Liderul ISIS din Siria s-a aruncat în aer împreună cu familia în timpul unui raid american

L. G. | 03.02.2022

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că forțele speciale americane au efectuat un raid în Siria care îl viza pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, liderul local al ISIS.

Pe aceeași temă

Din păcate, conform relatării unui oficial de la casa Albă, Al-Hashimi a detonat o bombă, în explozie murind el împreună cu întreaga familie. În total s-au înregistrat 13 morți, dintre care șase femei și patru copii.

Forțele Speciale ale SUA au condus „cu succes” o misiune de combatere a terorismului în nord-vestul Siriei miercuri seară, ucigându-l pe liderul ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a anunțat președintele american Joe Biden joi dimineață, citat de CNN.

"Grație priceperii și curajului forțelor noastre armate, l-am scos de pe câmpul de luptă pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi - liderul ISIS. Toți americanii s-au întors în siguranță din această operațiune", a declarat Biden într-un comunicat.

 

Un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru Reuters că al-Quraishi a fost ucis în timpul raidului. Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurachi a murit într-o explozie pe care a provocat-o, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă, citat de AFP.

 

"La începutul operațiunii, ținta teroristă a detonat o bombă care l-a ucis pe el, dar și pe membrii propriei sale familii, inclusiv femei și copii", a declarat el, adăugând că bilanțul exact al operațiunii este încă în curs de evaluare. Predecesorul său, al-Baghdadi, a fost ținta unei operațiuni similare.

 

Locuitorii orașului Atmeh din nord-vestul Siriei și rebelii care luptă împotriva guvernului sirian au spus că s-au consemnat mai mulți morți din rândul civililor în operațiunea de două ore, adăugând că raidul ar fi vizat un jihadist afiliat la Al-Qaida.

 

Gruparea Stat Islamic a confirmat în octombrie 2019 moartea liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis într-o operațiune americană în nordul Siriei, și a anunțat că succesorul său este Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi.

 

"Majlis al-shura (adunarea consultativă, în arabă)" a jurat credință lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi în calitate de "comandant al credincioșilor" și nou "calif al musulmanilor", transmite atunci SI.

 

De menționat că, înainte să ajungă capul organizației Stat Islamic, al-Hashemi al-Qurashi a fost la un moment dat în custodia forțelor americane.

 

La începutul anului 2008, forțele americane au făcut un raid la reședința acestuia din Mosul și l-au arestat; a fost încarcerat în Camp Bucca, un important centru de detenție administrat de SUA, potrivit New/Lines Magazine.

 

Timp de luni de zile, Qardash a fost supus unor sesiuni intense de interogare de către americani, el insistând că s-a alăturat organizației teroriste în 2007, nu mai devreme, și că a fost numit judecător religios general imediat ce a devenit membru și că a fost ales ca adjunct al lui al-Baghdadi, în același an.

 

În 2009, după ce SUA și Irakul au semnat Acordul privind reducerea prezenței militare americane în Irak, deținuții aflați în închisorile administrate de alianța de ocupație au fost eliberați.

 

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi a fost eliberat și el, în cirscumstanțe neclare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22