Locuitorii din Beijing fac provizii de alimente, speriați de un nou lockdown, ca în Shanghai

L. G. | 25.04.2022

Capitala chineză trăiește sub spectrul unei carantine generalizate după ce luni autoritățile au raportat luni 19 noi cazuri, „o gravă și dificilă”, relatează agenția AFP.

Pe aceeași temă

Beijingul trăiește luni sub amenințarea carantinei, după depistarea câtorva zeci de cazuri de Covid-19, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Locuitorii se tem de un scenariu de tip Shanghai, în care aproape toți cei 25 de milioane de locuitori au fost închiși în case de la începutul lunii aprilie.

Un total de 51 de noi decese au fost anunțate luni de Ministerul Sănătății – un record în capitala economică chineză.

China se luptă din martie cu un focar epidemic care afectează aproape întreaga țară, în diferite grade, și încearcă în continuare să pună capăt acestei situații prin strategia Covid-zero.

Aceasta constă, în special, în impunerea carantinei generalizate imediat ce apar câteva cazuri și în teste masive pentru a identifica și izola rapid persoanele contaminate.

Luni, la Beijing, cozi lungi, uneori de sute de persoane, se formaseră în fața corturi de testare, unde ofițeri în costume de protecție completă efectuau teste PCR.

„Dacă vor găsi vreun caz pozitiv, întreaga zonă ar putea fi afectată” și pusă sub izolare, a declarat pentru AFP Yao Leiming, un funcționar de 25 de ani care urmează să fie testat.

Ministerul Sănătății a raportat luni 19 noi cazuri pozitive la Beijing, ajungând la un total de câteva zeci de cazuri începând de săptămâna trecută.

Autoritățile municipale au avertizat că situația este Potrivit acestora, sunt necesare măsuri urgente pentru a opri răspândirea virusului.

În timp ce guvernul orașului nu a menționat până acum nicio măsură de carantină, locuitorii din Beijing s-au grăbit încă de duminică la supermarketuri și pe platformele online pentru a-și face provizii de produse alimentare.

„Oamenii sunt îngrijorați de situație (…) Toată lumea cumpără produse de teamă că stocurile se vor epuiza”, a declarat pentru AFP Wang, un locuitor în vârstă de 48 de ani.

Ea a spus că a mers duminică la o băcănie locală imediat ce a primit un SMS pe telefon în care i se spunea să facă un test Covid.

„Ne este teamă că lucrurile vor deveni ca în Shanghai (…) Am luat legume, orez și fructe”, a spus ea, precizând că are suficientă mâncare pentru o săptămână.

În acest moment, în oraș nu există penurii de alimente proaspete sau de produse de primă necesitate.

Ouăle, carnea, uleiul, legumele și fructele sunt încă disponibile pe scară largă pe platformele online, precum și în supermarketuri, unde s-au format cozi la intrare.

Unele săli de sport au început să anuleze cursuri sau chiar să se închidă. Dar viața este în mare parte normală în Beijing iar magazinele, restaurantele, cinematografele și barurile rămânând deschise pentru moment.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">China&#39;s capital Beijing has begun mass testing and shutting down residential and business districts amid a new virus outbreak of 40 cases since Friday. Residents were staying in and stocking up on food in case they are confined to their homes. <a href="https://t.co/LzaygbAvEE">https://t.co/LzaygbAvEE</a></p>&mdash; The Associated Press (@AP) <a href="https://twitter.com/AP/status/1518495062535061506?ref_src=twsrc%5Etfw">April 25, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Capitala, sediul puterii comuniste, nu s-a confruntat cu niciun focar epidemic grav de la începutul pandemiei.

Toți călătorii din provincie trebuie să prezinte acum un test PCR negativ în ultimele 48 de ore.

Cu toate acestea, situația din Beijing nu se compară cu cea din Shanghai, care se confruntă cu cea mai gravă epidemie din ultimii doi ani și care a înregistrat deja o jumătate de milion de cazuri pozitive de la 1 martie.

Această carantină dură, despre care nimeni nu știe cât va mai dura, are un impact puternic asupra moralului locuitorilor și asupra economiei chineze.

În unele cartiere, au fost instalate chiar bariere metalice înalte sau garduri la ușile clădirilor pentru a împiedica oamenii să iasă.

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/ONeEP7CJuMg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22