda declarațiilor făcute de Moscova.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți după-masa în timpul unei vizite în Maroc că Statele Unite nu cred în continuare că Rusia este serioasă în ceea ce privește negocierile cu Ucraina.
Comentariile sale vin în contextul în care Rusia a început să își retragă o parte din forțele din zona Kievului și a Cernihivului, unii oficiali americani fiind îngrijorați că aceasta ar putea fi doar o schimbare de strategie cu obiectivul de a împărți Ucraina în două.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în timpul unui discurs televizat transmis marți noaptea că deși semnele inițiale ale negocierilor de pace au fost „pozitive”, ele nu „acoperă” exploziile obuzelor rusești.
Zelenski a promis, de asemenea, că Ucraina nu își va reduce „eforturile defensive” în fața unei armate ruse care are încă un potențial semnificativ de a efectua alte atacuri.