LIVE VIDEO Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ceremonie impresionantă

L. G. | 19.09.2022

La finalul unor funeralii de stat urmărite de milioane de oameni, sicriul regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ajuns la Castel Windsor unde va fi înmormântă în capela familiei

Pe aceeași temă

Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Windsor, unde Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de soțul ei, Philip, în cadrul unei ceremonii religioase private, rezervată membrilor apropiați familiei.

Regina va fi înmormântată la ora locală 19:30 la capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George. La capela St. George au fost înmormântaţi şi prinţul Philip, tatălui reginei, bunicul său, George al V-lea şi străbunicul său, Edward al VII-lea.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Queen Elizabeth II&#39;s funeral procession approaches the ancient stones of Windsor Castle <a href="https://t.co/HRjjOItp2G">pic.twitter.com/HRjjOItp2G</a></p>&mdash; Elizabeth II News &amp; Updates (@Platinum2022) <a href="https://twitter.com/Platinum2022/status/1571875467795234822?ref_src=twsrc%5Etfw">September 19, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ceremonia va include luarea coroanei, a globului și sceptrului de pe sicriu - simboluri ale puterii și guvernării monarhului – și vor fi așezate pe altar.

Lordul Chamberlain, cel mai înalt demnitar din casa regală, își va frânge apoi „Bagheta de serviciu”, semnificând sfârșitul serviciului său față de suveran, și o va pune pe sicriu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Pictured: The Imperial State Crown removed from the Queen&#39;s coffin<a href="https://t.co/Jcrkd2IA5v">https://t.co/Jcrkd2IA5v</a> <a href="https://t.co/5SDhAUIYbJ">pic.twitter.com/5SDhAUIYbJ</a></p>&mdash; The Telegraph (@Telegraph) <a href="https://twitter.com/Telegraph/status/1571888959050944512?ref_src=twsrc%5Etfw">September 19, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Luni s-au încheiat cele patru zile de priveghi în care sute de mii de oameni au trecut pe la catafalcul Reginei Elisabeta depus la Westminster Hall pentru a-și lua adio de la cel mai longeviv monarh din lume.

La funeralii au participat 2.000 de invitați la emoționanta slujbă de la Westminster Abbey, care au sosit chiar cu două ore înainte de începerea acesteia, scrie The Guardian. Majoritatea oaspeților - nu și președintele american, Joe Biden - au fost aduși cu autocarul.

Aceștia, la fel ca mulți alții din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden, au dorit să-i aducă un omagiu celei care a murit la vârsta de 96 de ani, după ce a petrecut șapte decenii pe tronul britanic.

„Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani. Cu toții am fost", a spus Biden.

La funeralii au fost prezenți 500 de lideri ai țărilor lumii

Cu puțin timp înainte de 13.00 (ora României), sicriul de stejar, acoperit cu steagul regal și cu Coroana Imperială peste, a fost așezat pe un afet de tun și tras de militari din Royal Navy până la Westminster Abbey pentru funeralii.

Vezi mai jos LIVE VIDEO desfășurarea evenimentelor de azi și relatarea text a principalelor momente ale funeraliilor de stat:

0

Printre cei 2.000 de participanți se vor afla aproximativ 500 de lideri mondiali, printre care Joe Biden, împăratul Naruhito al Japoniei, vicepreședintele chinez Wang Qishan și președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

<iframe width="1237" height="696" src="https://www.youtube.com/embed/V_gy9DFtw5U" title="The State Funeral of HM Queen Elizabeth II - BBC" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard şi pe care este aşezată Coroana Imperială de Stat, a fost dus la Westminster Abbey, într-o ceremonie impresionantă. Zeci de mii de oameni au asistat pe străzi la ceremonie.

Copiii Reginei - Regele Charles, Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward - merg în urma sicriului, aflat pe un afet de tun.

Strănepoții reginei, prințul George, în vârstă de 9 ani, și prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, cei doi copii mai mari ai actualului moștenitor al tronului, prințul William, vor fi, de asemenea, prezenți.

După slujba de la Westminster Abbey, sicriul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost transportat pe dric de la Arcul Wellington din Hyde Park din Londra la Castelul Windsor.

0

Înaintea acestui ultim drum spre Castelul Windsor, sicriul, montat pe un afet de tun tras de marinari din Royal Navy, a străbătut în procesiune străzile din centrul capitalei britanice până la Arcul Wellington, fiind urmat de regele Charles al III-lea, prinţul William de Wales şi alţi membri ai familiei regale.

