La Chișinău s-a instalat noul Guvern pro-rus cu voturile socialiștilor și ale Partidului Democratic

Laurentiu Gheorghe | 14.11.2019

Noul premier de la Chișinău este un fost consilier al președintelui Igor Dodon al cărui Cabinet a trecut prin Parlament susținut de socialiști și de democrații oligarhului Vlad Plahotniuc.

Pe aceeași temă

Guvernul condus de premierul Ion Chicu, fost consilier al lui Igor Dodon, a fost votat în Parlament de 62 de deputați ai Partidul Socialiștilor și ai PDM, partid fondat de oligarhul Plahotniuc și condus de fostul premier Pavel Filip.

Parlamentarii Blocului proeuropean ACUM au părăsit plenul Parlamentului, pentru că nu au vrut să participe la votarea Guvernului Chicu.

„Facțiunea PAS nu va participa la acest show şi de aceea vă lăsăm ca acest love story să se producă, într-o atmosferă colegială, după care noi probabil vom reveni", a declarat Igor Grosu, preşedintele facțiunii PAS.

Componența noului guvern de la Chișinău:

Ion Chicu - prim-ministru;

Sergiu Pușcuța - vicepremier și ministru al Finanțelor

Alexandru Flenchea - vicepremier pentru Reintegrare;

Anatol Usatîi - ministru al Economiei și Infrastructurii;

Pavel Voicu - ministru al Afacerilor Interne;

Fadei Nagacevschi - ministrul al Justiției;

Aureliu Ciocoi - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene;

Victor Gaiciuc - ministru al Apărării;

Corneliu Popovici - ministru al Educației, Culturii și Cercetării;

Viorica Dumbrăveanu - ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

Ion Perju - ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Înainte de procedura de vot, premierul desemnat Ion Chicu a prezentat componența noului Guvern și programul Executivului, în plenul Parlamentului.

Ce a promis noul premier de la Chișinău:

Chicu a promis continuarea reformei justiției, atragerea a circa 300 de milioane de euro anul viitor pentru infrastructură și revenirea la programele sociale de până în iunie 2019.

El a susținut că printre prioritățile Executivului s-ar număra pedepsirea celor care se fac vinovați de furtul miliardului, a celor care au pus întoarcerea sumelor fraudate pe umerii oamenilor, asigurarea R. Moldova cu gaze în iarna care vine, rectificarea Legii bugetului pentru anul 2019, pentru a putea plăti salariile, dar și măsuri pentru a evita „blocajul în sistemul justiției”, scrie deschide.md.

„Criza politică declanșată cu câteva zile în urmă poate avea repercusiuni extrem de grave pentru toate domeniile social-economice din țară. De acest lucru suntem conștienți cu toții, că orice zi de prelungire a acestei crize și implicit a stării de nefuncționalitate a administrării publice centrale, dar și locale, va agrava și mai mult situația țării în prag de iarnă. Iată de ce decizia de a solicita amabilitatea dumneavoastră, stimați deputați, de a examina chestiunea cu privire la instituirea unui nou Guvern am luat-o împreună cu colegii mei prezenți în sală, în doar câteva ore după semnarea de către președintele Republicii Moldova a decretului privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a declarat Ion Chicu în plenul Parlamentului.

Totodată, noul premier susține că și-a propus să „intensifice” relațiile cu Uniunea Europeană, să promoveze o „politică externă echilibrată”, să „consolideze statutul de neutralitate” al Replicii Moldova și să „aprofundeze relațiile de prietenie” cu statele vecine România și Ucraina.

Ion Chicu a fost ministru de Finanțe în Guvernul Pavel Filip. În ultimele luni, a fost consilier al președintelui Igor Dodon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22