Pe aceeași temă
Faptul că pare să se fi impus pe linie diplomatică adoptarea unui ton agresiv în țările care devin dintr-un motiv sau altul ținte ale Rusiei e însă un lucru nou. Când faci acest gen de corelații, e greu să presupui că a fost la mijloc doar o scăpare emoțională.
Cu câteva zile în urmă, Vladimir Tismăneanu și Marius Stan au publicat un articol pe o populară platformă online autohtonă, preluat ulterior de alte publicații, între care și România liberă. Articolul cu pricina discuta, în esență, maniera în care Moscova cultivă o relație strânsă cu o rețea extinsă de formațiuni de extremă dreapta sau de extremă stânga, unele declarat fasciste, din Occident, cu scopul de agita apele politice în Europa. În mod concret, se făcea trimitere la Forumul Internațional Rus Conservator, organizat la St. Petersburg de vicepremierul Dmitri Rogozin. la care au participat unele dintre cele mai dubioase și extreme formațiuni din Europa, formațiuni al căror reper unificator esențial este evacuarea SUA de pe vechiul continent și dezmembrarea UE. Inițiativa urmărește o strategie cultivată de Alexandr Dughin, promotorul ideii de construcție a unei Uniuni Euroasiatice, aceea de a încuraja și coagula toate formațiunile politice din Europa, de extremă stângă sau de extermă dreapta, fără discriminare. Singura condiție fiind aceea ca acestea „să refuze atlanticismul, liberalismul și dominația finanței globale“.
Aproape imediat, ambasadorul rus la București reacționează. Într-o declarație agresivă, el nu doar îi critică pe autori, ci sugerează mass-media românești, pe un ton destul de autoritar, să fie mai atente pe viitor cu astfel de inițiative editoriale. Dacă faptul că a reacționat nu este neapărat surprinzător, maniera în care a făcut-o este una puțin obișnuită. Pentru că iată ce scrie ambasadorul: „Nu este deloc necesar ca pe paginile publicațiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba (articolul a fost preluat de pe platforma Contributors - n.n.) să rămână pe conștiința echipei editoriale“. Sunt „recomandări“ de tipul celor de care iau act, disciplinat, în Rusia, cam toate mass-media relevante, de la televiziunile naționale la structurile „reformate“ ale fostei agenții RIA Novosti conduse de unul dintre principalii propagandiști ai regimului Putin, Dmitri Kiseliov.
Or, una este să critici ceva ce apare în presă, să ceri o rectificare sau un drept la replică, și cu totul altceva să tragi de urechi redacțiile pentru că au publicat un anumit articol sau, mai grav încă, un anumit autor. Este dincolo de practicile normale. Există două posibile explicații. A fost o reacție emoțională a ambasadorului rus, Oleg Malginov, care, luat de val, a depășit limitele, sau, din contra, reacția sa urmărește o linie de conduită recomandată de la cel mai înalt nivel. La prima vedere, am fi tentați să mergem pe prima variantă, mai ales că în declarația sa chiar d-l Malginov amintește la un moment emoțiile care îl frământă. Însă, în cazul diplomației rusești, una de primă mână la nivel mondial, astfel de gafe sunt totuși puțin probabile. De aceea, în mod normal, ar trebui să ne așteptăm la reacții ferme din partea unor politicieni de vârf, a jurnaliștilor și societății civile. Până acum, doar Monica Macovei a făcut-o. Deocamdată, politicienii și instituțiile (guvernul, președinția) tac.
Dar de ce a fost atât de mare supărarea rușilor? Iată trei motive semnificative.
1. Articolul care a declanșat-o făcea prin titlu (Ispita fascisă a tovarășului Putin) și prin conținut trimiteri nu doar la legăturile strânse cultivate la Moscova cu formațiuni explicit fasciste, ci și la trăsături similare care ar putea fi asociate mașinăriei de putere de la Kremlin. Or, așa ceva, pentru un regim care își etichetează automat, pe bandă rulantă, mai toți adversarii drept fasciști (în mass-media ruse guvernul de la Kiev este considerat de regulă o clică fascistă/nazistă), a lipi o astfel de imagine de numele lui Vladimir Putin este o adevărată blasfemie.
2. Pentru Kremlin, legăturile cultivate de oameni ca Dughin și Rogozin sunt văzute prin prisma filosofiei de război hibrid. La fel cum Moscova nu recunoaște că ar avea vreo legătură explicită cu luptele din estul Ucrainei, nu-și dorește deloc nici să fie asociată prea strâns – și, cu siguranță, Vladimir Putin nu dorește asta– cu astfel de formațiuni total nefrecventabile, deși acestea îi sunt utile ca vectori de agitație în spațiul occidental.