Peste 3.000 de soldaţi au defilat în cortegiul funerar după ceremonia religioasă care a avut loc la Abaţia Westminster în faţa a sute de demnitari din toată lumea. În jurul orei locale 15:00 (14:00 GMT), sicriul reginei Elisabetei a II-a, care a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, după mai bine de şapte decenii de domnie, urmează să ajungă la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

Acolo, cortegiul va parcurge pe jos cei aproape cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală în care suverana îşi petrecea cea mai mare parte din timp. La ora locală 16:00 (15:00 GMT), va avea loc o ceremonie religioasă la Capela St George din castel, un loc obişnuit pentru botezuri, nunţi şi înmormântări regale. La ora locală 19:30 (18:30 GMT), regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cripta capelei, într-o ceremonie privată.

Arhiepiscopul de Canterbury: „Ne vom întâlni din nou”

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a adus un omagiu vieţii suveranei „dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului", precum şi personalităţii vesele a suveranei.

„Într-un discurs cunoscut, pronunţat cu ocazia împlinirii vârstei sale de 21 de ani, Majestatea Sa a declarat că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte numeroase foste colonii britanice - n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată", a declarat arhiepiscopul de Canterbury.

„Era veselă şi prezentă pentru atât de mulţi oameni, influenţând pozitiv o multitudine de vieţi”, a adăugat el. Liderul spiritual al Bisericii Anglicane a declarat în faţa persoanelor care asistă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a că durerea resimţită în aceste zile în lumea întreagă are la bază „viaţa abundentă şi dragostea reginei faţă de serviciul public, de acum dispărută dintre noi”.

„Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile, cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna", a mai spus Justin Welby.

Arhiepiscopul de Canterbury s-a rugat pentru familia regală - care deplânge moartea unei persoane îndrăgite, la fel ca multe alte familii care au pierdut pe cineva drag -, dar care, în aceste zile, „face acest lucru sub cele mai puternice lumini ale reflectoarelor. Fie ca Dumnezeu să le vindece durerea, fie ca golul lăsat în vieţile lor să fie umplut cu amintiri de bucurie şi de viaţă”, a adăugat el.

„Cu toţii ne vom supune judecăţii milostive a lui Dumnezeu: putem să împărtăşim cu toţii speranţa Reginei, care s-a inspirat din viaţă şi din moarte pentru a adopta un stil de conducere bazat pe ideea plasării sale în slujba poporului. Serviciu în viaţă, speranţă în moarte”, a mai spus Justin Welby.

„Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: «Ne vom întâlni din nou»”, a mai spus Justin Welby. Acea frază a fost rostită şi de fosta suverană cu ocazia unui celebru discurs televizat prin care regina Elisabeta a II-a a transmis poporului britanic un mesaj de încurajare şi alinare la începutul pandemiei de COVID-19. În acel discurs televizat din aprilie 2020, regina britanică a evocat versuri extrase dintr-un cântec de război al interpretei Vera Lynn: „Ne vom întâlni din nou”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Unbelievable images and sounds as the Queen’s coffin is taken in procession from Westminster Hall to <a href="https://twitter.com/wabbey?ref_src=twsrc%5Etfw">@wabbey</a> on a gun carriage pulled by 142 Royal Navy men and women.<br>Led massed Pipes and Drums if Scottish and Irish Regiments, Gurkhas and RAF<br>Solemn. Stunning. Ceremonial <a href="https://t.co/vNZQetDUNT">pic.twitter.com/vNZQetDUNT</a></p>&mdash; Chris Ship (@chrisshipitv) <a href="https://twitter.com/chrisshipitv/status/1571800504967245825?ref_src=twsrc%5Etfw">September 19, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Casa Regală britanică a publicat o nouă fotografie a fostei suverane. Imaginea a fost realizată pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Ahead of Her Majesty The Queen’s State Funeral, a new photograph has been released.<br><br>The photo was taken to mark Her Majesty’s Platinum Jubilee - the first British Monarch to reach this milestone.<br><br>Tomorrow, millions will come together to commemorate her remarkable life. <a href="https://t.co/UyVfjVvJgw">pic.twitter.com/UyVfjVvJgw</a></p>&mdash; The Royal Family (@RoyalFamily) <a href="https://twitter.com/RoyalFamily/status/1571613677241114624?ref_src=twsrc%5Etfw">September 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

0

„În ultimele 10 zile, soția mea și cu mine am fost profund emoționați de numeroasele mesaje de condoleanțe și de sprijin pe care le-am primit din țară și din întreaga lume", a spus Charles, fiul Elisabetei și noul rege, într-un comunicat.

„În timp ce ne pregătim cu toții să ne luăm ultimul rămas bun, am vrut pur și simplu să profit de această ocazie pentru a le mulțumi nenumăraților oameni care au fost un sprijin și o mângâiere pentru familia mea și pentru mine în aceste momente de durere", a adăugat Charles.

Ziua înmormântării

  • Funeraliile de stat urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster. Procesiunea va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe  traseu vor fi aliniai membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiene şi irlandeze.  

