Lavrov: Împreună cu China ne îndreptăm spre o ordine mondială multipolară, dreaptă și democratică

L. G. | 30.03.2022

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat miercuri o ordine mondială „mai echitabilă” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această țară de la invazia din Ucraina, transmite AFP.

Pe aceeași temă

„Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relațiilor internaționale", a declarat șeful diplomației de la Kremlin la începutul unei întâlniri bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi.

„Sunt convins că, la sfârșitul acestei etape, situația internațională va fi mult mai clară și că noi, împreună cu voi și cu susținătorii noștri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, dreaptă și democratică", i-a spus el ministrului chinez.

Beijingul, care împărtășește cu Moscova o ostilitate deschisă față de Statele Unite, a refuzat din 24 februarie să condamne invazia rusă în Ucraina, preferând să denunțe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

La începutul lunii martie, Wang Yi a salutat chiar o prietenie „solidă ca stânca” în relația cu Moscova și a apărat preocupările „rezonabile” ale Rusiei în materie de securitate.

Cu câteva săptămâni înainte de războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a fost primit călduros de omologul său chinez Xi Jinping la Beijing. Cele două țări au sărbătorit atunci o prietenie ”fără limite” și au denunțat „extinderea NATO”.

Serghei Lavrov se află în China pentru o reuniune de două zile dedicată nu Ucrainei, ci Afganistanului, în timpul căreia este de așteptat să se întâlnească cu un diplomat american. Rusia și China au convenit miercuri să își extindă cooperarea, a transmis ministerul rus de externe.

Reuniunea, care a avut loc la Tunxi (est), reunește șapte dintre vecinii Afganistanului: în afară de Rusia și China, mai fac parte Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Șeful diplomației talibanilor aflați la putere la Kabul, Amir Khan Muttaqi, este, de asemenea, așteptat să participe, potrivit agenției China Nouă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22