3. În fine, și acesta este aspectul cel mai relevant, ambasadorii ruși din Europa, în special din țările aflate oarecum în prima linie, au primit probabil dispoziții să facă declarații agresive, explicit intimidante, atunci când apar aspecte deranjante pentru Kremlin. Doar cu puține zile în urmă, ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, a declarat că „navele militare daneze riscă să fie atacate, dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă“. E adevărat, declarații belicoase, inclusiv la adresa României, au mai fost făcute la Moscova în trecut. Dar ele veneau de la personaje gen Rogozin (chiar dacă este vicepremier, el este considerat un personaj excentric) sau Jirinovski. Faptul că pare să se fi impus pe linie diplomatică adoptarea unui ton agresiv în țările care devin dintr-un motiv sau altul ținte ale Rusiei e însă un lucru nou. Când faci acest gen de corelații, e greu să presupui că a fost la mijloc doar o scăpare emoțională. Moscova știe că în țări ca România, spre deosebire de Bulgaria, Serbia sau Grecia, unde se bucură de multă simpatie, e aproape imposibil să atragă de partea sa o opinie publică în care există curente rusofobe consistente. Însă poate face altceva. Poate speria oamenii, îi poate intimida, poate încuraja defetismul.
Comentarii 7
Gigi - 04-06-2015
"Însă poate face altceva. Poate speria oamenii, îi poate intimida, poate încuraja defetismul." Hai ca aicea ati luat-o pe cimpii.
RăspundeBASCA - 04-02-2015
Abia isi tine Putin in frau opozitia.Forta bruta si crima sunt armele sale de intimidare.Neavand ce pune pe masa tot mai saraca a rusilor, le vinde acestora, povesti cu eroi nationali si cu dusmanii eterni dornici sa secatuiasca mareata Rusie.Starea permanenta de conflict este ultima reduta de care se mai agata satrapul Putin, si asta poate fi destul de periculos.Nu stiu cati dintre rusi vor sa vada un tanc pe strada in loc de mai multe ruble in buzunar.
RăspundeCornelius - 04-01-2015
Pe undeva il inteleg pe ambasadorul rus. Pai "Puterea Sovietelor" sa creasca la san pe o serie de tovarasi, sa ii faca oameni mari in functii mari, unii chiar lectori la Jdanov, sa-i bage in case nationalizate prin Primaverii si apoi tovarasii sa intoarca spatele "valorilor socialismului"? Dupa ce ieri au propovaduit Victoria sovietelor, azi propovaduiesc democratia si capitalismul moribund? Sovietele nu uita si nu iarta.
Răspundegheorghe - 04-01-2015
Articolul lui Tismaneanu este abject, e adevarat, si plin de minciuni grosolane. Dar si Malginov putea sa se abtina, doar nu voia sa gasweasca in RL puncte de vedere normale si echilibrate, mai ales privind Rusia. Putea sa nu citeasca pornografiile de acolo.
RăspundeAlexandru Lazescu - 03-30-2015
In legatura cu Golden Dawn aveti dreptate. A fost o scapare la corectura. Insa pentru numele ca atare a partidului nu cred ca era cazul sa il scriu in greceste. Sigur, ar putea fi tradus in romaneste dar mi se pare mai potrivit sa folosesti un nume deja utilizat in presa internationala.
Răspundeprofesoru - 03-30-2015
E o neintelegere in legatura cu declaratia ambasadorului rus in Danemarca. El a zis asa: *Nu cred ca danezii sunt pe deplin constienti de consecintele alaturarii Danemarcei la sistemul antiracheta condus de americani. Daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta, care este controlat de SUA, acest lucru va insemna ca navele militare daneze vor fi tinte ale rachetelor nucleare ruse. ... Toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta NATO in viitor vor fi tinte ale rachetelor balistice ruse.* // Adica a anuntat ca aceste tari ajung in aceeasi situatie cu SUA, Marea Britanie, Franta, care sunt de zeci de ani tinta rachetelor rusesti (rachetele rusesti sunt orientate catre locatii din aceste tari). Ceea ce e absolut logic. Asa cum si Rusia e de zeci de ani tinta rachetelor occidentale. // . Asta nu inseamna ca a amenintat cu lansarea rachetelor.// Dar mass-media si oficialii occidentali au preferat sa faca circ pe tema *amenintarilor rusesti*. // Cand scrieti in romana, numele unui partid se scrie in romana sau in limba tarii respective, nu in engleza. Cand scrieti despre Podemos il numiti *We can*? Si l-ati scris gresit: in engleza se zice *Golden Dawn*, nu *Golden Down*.
Răspundeprofesoru - 03-29-2015
E o neintelegere in legatura cu declaratia ambasadorului rus in Danemarca. El a zis asa: *Nu cred ca danezii sunt pe deplin constienti de consecintele alaturarii Danemarcei la sistemul antiracheta condus de americani. Daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta, care este controlat de SUA, acest lucru va insemna ca navele militare daneze vor fi tinte ale rachetelor nucleare ruse. ... Toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta NATO in viitor vor fi tinte ale rachetelor balistice ruse.* // Adica a anuntat ca aceste tari ajung in aceeasi situatie cu SUA, Marea Britanie, Franta, care sunt de zeci de ani tinta rachetelor rusesti (rachetele rusesti sunt orientate catre locatii din aceste tari). Ceea ce e absolut logic. Asa cum si Rusia e de zeci de ani tinta rachetelor occidentale. // . Asta nu inseamna ca a amenintat cu lansarea rachetelor.// Dar mass-media si oficialii occidentali au preferat sa faca circ pe tema "amenintarilor rusesti".
Răspunde