Lavrov: Războiul din Ucraina e menit să pună capăt ordinii mondiale dominate de SUA

L. G. | 11.04.2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a prezentat la TV Rossya 24 obiectivele geostrategice ale Rusiei prin intervenția militară din Ucraina vis-a-vis de SUA și NATO.

Pe aceeași temă

Lavrov a subliniat că, în final, invazia Rusiei în Ucraina, care a început pe 24 februarie, a pus capăt ordinii mondiale, dominate de SUA, forțând Washingtonul să-și modifice viziunea sa unipolară asupra lumii pe care o domina militar. „Operațiunea noastră militară specială este menită să pună capăt expansiunii continue (a NATO – n.r.) și a direcției către dominația deplină a SUA și a aliaților săi occidentali pe scena mondială”, a spus Lavrov în interviul difuzat luni de TV Rossya, scrie Insider

„Această dominație este construită pe încălcări flagrante ale dreptului internațional și în temeiul unor reguli, pe care acum le interpretează atât de exagerat și pe care le invocă diferit de la caz la caz”, a mai spus el.

El sugerează că, în perioada premergătoare invaziei Ucrainei, SUA nu au negociat cu alte țări puternice ca între „egali”, ci că au ignorat preocupările legitime de securitate ale Rusiei și ale altor state și, prin urmare, Moscova nu era pregătită să se supună voinței americane.

Lavrov de asemenea l-a citat șeful diplomației UE, Josep Borrell care la întâlnirea cu președintele Volodimir Zelinski a spus că „acest război va fi câștigat pe câmpul de luptă”. Din această declarație se înțelege că Occidentul îi împinge pe ucraineni la război, ignorând varianta unor negocieri de pace care să conducă la încetarea ostilităților, a mai spus ministrul rus de Externe.

În ciuda declarațiilor recente ale lui Zelensky care acceptă neutralitatea țării în chestiunea aderării la NATO, negocierile au înregistrat puține progrese reale, transformându-se de regulă în acuzații și contra-acuzații reciproce.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Touched by the resilience, determination and hospitality of <a href="https://twitter.com/ZelenskyyUa?ref_src=twsrc%5Etfw">@ZelenskyyUA</a> &amp; <a href="https://twitter.com/Denys_Shmyhal?ref_src=twsrc%5Etfw">@Denys_Shmyhal</a>.<br><br>I return with a clear to do list:<br><br>1. This war will be won on the battlefield. Additional €500 million from the <a href="https://twitter.com/hashtag/EPF?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EPF</a> are underway. Weapon deliveries will be tailored to Ukrainian needs. <a href="https://t.co/Jgr61t9FfW">pic.twitter.com/Jgr61t9FfW</a></p>&mdash; Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) <a href="https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1512778418445860864?ref_src=twsrc%5Etfw">April 9, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Lavrov a catalogat declarația de sâmbătă a șefului diplomației europene drept „revoltătoare” și a subliniat că poziția lui Borrell ar trebui să reprezinte diplomația UE:

„Când un șef al diplomației spune că un anumit conflict poate fi rezolvat doar prin acțiune militară... Ei bine, trebuie să fie ceva personal. Fie s-a exprimat greșit, fie a vorbit fără să gândească, făcând o declarație pe care nimeni nu i-a cerut să o facă. Dar este o remarcă scandaloasă ", a mai spus Lavrov.

Înaltul diplomat rus a explicat în continuare că el consideră că o abordare mai militaristă s-a conturat în rândul oficialilor UE din cauza influenței Washingtonului, care folosește războiul pentru a alimenta un conflict cu Rusia. Acest lucru va descuraja, la rândul său, progresul în negocierile directe de încetare a focului dintre Ucraina și Rusia.

Lavrov a mai subliniat că Moscova este încă interesată de continuarea negocierilor de pace, dar că nu acceptă o încetare a focului înainte de a se ajunge la un acord.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22