  • La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica.

  • După ”Last Post” - omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” - se va păstra un moment de reculegere, în jurul orei 13.55.

  • După funeralii, sicriul va fi urcat pe un afet de tun şi va fi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric. Sicriul va fi apoi dus la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

  • Slujba religioasă va avea loc la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântare, la care vor participa membri apropiați ai familiei. Atunci, nu vor avea acces fotografi şi camere de luat vederi. Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar. Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret. Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul "God Save The King". Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

Tradiții ale funeraliilor de stat

Procesiunea care va duce luni sicriul reginei Elisabeta a II-a la Abaţia Westminster pentru funeraliile de stat ale suveranei Regatului Unit, apoi la Castelul Windsor pentru înhumarea sa, se înscrie în linia tradiţiei monarhiei britanice, informează AFP.

  • Un atelaj tras de marinari din Royal Navy

Marinari din Royal Navy vor trage cu ajutorul unor frânghii atelajul montat pe un afet de tun care transportă sicriul reginei britanice, în timp ce alţii, aproximativ 142 în total, se vor afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi.

Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind de atunci un nou ritual esenţial în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.

  • Purtătorii de sicriu

Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen's Company Grenadiers Guards vor avea dificila sarcină de a purta sicriul reginei din Westminster Hall până la afetul de tun, apoi de a-l transporta în interiorul Abaţiei Westminster după încheierea procesiunii.

Acest regiment este unul dintre cele cinci regimente de infanterie care asigură paza reşedinţei suveranului şi reprezintă, totodată, una dintre cele mai vechi unităţi din armata Regatului Unit. Uniforma membrilor săi, uşor de recunoscut datorită căciulii înalte confecţionate din blană de urs, a fost preluată de grenadierii britanici de la garda imperială a lui Napoleon, învins la Waterloo.

Aceşti soldaţi vor fi însoţiţi de agenţi din Serviciul de cavalerie al reginei.

  • Regimente onorate

Trei regimente vor fi onorate în mod special în timpul procesiunii, urmând să defileze foarte aproape de sicriul reginei Elisabeta a II-a.

Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar al armatei britanice, înfiinţat în 1485, şi Honourable Corps of Gentlemen at Arms sunt două vechi unităţi ale gărzilor de corp ale monarhului, de acum incluse într-un rol ceremonial.

Militarii din prima unitate poartă în continuare uniforma roşie şi aurie din perioada dinastiei Tudorilor (secolul al XVI-lea). Printre misiunile lor emblematice se numără în continuare ceremonia de verificare a subsolului Parlamentului de la Londra înainte de discursul pronunţat în fiecare an de către suveran pentru a marca deschiderea unei noi sesiuni parlamentare. Ei comemorează prin acest ritual Complotul Prafului de Puşcă, o tentativă ratată de asasinat îndreptată împotriva regelui Iacob I şi a Parlamentului în 1605.

Ei vor fi urmaţi de membri din Royal Company of Archers, care au fost şi gărzile de corp ale reginei Elisabeta a II-a în perioada în care suverana s-a aflat în Scoţia.

Detaşamente din alte regimente britanice şi din Commonwealth, organizaţia al cărei comandant-şef a fost Elisabeta a II-a, se vor alătura cortegiului funerar care va transporta sicriul suveranei din Abaţia Westminster până la Arcul Wellington.

  • Casa regală a suveranei Elisabeta a II-a

În timp ce membrii familiei regale britanice, conduşi de noul rege Charles al III-lea, vor urma sicriul, atelajul va fi precedat de membri din casa regală a suveranei Elisabeta a II-a, precum directorul Colecţiilor Regale, Controlorul biroului Lordului Şambelan, unul dintre departamentele casei regale, precum şi secretarul privat al reginei.

În faţa lor vor defila orchestrele de cimpoaie şi tobe ale regimentelor scoţiene şi irlandeze, o brigadă de Gurkha - soldaţi de origine nepaleză, membri ai armatei britanice - şi 200 de instrumentişti din Royal Air Force.

  • 6.000 de militari

Un număr de 6.000 de soldaţi, marinari şi piloţi din armata britanică vor lua parte la această procesiune, fiind desfăşuraţi de-a lungul întregului traseu al cortegiului, a precizat duminică pentru BBC amiralul Tony Radakin, şeful statului-major al armatei Regatului Unit.

De mai multe ori pe traseul cortegiului, militarii vor efectua un salut regal, inclusiv în faţa Memorialului Reginei Victoria.

„Pentru noi toţi, aceasta este ultima noastră datorie faţă de Majestatea Sa Regina şi prima noastră datorie majoră faţă de Majestatea Sa Regele Charles", a declarat amiralul Tony Radakin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22