Liderii G7 avertizează Rusia împotriva folosirii armelor chimice, biologice sau nucleare

L. G. | 24.03.2022

Liderii G7 au avertizat Rusia împotriva utilizării armelor chimice, biologice sau nucleare în invazia pe care Kremlinul a declanșat-o în  Ucraina, relatează CNN.

Pe aceeași temă

„Avertizăm împotriva oricărei amenințări cu utilizarea armelor chimice, biologice și nucleare sau a materialelor conexe”, arată liderii celor mai industrializate țări din lume într-o declarație comună după întâlnirea de la Bruxelles.

Ei au denunțat, de asemenea, încercările de dezinformare ale Rusiei, prin care pretind că Ucraina s-ar pregăti să folosească o armă chimică sau nucleară.

„Denunțăm categoric campania de dezinformare malițioasă și complet nefondată a Rusiei împotriva Ucrainei, un stat în deplină conformitate cu acordurile internaționale de neproliferare. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la alte țări și actori care au amplificat campania de dezinformare a Rusiei”, au scris liderii G7.

De asemenea, liderii G7 au spus că sunt hotărâți să impună „consecințe grave” Rusiei și sunt gata să aplice măsuri suplimentare „dacă este necesar”.

Rusia trebuie să se conformeze imediat și „fără întârziere” ordinului Curții Internaționale de Justiție de suspendare a operațiunilor militare, au se mai arată în declarația comună.

Fără a menționa China, liderii au făcut aluzie la eventualitatea ca Beijingul să ofere Rusiei asistență militară sau financiară.

„Vom continua să cooperăm strâns, inclusiv prin angajarea altor guverne în adoptarea unor măsuri restrictive similare celor deja impuse de membrii G7 și pentru evita eludarea și atenuarea efectelor sancțiunilor”, au scris liderii.

„Suntem îngrijorați de escaladarea și întărirea represiunii împotriva poporului rus și de retorica tot mai ostilă a conducerii ruse, inclusiv împotriva cetățenilor obișnuiți”, se mai arată în declarația comună.

Fără a anunța o poziție explicită cu privire la participarea Rusiei la G20, liderii G7 au arătat că „organizațiile internaționale și forurile multilaterale nu ar trebui să-și mai desfășoare activitățile cu Rusia într-o manieră normală”.

După summit, președintele american Joe Biden a scris pe Twitter că liderii G7 rămân alături de Ucraina.

„Sunt mândru că m-am întâlnit astăzi cu colegii mei din G7. Rămânem hotărâți să susținem poporul și guvernul ucrainean care rezistă eroic în fața agresiunii militare a președintelui Putin și războiului împotriva națiunii lor suverane”, a pus Biden.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22