LIVE VIDEO: Procuratura il acuza pe fostul premier Filat de implicare in Jaful Secolului

Paul Cristescu | 15.10.2015

Corneliu Gurin, procurorul general al Republicii Moldova, a solicitat ridicarea imunitatii fostului premier moldovean Vlad Filat, cerere discutata astazi de Parlamentul de la Chisinau.

Pe aceeași temă

 

Procuratura moldoveana il acuza pe liderul PLDM de implicare in dosarul cunoscut in R. Moldova drept "jaful secolului", in urma caruia peste un miliard de dolari au fost scosi din sistemul bancar al tarii, transmite Agora.md, conform Hotnews.

 

Membri ai Partidului Socialistilor condus de Igor Dodon si ai formatiunii Partidul Nostru a lui Renato Usatii protesteaza in fata Parlamentului.
 

Agora.md relateaza ca sustinatorii lui Renato Usatii s-au impartit in mai multe tabere pentru a bloca drumul liderului PLDM, Vlad Filat, in caz ca acesta ar incerca sa paraseasca Legislativul. Usatii le-a dat indicatia sa verifice masinile.Totodata, Usatii a promis un Mercedes politistului care il va aresta pe Filat.
 

 

CITITI SI: Parlamentul de la Chisinau publica Raportul Kroll despre furtul a 750 milioane de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor ar fi principalul beneficiar

 

Potrivit rechizitorului, in timpul cand era premier a extorcat si a primit de la Ilan Shor bunuri si servici ce nu i se cuvin in suma de 60 de milioane de dolari, scrie Timpul.md.

 

"Eram pregatit pentru asemenea scenariu. De mai demult timp se vorbea, cum se pregateste, cum se va veni intr-o maniera triumfalista. Pe de o parte cu Usatii, pe de alta parte procurorul general. In speranta ca o sa fie justitie corecta. Jertfa care se aduce astazi va duce clar la destramarea acestui sistem odios care duce la putrefactie tara in care traim. Daca spuneam ca alegerile anticipate sunt unele nedorite, acum pot sa spun ca oamenii trebuie sa aleaga intre ceea ce este si ceea ce isi doresc ei, in speranta ca vor avea posibilitatea de a-si exprima optiunea de vot", a declarat Filat joi, dupa ce s-a cerut ridicarea imunitatii.

 

Context

 

La finalul lui 2014 a izbucnit un scandal politico-financiar la Chisinau dupa ce au disparut aproximativ un miliard de dolari din conturile a trei banci, una fiind de stat. Situatia creata a adancit criza economica din Republica Moldova, tara supusa mult timp unui embargo rusesc asupra industriei alimentare.

 

Ulterior acelui moment, in conditiile in care autoritatile moldovene nu au reactionat, zeci de mii de moldoveni au inceput sa iasa in strada la Chisinau, cerand demisia principalilor oameni in stat. Printre cei vizati de cererile strazii s-a numarat si seful Bancii Centrale, acuzat ca ar fi inchis ochii la tranzactiile care ar fi dus la devalizarea sistemului bancar.

 

CITITI SI: Banca Mondiala: Economia R.Moldova va scadea cu 2%. Ambasadorul SUA la Chisinau: Cu toții suntem dezamăgiți

 

Cele 13,7 miliarde de lei (aproximativ 750 milioane de dolari) scoase din bancile din Republica Moldova au trecut prin conturile unei banci detinute de doi dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ucraina. Datele apar in raportul companiei americane Kroll cu privire la dosarul denumit “Furtul Secolului” in Moldova.

 

Suma de bani – 750 de milioane de dolari sau 13,7 miliarde de lei – a fost scoasa din sistemul bancar moldovenesc prin conturile a cinci firme off-shore de la Privatbank din Riga, Letonia, potrivit EurActiv.

 

Sucursala letona este o subsidiara a grupului bancar Privatbank din Ucraina, aflat sub controlul miliardarilor Igor Kolomoiski si Ghennadi Bogoliubov. Cei doi ocupa locurile trei si patru in ultimul clasament Forbes ai celor mai bogati oameni de afaceri din Ucraina.

 

Transferurile acestor sume de bani s-au realizat sub ochii Guvernului si Bancii Centrale a Moldovei: cand oficiali ai Bancii de Economii (una dintre bancile delapidate) au vrut sa puna la adapost documente esentiale, ei au apelat la o firma de transport despre care se stia ca e controlata de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat dupa doar o zi furtul masinii care transporta documentele.
 

Conform sursei citate, omul de afaceri Ilan Shor este considerat principalul beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

 

In raportul Kroll se mentioneaza ca in toata aceasta schema s-a actionat concertat si ca s-a urmarit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, provocand falimentul celor 3 institutii bancare. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22