La summitul de joi, UE va "condamna ferm" Rusia pentru atacul asupra civililor din Alep

Dora Vulcan | 19.10.2016

"Consiliul European condamna ferm atacurile efectuate de regimul sirian si aliatii sai, in special Rusia, impotriva civililor din Alep" si cere "o incetare imediata a ostilitatilor", pentru a permite accesul convoaielor cu ajutoare umanitare "fara nicio ingradire", se spune intr-un proiect de declaratie comuna care va fi facuta publica joi si care a fost deja pusa la dispozitia AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Atacurile împotriva civililor din orașul Alep, în nordul Siriei, reprezintă "o încălcare a dreptului internațional umanitar", au declarat sâmbătă responsabili ai Uniunii Europene, citați de AFP.

 

 

Liderii celor 28 de tari membre ale Uniunii Europene, reuniti joi in summit la Bruxelles, vor "condamna ferm" participarea Rusiei la bombardamentele regimului sirian asupra zonei estice a orasului Alep si vor cere o incetare "imediata" a ostilitatilor, potrivit unui proiect de acord consultat miercuri de agentia AFP.

 

 

"Consiliul European condamna ferm atacurile efectuate de regimul sirian si aliatii sai, in special Rusia, impotriva civililor din Alep", se arata in acest text, care cere "o incetare imediata a ostilitatilor", pentru a permite accesul convoaielor cu ajutoare umanitare "fara nicio ingradire".

 

 

 "Suferințele provocate civililor nevinovați (...) sunt o încălcare inacceptabilă a dreptului internațional umanitar", au afirmat inainte de intalnirea de joi, într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, și comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

 

 

Ei au condamnat tirurile de artilerie și lansarea de bombe incendiare asupra orașului Alep, precum și "atacul deliberat" al unui convoi umanitar în urmă cu aproape o săptămână și "întreruperea intenționată a aprovizionării cu apă a majorității civililor care se mai află în oraș".

 

 

Atacul convoiului umanitar, care a avut loc luni lângă Alep, s-a soldat cu moartea a peste 20 de civili și a stârnit proteste la nivel internațional.

 

 

Statele Unite afirmă că acest convoi a fost victima unei lovituri aeriene a aviației siriene sau aviației ruse care îl susține pe președintele sirian, Bashar Al-Assad.

 

 

Rusia, cu imagini video în sprijin, pune la îndoială faptul că distrugerea convoiului a fost provocată de o lovitură aeriană. Moscova neagă orice responsabilitate a aviației sale ori a puterii de la Damasc în această afacere.

 

 

Potrivit unor responsabili ai Națiunilor Unite, aproape două milioane de persoane sunt în prezent lipsite de apă la Alep, după ce aviația regimului sirian a bombardat o stație de epurare iar rebelii au închis alta ca măsură de represalii.

 

 

Din iulie 2012, orașul Alep este divizat între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, și cartierele de est, administrate de opozanți.

 

 

În comunicatul lor, dat publicității la Bruxelles, Federica Mogherini și Christos Stylianides consideră că suferințele la care sunt supuși civilii la Alep constituie "un afront" adus lumii întregi.

 

 

"Aceasta riscă să ne îndepărteze mai mult de o reglementare negociată a conflictului, care rămâne singura modalitate de a-i pune capăt", au subliniat ei.

 

 

Cei doi responsabili europeni au lansat un apel celor care au influență asupra regimului sirian și grupărilor armate ale opoziției "să exercite o presiune maximă pentru ca aceste atacuri să înceteze".

 

 

De asemenea, ei au cerut să se acționeze pentru asigurarea "accesului umanitar liber și permanent la persoanele care au nevoie de acesta" și "reluarea cât mai repede posibil a negocierilor sub auspiciile ONU la Geneva" pentru a pune capăt conflictului.

 

 

Un acord de încetare a focului negociat de Statele Unite și Rusia a dus la o serioasă reducere a violențelor la Alep, însă nu a permis accesul ajutoarelor umanitare, iar armistițiul s-a încheiat la începutul săptămâni.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22