Pe aceeași temă
Conferința are drept scop o unificare a pozițiilor grupurilor de opoziție siriene în vederea unor negocieri cu regimul de la Damasc, pentru a pune capăt conflictului declanșat în 2011 și soldat cu peste 250.000 de morți și milioane de persoane emigrate.
Participanții s-au declarat „gata să intre în negocieri cu reprezentanți ai regimului sirian pe baza declarației de la Geneva (30 iunie de 2012) și a rezoluțiilor internaționale (...) într-un termen care urmează să fie convenit cu ONU”, potrivit comunicatului final publicat după două zile de discuții și citat de Agerpres.
Cu toate acestea, delegații au cerut ca „Bashar (al-Assad) și oamenii lui să se retragă de la putere la începutul perioadei de tranziție” politică din Siria.
Conferința de la Riad vizează de asemenea stabilirea unei platforme comune în vederea negocierilor.
„Am ajuns la un acord cu privire la o viziune unitară privind un proces de reglementare și (formare a) unei instanțe supreme” pentru a superviza delegația la negocierile cu regimul, a declarat Souheir al-Atassi, un lider al Coaliției Naționale, principala componentă a opoziției siriene în exil, scrie Agerpres.
***
În urmă cu o saptamana, secretarul de stat american, John Kerry, nu exclude o eventuala cooperare intre regimul Assad si rebeli impotriva militantilor Statului Islamic.
Totusi, a punctat John Kerry, va fi “extraordinar de dificil” sa ii aduci pe rebeli alaturi de fortele guvernamentale, daca primii nu au certitudinea ca Bashar al-Assad va pleca de la putere, intr-un final.
Prezent in Grecia, Kerry a fost intrebat daca plecarea lui Assad e o preconditie pentru ca rebelii sustinuti de Occident sa coopereze cu trupele guvernamentale impotriva Daesh (Statul Islamic). “Cu respect, cred ca raspunsul este… ca nu e clar daca el (Assad – n.r.) va pleca in cazul clarificarii viitorului sau”, a spus Kerry, citat de Reuters.
Insa, clarificari ar putea sa vina in mai multe forme care ar da asigurari catre opozitie. “Dar va fi extraordinar de dificil sa cooperezi fara niste indicatii sau increderea celor care s-au luptat cu el (Assad – n.r.) ca exista o rezolutie sau o solutie la orizont”, a mai adaugat Secretarul de Stat american.
Altfel, rebelii ar crede ca il ajuta pe Assad si ii consolideaza regimul, fapt complet inacceptabil pentru ei. Principalii aliati lui Assad, Rusia si Iranul au spus ca depinde doar de poporul sirian sa decida viitorul lui Assad in cadrul unor viitoare alegeri prezidentiale.