Pe aceeași temă
Rusia şi-a menţinut poziţia afirmată în repetate rânduri faţă de Bashar al Assad. "Partenerii noștri au o idee fixă în legătură cu (înlăturarea lui) Assad, însă noi ne-am reconfirmat poziția. Ea a fost expusă foarte clar de președintele Vladimir Putin: dacă mizezi pe schimbarea de regim și dezvolți o idee fixă în legătură cu o persoană concretă, atunci vei obține ce s-a întâmplat și în Irak, și în Libia, și noi știm foarte bine cum s-a terminat aceasta sau mai degrabă cum nu s-a terminat, ci continuă: o criză profundă în aceste țări", a declarat Lavrov.
Potrivit ministrului de externe rus, soarta Siriei și a lui Bashar al-Assad trebuie să fie decisă de poporul sirian, și "nu pe câmpuri de luptă sau prin cine știe ce revolte sau lovituri de stat", ci prin dialog politic.
Lavrov a adăugat că toți participanții la reuniunea de la Viena au confirmat atașamentul lor față de Comunicatul de la Geneva, din 30 iunie 2012.
Acest comunicat, adoptat de miniștrii de externe din principalele țări preocupate de viitorul Siriei, rezultat al unor dure negocieri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, prevede un proces de tranziție politică, dar nu menționează nimic referitor la viitorul președintelui sirian Bashar al-Assad.
Spre deosebire de Rusia, Europa și SUA sunt de părere că Bashar al-Assad trebuie schimbat penrtu a aduce pacea în SIria.
Președintele Hollande a declarat vineri ca trebuie gasita o solutie politica în Siria, dar “Bashar al-Assad nu este solutia, el este problema”.
Peste 250.000 de oameni si-au pierdut viata in razboiul civil din Siria, incepand din Martie 2011. Alte cateva milioane au fost stramutate atat in interiorul grantielor, cat si in afara tarii, marea lor majoritate luand drumul Occidentului.
Situatia a fost agravata dupa ce rusii au decis sa intervina militar in Siria, in sprijinul aliatului lor Assad. Aviatia rusa a inceput sa lanseze atacuri la 30 Septembrie; mai mult, fortele navale ruse au lansat rachete de croaziera de pe navele stationate in Marea Caspica.
Problema este ca, in timp ce Moscova sustine ca duce o campanie antiterorista in Siria, in special impotriva gruparii Stat Islamic, datele releva faptul ca Rusia minte. Marea majoritate a loviturilor lansate de armata rusa in Siria au vizat zone si pozitii ale rebelilor moderati anti-Assad sustinuti de Occident.