Liz Truss va fi numită premier al Marii Britanii în locul lui Boris Johnson

L. G. | 05.09.2022

Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii după ce a câștigat cursa pentru conducerea Partidului Conservator în fața fostului ministru de Finanțe, Rishi Sunak.

Pe aceeași temă

După o cursă care ținut mai multe săptămâni, membrii Partidului Conservator au preferat-o pe Liz Truss, ea urmând să preia și funcția de premier într-un moment deosebit de dificil, în care Marea Britanie se confruntă creșterea costurilor vieții, explozia prețurilor la energie, profunde nemulțumiri sociale și spectrul recesiunii.

„Prieteni și colegi, vă mulțumesc pentru încrederea acordată să conduc marele nostru Partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Pământ”, au fost primele ei cuvinte după anunțul rezultatului votului.

Anunțul de azi declanșează începerea procedurii a predării mandatului de premier pentru Boris Johnson, forțat să demisioneze în iulie după scandalul petrecerilor din perioada de pandemie.

Johnson va călători în Scoția pentru a se întâlni marți cu regina Elisabeta căreia îi va prezenta oficial demisia. Truss îl va urma pentru ca regina Elisabeta să-i ceară să formeze un nou guvern.

Câștigătoare a cursei pentru înlocuirea lui Johnson, Truss va deveni al patrulea prim-ministru conservator de la alegerile din 2015. În această perioadă, țara a trecut de la criză la criză, iar acum se confruntă cu ceea ce se prognozează a fi o recesiune îndelungată declanșată de inflația galopantă, care a atins 10,1% în iulie.

Ministru de Externe în guvernul Johnson, Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis că va acționa rapid pentru a combate creșterea costului vieții în Marea Britanie, spunând că în termen de o săptămână va veni cu un plan pentru a reduce facturile la energie și pentru a asigura aprovizionarea cu combustibil.

Truss a semnalat în timpul campaniei sale că va contesta deciziile de majorări de taxe și impozite și va reduce alte taxe într-o mișcare despre care unii economiști spun că ar alimenta inflația.

Îngrijorări la Bruxelles

Uniunea Europeană nu se simte confortabil cu Liz Truss în Downing Street care ca ministru de Externe a promovat o inițiativă legislativă care suspendă unilateral o parte din acordul cu UE privind Brexitul pe care a promis că o va adopta dacă devine premier, o mutare care va tensiona relațiile dintre Londra și Bruxelles

Regatul Unit a părăsit efectiv UE pe 31 ianuarie 2020, dar de atunci se află în dezacord cu UE asupra clauzelor comerciale din acordul de Brexit referitoare la Irlanda de Nord.

Conform protocolului nord-irlandez inclus în acest acord, această provincie rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.

Prin urmare, Londra pregăteşte o legislaţie care să permită neaplicarea prevederilor acestui protocol, acţiune considerată de Comisia Europeană o încălcare a acordului privind Brexitul, motiv pentru care Bruxellesul a iniţiat acţiuni legale contra Londrei.

Cu toate acestea, Truss pare hotărâtă să meargă până la capăt în adoptarea iniţiativei legislative şi în plus ar putea invoca încă din primele zile după venirea la Downing Street articolul 16 al acordului de Brexit, ce cuprinde clauza de salvgardare care permit luarea de măsuri unilaterale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22