Pe aceeași temă
418 milioane de alegători din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au dreptul de a-și exprima votul de joi până duminică la alegerile pentru Parlamentul European, unul dintre cele mai mari exerciţii democratice din lume, scrie agenția internațională de știri preluată de Agerpres.
Alegerile lansează un nou ciclu politic în UE, inclusiv schimbarea conducerii pentru instituţiile sale. Ele intervin de asemenea pe fondul reflecţiei asupra ieşirii planificate a Marii Britanii şi ameninţărilor din interiorul şi afara blocului.
Sondajele de opinie indică faptul că partidele populiste de extremă dreaptă ar obţine câştiguri, care pot împiedica procesul de luare a deciziilor în UE în următorii cinci ani. În general, participarea la vot este scăzută în alegerile din UE, ceea ce adesea contribuie la progresul partidelor de pe margine.
Între timp, Republica Cehă încheie sâmbătă cea de-a doua zi de vot, cu cele două partide de coaliţie, ANO liberal-populist şi social-democraţii în competiţia pentru cele 21 de locuri ale ţării.
În Slovacia vecină, alegătorii vor selecta 13 candidaţi. Situată la 13%, participarea acolo în 2014 a fost chiar mai scăzută decât în Republica Cehă.
În Letonia, 1,6 milioane de alegători pot selecta opt europarlamentari, în timp ce cei 370.000 de alegători din Malta alţi şase.
Votul din Malta este neobişnuit în UE, în timp ce permite vârsta minimă la 16 ani. De asemenea, Malta se bucură de una dintre cele mai ridicate rate de participare, de aproape 75% în 2014, chiar dacă votul nu este obligatoriu, aşa cum se întâmplă în alte state membre.