Pe aceeași temă
La canalul de stiri Rossia 24 se difuzeaza un reportaj despre pregatirea adaposturilor antinucleare din Moscova, conform HotNews.
La Sankt Petersburg, site-ul de stiri Fontanka anunta ca guvernul ar putea rationa painea ca pregatire pentru un viitor razboi, in ciuda explicatiilor autoritatilor, care afirma ca vor doar sa stabilizeze pretul fainii.
La radio, se discuta despre exercitii de "aparare civila" care mobilizeaza, potrivit ministerului pentru Situatii de urgenta, 40 de milioane de rusi timp de o saptamana.
Cei ce se plimba pe strazile Moscovei pot admira, de pilda, imensele graffiti "patriotice" facute de artistii pro-Putin de la organizatia "Set", cum este un urs imens, simbolul Rusiei, care distribuie unor porumbei albi veste anti-glont.
Cauza acestei febre legate de "al treilea razboi mondial" este ruptura, in 3 octombrie, a negocierilor dintre Washington si Moscova legate de conflictul sirian, dupa esecul unui armistitiu negociat de cele doua puteri la Geneva, in septembrie.
Atunci, bombele rusesti si siriene au transformat Alepul in "infernul pe Pamant", potrivit ONU.
Pe teren, armata ruseasca a continuat actiunile in forta, amplasand in baza sa navala din portul sirian Tartus baterii antiaeriene apte sa distruga avioane de vanatoare, dar si corvete echipate cu rachete care pot, teoretic, sa scufunde nave de razboi. Altfel spus, o demonstratie de forta care vizeaza nu jihadistii sau rebelii sirieni, ci marina si aviatia americane.
Scenarii
La Moscova, unde ziaristii rusi si occidentali se culca si se trezesc primind comunicatele ministerului rus al Apararii, climatul de confruntare este transmis si amplificat de mass media. Purtatorul de cuvant al armatei rusesti, generalul Igor Konashenkov, adreseaza avertismente la adresa Casei Albe, a Pentagonului si a Departamentului de Stat.
"Reamintesc 'strategilor' americani ca rachetele antiaeriene S-300 si S-400 care asigura acoperirea aeriana a bazelor rusesti din Hmeimim si Tartus au o raza de actiune care poate surprinde orice aeronava neidentificata", spunea el, in 6 octombrie, intr-un avertisment aproape direct la adresa SUA.
La televiziunea de stat Rossia 1, prezentatorul Dmitri Kissilev, care conduce si agentia de presa Ria Novosti, rezuma declaratia generalului Igor Konashenkov pentru "oamenii simpli ca voi si ca mine": "Vom dobori" avioanele americane. Apoi, el dezvaluie "planul B" al Statelor Unite in Siria. "Planul B in mare este ca SUA vor recurge direct la forta impotriva armatei siriene a presedintelui Bashar al-Assad si a aviatiei rusesti".
"Ar trebui sa ne temem de aceste provocari? Asa s-au angajat SUA in razboi in Vietnam", spune Kissilev, inainte de a avertiza din nou occidentalii: rachetele amplasate in Kaliningrad, enclava ruseasca din apropierea Poloniei, pot transporta focoase nucleare.
"Rusia actuala este mai mult pregatita, inainte de toate psihologic, noii spirale de confruntare cu Vestul", rezuma Gheorghi Bovt, intr-un editorial publicat pe site-ul Gazeta.ru.
Politologii iau in calcul doua scenarii, tinand cont de dificultatile economice ale Rusiei. Primul, optimist, in care cele doua puteri vor carea de acord asupra noilor conditii de coexistenta, "un Yalta-2", referinta la impartirea zonelor de influenta intre SUA si URSS dupa al doilea Razboi Mondial. Al doilea scenariu, cel catastrofic, Rusia va reactiona dupa o lege a strazii binecunoscuta: "daca bataia nu poate fi evitata, da primul".
Intr-un interviu pentru Ria Novosti, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cel care a initiat in urma cu 30 de ani, la Reykjavik, impreuna cu presedintele american Ronald Reagan inceputul sfarsitului Razboiului Rece, avertiza recent: lumea flirteaza "periculos cu zona rosie".
Miercuri, intr-un prim sem de detensionare dupa invective verbale, Moscova anunta o reuniune internatioanala dedicata Siriei, la Lausanne, sambata, intre secretarul american de Stat John Kerry si ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, in ceea ce pare o intalnire a ultimei sanse.