Pe aceeași temă
Serghei Lavrov a subliniat că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece și-a asumat deja angajamentele necesare.
„Declarăm zilnic că suntem dispuși să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golf (Bosfor – n.r.), suntem gata să facem asta în cooperare cu partenerii noștri turci”, a spus Lavrov, după discuțiile cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.
„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea lor, fie prin delimitarea coridoarelor sigure. În rest, nu mai este nevoie de nimic”, a adăugat Lavrov.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar țările occidentale au acuzat Rusia că, prin blocarea portului Ucrainei la Marea Neagră, creează risc de foamete în toată lumea.
Concret, Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internațională și dă vina pe sancțiunile occidentale.
Lavrov a susținut că principala problemă este că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a „refuzat categoric” să rezolve problema porturilor minate.
„Dacă acum și-au schimbat poziția, atunci din partea noastră nu sunt probleme, să vedem cum pot fi puse în practică acordurile preliminare despre care am discutat ieri și astăzi”, a mai spus Lavrov.
În conferința de presă de la Ankara, susținută alături de Mevlut Cavusoglu, Lavrov a spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de a rezolva situația.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră.
Conflictul în desfăşurare din 24 februarie şi care a blocat majoritatea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră a crescut preţurile şi reprezintă un risc serios de foamete în ţările care depind de acestea, în special în Africa şi Orientul Mijlociu.
La cererea Naţiunilor Unite, Turcia a oferit asistenţă în escortarea convoaielor maritime din porturile ucrainene, în ciuda prezenţei minelor, dintre care unele au fost depistate în apropierea coastelor turceşti, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.