Pe aceeași temă
Perceputa drept un eveniment diplomatic, intrevederea Putin-Obama a avut lot in marja Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, la New York. De altfel, cei doi lideri au folosit oportunitatea pentru a lansa critici deschise.
In timp ce Barack Obama a dezaprobat incercarile Moscovei de a schimba statu quo-ul si regulile internationale prin agresiunea din Ucraina, anexarea Peninsulei Crimeea si sustinerea dictatorului sirian Assad, acuzat de Vest pentru crime impotriva propriului popor, Putin a replicat cu ceea ce el a numit “lovitura de stat orchestrata de Occident” in Ucraina si incercarea de a schimba regimul de la Damasc prin forta.
De asemenea, liderul rus a criticat si extinderea Aliantei Nord-Atlantice, in conditiile in care URSS s-a prabusit si Pactul de la Varsovia – alianta militara coordonata de sovietici ca raspuns la NATO – nu mai exista.
Totusi, arata ministrul rus de Externe si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Putin, dialogul ruso-american va continua, cele doua state urmarind un compromis in dosarul sirian si in lupta impotriva teroristilor Stat Islamic.
“Nu am cazut de acord asupra etapelor”, a spus Serghei Lavrov dupa intalnirea Putin-Obama de luni seara, dar cei doi lideri “au convenit sa continue cooperarea lor”.
Vorbind despre distrugerea organizatiei jihadiste Stat Islamic ca despre “obiectivul nostru comun”, Lavrov a mai aratat ca discutii la nivele de ministere ale Apararii si ale Afacerilor Externe vor continua sa aiba loc, potrivit AFP, citata de Agerpres.
Si liderul de la Kremlin, la randul sau, a subliniat nevoia intensificarii actiunilor coordonate impotriva terorismului.
“Vom reflecta asupra punerii in aplicare a unor mecanisme corespunzatoare”, a spus Putin dupa intalnirea cu omologul sau american, intalnire pe care a caracterizat-o drept “constructiva si deschisa”.