La întâlnirea cu Scholz, Putin nu a confirmat dar nici exclus recunoasterea independentei Donbasului

L. G. | 15.02.2022

La Moscova, cancelarul german Olaf Scholz încearcă să obțină dezescaladarea conflictului ucrainean, însă cerințele președintelui Putin se întind de la tratatul privind rachetele strategice la Europa de Est

Pe aceeași temă

Vladimir Putin a declarat că Moscova este gata pentru discuții cu SUA și NATO cu privire la reducerea rachetelor strategice și la o mai mare transparență în domeniul militar.

La conferința de presă de după întâlnirea cu cancelarul german, Putin a reiterat cerințele Rusiei la care Occidentul nu a răspuns: neadmiterea Ucrainei și a altor republici foste sovietice în Alianța Nord-Atlantică, oprirea amplasării de baze de rachete în apropierea granițelor sale și retragerea contingentelor de militari NATO și armamentul din statele din Europa de Est.

Totodată, în conferința de presă alături de cancelarul german, liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că ar fi responsabilă pentru un presupus „genocid” împotriva cetățenilor ruși din regiunea separatistă Donbas, unde sunt majoritari.

NATO și SUA au acceptat însă să discute o serie mai largă de măsuri pe care Rusia pe propusese mai înainte de acutizarea crizei ucrainene.

Scholz a declarat că opțiunile unei rezolvări diplomatice a diferendelor „este departe de a fi epuizate”. Anunțul privind începerea retragerii trupelor ruse de la granița cu Ucraina este „un semnal pozitiv”, și are speranța că „va continua”, a mai spus cancelarul german.

De asemenea Scholz a spus că dacă rezoluția votată azi de Parlamentul Rusiei pentru recunoașterea independenței Donbas intră în vigoare, ar reprezenta o încalcare a acordurilor de la Minsk, acorduri semnate de Rusia și Ucraina.

Liderul rus a ținut să sublinieze că nu vrea un război cu Ucraina, după săptămâni de tensiuni alimentate de o desfășurare masivă a trupelor ruse la granița dintre cele două state ex-sovietice.

„Vrem (un război) sau nu? Bineînțeles că nu. De aceea ne-am prezentat propunerile pentru un proces de negociere", a spus Putin la conferința de presă comuna cu cancelarul german.

Referitor la relațiile bilaterale, președintele rus a spus că sectorul energetic este un domeniu cheie de cooperare cu Germania, invocând conducta Nord Stream 2 dintre cele două țări, care este gata, dar care nu funcționează încă.

Vladimir Putin a spus că gazoductul este un „proiect pur comercial” fără implicare politică și că Rusia este fericită să continue să furnizeze gaz prin Ucraina dacă există cerere pentru acest lucru.

„Bineînțeles, am vorbit destul de deschis despre cererile și propunerile Federației Ruse către SUA și NATO referitoare la prezentarea Federației Ruse de garanții juridice de lungă durată privind securitatea Rusiei. Am vorbit, de asemenea, despre nepermiterea extinderii NATO spre est, renunțarea la dislocarea armelor de atac în apropiere de hotarele Federației Ruse și revenirea capacităților NATO, dar și a infrastructurii acesteia la realitățile anului 1997, așa cum prevede actul fundamental dintre Rusia și NATO. Rusia nu poate închide ochii la cum NATO și SUA tratează principiul indivizibilităţii securităţii'', a subliniat Putin.

Principiul indivizibilităţii securităţii, adoptat la Istanbul în 1999, stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat. Moscova invocă acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO să excludă orice nouă extindere către Est, cu accent asupra Ucrainei şi Georgiei. Chestiunea aderării Ucrainei la NATO trebuie lămurită acum, a insistat Putin în declaraţia de la la conferinţa de presă cu Scholz.

De asemenea, Moscova acuză Kievul că nu respectă acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbasului precum și prin refuzul de a discuta cu cele două republici autoproclamate.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută că Ucraina nu va negocia direct cu separatiştii şi nu va accepta interpretarea Rusiei asupra acestor acorduri.

Cancelarul german Olaf Scholz, care luni a fost la Kiev înainte să vină la Moscova, a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a promis că va prezenta actele normative privind statutul special al Donbasului.

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici care compun Donbasul.

Din declarațiile lui Vladimir Putin:

  • În ce privește rachetele cu rază mică și medie, suntem gata de discuții. Toate aspectele discutate de noi trebuie puse într-o singură discuție, fără să le divizăm pe capitole.

  • Nu există niciun fel de modificări în ce privește statutul Donbasului și față de formula propusă de fostul președinte al Germaniei. Ne-am dori să rezolvăm și să discutăm despre integritatea Ucrainei cu autoritățile din Lugansk și Donețk.

  • Aș dori să vorbesc și despre programul nuclear și să precizez că pozițiile noastre sunt oarecum similare.

  • Conducerea Ucrainei refuză să respecte Acordurile de la Minsk și acțiunile convenite în formatul de discuții Normandia (legate de statutul celor două regiuni separatiste din Ucraina)

  • Reforma Constitutiei în Ucraina nu a fost adresată.

  • Nord Stream 2 este ”un proiect pur comercial”, în care nu este implicată politica.

  • Putin întrebat dacă exclude un război în Europa:
    Nu vrem asta. Vrem să negociem, vrem să evităm asta, de aceea am cerut garanții pentru securitatea noastră, dar nu am primit un răspuns satisfăcător de la Washington și NATO. Suntem gata să discutăm despre asta. Răspunsuri la cererile noastre e singurul mod în care dialogul poate avea loc.

  • În Donbas are loc un genocid

  • Despre votul din Duma privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Donbas: Votul reflectă opinia publică. Cei mai mulți cetățeni din Federația Rusă susțin cetățenii din Donețk și Lugansk. Cei mai mulți parlamentari au votat rezoluția. Noi trebuie să facem tot ce putem pentru a rezolva problemele din Donbas. Contez pe partenerii noștri din UE și NATO să ia deciziile corecte

  • Rusia furnizează Germaniei mult gaz datorită contractelor pe termen lung, care au prețuri foarte scăzute. Cetățenii germani plătesc prețuri mai scăzute datorită domnului Schroeder, care a negociat aceste contracte (fostul cancelar german, acum în conducerea Gazprom – n.red.)

  • Despre garanțiile de securitate cerute de Rusia, veți începe negocieri îndelungate cu SUA? Avem această îngrijorare că negocierile despre chestiunile de securitate importante pentru noi ar putea fi prelungite. Dar nu vom permite asta

Declarații Olaf Scholz:

  • E foarte important să fiu aici, la Moscova și mulțumesc că m-ați primit. Nu am exclus niciun subiect din discuțiile noastre, țările noastre sunt legate foarte mult în mod istoric și cultural. Au fost cel puțin 1000 de evenimente în care s-au discutat probleme comune germano-rusești.

  • Sper ca Deutsche Welle să își poată continua activitatea în Rusia.

  • Dialogul trebuie să respecte inviolabilitatea granițelor Ucrainei. Trebuie să avansăm cu aceste discuții

  • Un atac asupra Ucraina va avea repercursiuni, toată lumea este conștientă de asta.

  • Toată lumea trebuie să respecte acordurile de la Minsk.

  • Dacă rezoluția votată azi de Parlamentul Rusiei privind recunoașterea independenței Donbas intră în vigoare, încalcă acordurile de la Minsk

  • NATO a răspuns într-o notă pozitivă la cererile Rusiei, chiar dacă Rusia nu este mulțumită

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22