Pe aceeași temă
Din cei peste 3.000 de morți provocați de loviturile aviației ruse în Siria, puțin peste 1.000 sunt civil, dintre care 238 – copii și 137 – femei, a transmis miercuri Observatorul Sirian, citat de AFP.
Federația Rusă a lansat o campanie militară aeriană la 30 Septembrie anul trecut, cu scopul de a susține forțele aliatului Bashar al-Assad. Moscova susține că loviturile sale au ca motivație lupta antiteroristă, cu precădere împotriva Statului Islamic, însă un raport publicat la finalul lui 2015 de Reuters arăta că majoritatea atacurilor lansate de Suhoiurile rusești au avut loc în zone în care se aflau rebelii anti-Assad, și nu forțele Daesh (Statul Islamic).
Assad poate găsi refugiu la Moscova
In cazul in care se ajunge la alegeri prezidentiale, sirianul Bashar al-Assad ar putea gasi azil nu foarte departe de Damasc: la Moscova.
Cel putin asa a lasat de inteles Vladimir Putin in cadrul unui interviu pentru presa din Germania, publicat la inceputul acestei saptamani. Intrebat daca, in cazul in care va pierde puterea prin vot, Assad ar putea primi azil politic in Rusia, liderul de la Kremlin nu a exclus aceasta varianta: “A fost mai greu sa ii acordam azil domnului Snowden, decat ar fi in cazul lui Assad”, a declarat Putin pentru tabloidul Bild. Presedintele Rusiei vorbeste aici despre Edward Snowden, fostul angajat al National Security Agency (NSA), care a transmis presei documente americane secrete si care a primit azil in Rusia, in 2013.
Liderul de la Kremlin considera ca, la acest moment, e prea devreme de pus in discutie un eventual azil pentru Assad, dat fiind ca in Siria conflictul continua sa fie activ. “Pana atunci, Rusia lupta impotriva Daesh (Statul Islamic) si a rebelilor anti-Assad care fac cauza comuna cu Daesh”, a spus Putin, reafirmand sprijinul militar pe care Moscova il da trupelor guvernamentale loiale lui Assad.
Totusi, liderul rus a tinut sa sublinieze ca situatia actuala “nu inseamna ca totul e in regula in Siria sau ca Assad face totul bine”. “Cred ca presedintele Assad a facut mult rau in cursul conflictului. Dar acest conflict nu ar fi castigat o asemenea anvergura, daca nu ar fi fost sustinut din afara Siriei – cu arme, bani si luptatori”.
In ce priveste obiectivul pe care Moscova il are in Orientul Mijlociu, Putin a tinut sa spuna ceea ce Rusia nu vrea: “Nu vrem ca Siria sa sfarseasca precum Irakul sau Libia. (…) Trebuie, asadar, sa sustinem liderii legitimi din Siria. Asta nu inseamna ca totul ramane la fel. Daca stabilizarea tarii avanseaza, o reforma constitutionala trebuie sa urmeze si, ulterior, alegeri prezidentiale anticipate. Doar poporul sirian poate decide cine va guverna tara in viitor”, a mai aratat Vladimir Putin, potrivit sursei citate.