LIVE Prima zi a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA. Ceremonia de învestire

Redactia | 20.01.2021

Preşedintele ales Joe Biden depune miercuri jurământul în cadrul ceremoniei de învestire organizate la Washington, devenind al 46-lea președinte al SUA.

Pe aceeași temă

Primul discurs al lui Joe Biden ca președinte al SUA:

 • E ziua Americii, e ziua democrației.

 • Violențele au încercat să zdruncine SUA în urmă cu câteva zile, dar democrația a învins.

 • Reziliența Constituției și puterea națiunii noastre sunt mai rezistente decât adversarii noștri

 • Rar au existat amenințări mai mari decât cea pe care o înfruntă acum întreaga lume. Vom face dreptate pentru toată lumea

 • Împreună putem face din nou America forța principală a binelui în lume

 • Lupta pentru democrație e perenă și nu se încheie niciodată

 • Cer tuturor un nou început, în care să ne respectăm reciproc, să respingem violența limbajului și manipulările, să fim uniți. America poate fi mai bună de atât

 • Neînțelegerile nu trebuie să ducă la divizarea țării. Voi fi președintele tuturor americanilor

 • Trebuie să oprim acest război care îi opune pe democrați republicanilor, pe albaștri celor în roșu, pe cei din rural împotriva celor din urban

 • În eforturile pe care trebuie să le facem, avem nevoie de toți, umăr la umăr. Trebuie să acționăm ca o singură națiune unită. Așa cum scrie și în Biblie, vom trece prin greutăți împreună

 • Vom repara alianțele noastre externe și vom conduce nu doar prin exemplul puterii, ci prin puterea exemplului

 • Vă cer un moment de reculegere în memoria celor care au murit în pandemie

 • Ne vom îndeplini obligația de a lăsa copiilor noștri o lume mai bună

 • Voi apăra Constituția, democrația și America și voi face totul în serviciul public, nu pentru binele personal

 • Dumnezeu să binecuvânteze America, Dumnezeu să ne binecuvânteze trupele!

UPDATE: Vicepreședintele Kamala Harris a depus jurământul, urmată de Joe Biden care a depus și el jurământul, fiind investit astfel oficial cel de al 46-lea președinte al Statelor Unite: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”

UPDATE: Președintele în exercițiu Donald Trump și prima doamnă Melania Trump au aterizat în urmă cu puțin timp în Florida. Cuplul intenționează să își stabilească reședința în acest stat la Mar-a-Lago unde Donald Trump deține un complex hotelier și terenuri de golf. Trump va înceta în mod oficial să fie președinte al Statelor Unite după ce Joe Biden va depune jurământul prezidențial.

UPDATE: Fostul președinte republican George W. Bush a ajuns la rândul său la ceremonia de inaugurare. Acesta este însoțit de fosta prima doamnă Laura Bush.

UPDATE: Joe Biden și Kamala Harris au ajuns la Capitoliu
UODATE: Vicepreședintele Mike Pence a ajuns la ceremonia de inaugurare
UPDATE: Curtea Supremă este evacuată în urma unei amenințări cu bombă
UPDATE: Soții Clinton și Obama, foști președinți democrați, au ajuns la Capitoliu pentru ceremoniile prilejuite de inaugurea lui Biden.
UPDATE: Donald Trump i-a lăsat o scrisoare lui Joe Biden în Biroul Oval, el părăsind Casa Albă, fără să participe la ceremonii. Scrisoarea lăsată în Biroul oval pentru succesorul său de către preşedintele la final de mandat este o tradiţie americană.
UPDATE: Joe Biden împreună cu soția participă la liturghia de dimineață la Catedrala Sf. Matei Apostolul. Biden este cel de-al doilea președinte catolic al SUA.

UPDATE - Donald Trump a părăsit Casa Albă, cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Donald Trump a decis să nu participe la inaugurarea succesorului său la Casa Albă, încălcând astfel una dintre cele mai vechi tradiții ale republicii americane și transferului pașnic de putere.

Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când președintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.

„Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, va rosti Joe Biden.

La scurt timp după aceea, Kamala Harris va depune jurământul și va deveni vicepreşedinte.

Trump va fi în Florida când președintele ales Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris vor depune jurământul, transmite CNN. Acesta este momentul în care se încheie oficial mandatul lui Donald Trump la Casa Albă. jura la prânz, moment în care nu va mai fi președinte. Trump nu a părăsit Casa Albă și nu a mai fost văzut în public de o săptămână, potrivit CNN, care anunță că este de așteptat ca acesta să susțină declarații înainte de a pleca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22