Lavrov: Dacă Occidentul livrează Kievului rachete cu rază lungă, Rusia va ocupa mai mult din Ucraina

L. G. | 06.06.2022

Lavrov avertizează că înarmarea Kievului cu rachete cu rază lungă va forța Moscova să împingă armata Ucrainei mai departe de graniţele Rusiei, rezultând pierderi teritoriale semnificative pentru Ucraina.

Pe aceeași temă

„Cu cât raza de acțiune a sistemelor care vor fi livrate va fi mai mare, cu atât îi vom îndepărta pe naziști de acea linie de la care pot veni amenințările la adresa rusofonilor și a Federației Ruse”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-o conferință de presă.

Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că vor furniza Ucrainei mai multe lansatoare de rachete capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 80 de kilometri.

Sistemele sunt capabile să lanseze și rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi ținte până la 300 de kilometri distanţă, dar Washingtonul a spus că nu vor furniza astfel de rachetele.

Întrebat cum ar răspunde Moscova dacă SUA şi aliaţii săi se răzgândesc şi vor furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, preşedintele rus Vladimir Putin a spus duminică, în declaraţii televizate, că Moscova „va trage concluziile adecvate şi va folosi mijloacele proprii de atac, de care dispune din plin, cu scopul de a viza facilităţile pe care nu le-a vizat încă”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat și decizia unor țări NATO de a nu permite avionului său să ajungă în Serbia, catalogând-o drept fără precedent.

„Au fost o mulțime de întrebări din partea presei aseară și în această dimineață cu privire la reacția noastră la deciziile fără precedent luate de unele state membre NATO și deciziile care l-au împiedicat pe ministrul rus de externe să viziteze Republica Serbia. S-a întâmplat inimaginabilul, bineînțeles; înțeleg interesul pe care îl manifestați în evaluarea noastră a acestor acțiuni scandaloase”, a declarat Lavrov luni, 6 iunie, la o conferință de presă online pe teme de actualitate ale agendei internaționale, potrivit TASS.

Lavrov a subliniat că decizia țărilor de a nu lăsa avionul său să treacă blochează activitățile internaționale ale Serbiei în direcția rusă. "Ceea ce s-a întâmplat este, practic, o privare a dreptului unui stat suveran de a conduce politica externă. Activitatea internaţională a Serbiei este blocată, cel puţin pentru moment în direcţia Rusiei", a subliniat ministrul de Externe.

„Nu ne vom deplasa aici. Aceasta este o altă demonstrație foarte clară și instructivă a măsurii în care NATO și UE pot folosi cele mai modeste căi pentru a-i influența pe cei care sunt ghidați de interesele naționale și nu sunt pregătiți să-și sacrifice principiile, demnitatea în favoarea regulilor pe care Occidentul le impune în locul dreptului internațional”, a adăugat Lavrov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22