Pe aceeași temă
„Sunt extrem de dezamăgit de decizia instanței de anulare a aplicației pentru revizuirea deciziei ministrului de a-mi suspenda viza, ceea ce înseamnă că nu pot sta în Australia și să particip la Australian Open.
Respect decizia instanței și voi coopera cu autoritățile relevante în legătură cu plecarea mea din țară.
Nu sunt confortabil cu faptul că atenția în ultimele săptămâni a fost pe mine și sper că acum ne putem toți concentra pe joc și pe turneul ce-l iubesc. Le doresc toate cele bune jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor și fanilor la turneu.
În cele din urmă, aș vrea să mulțumesc familiei mele, prietenilor, echipei, suporterilor, fanilor și conaționalilor mei sârbi pentru sprijinul vostru continuu. Toți ați fost o sursă grozavă de putere pentru mine”, se arată în comunicatul lui Djokovici.
Acesta a mai transmis că se va odihni și recupera, înainte de a mai comenta ceva pe acest subiect.
Decizia instanței înseamnă că viza lui Novak Djokovic a fost anulată și că va fi deportat din Australia.
Astfel el nu va avea voie timp de trei ani să intre în Australia, decât în anumite circumstanțe.
Duminică, instanța a menținut decizia ministrului imigrației din Australia, Alex Hawke, de a i se anula viza pe motiv că prezența lui Djokovic în Australia ar putea reprezenta un risc de „neliniște publică”, având în vedere că este „un talisman al mișcării anti-vaccin”, scrie The Guardian.
Judecătorul James Allsop a anunțat că instanța a respins cu unanimitate contestația lui Djokovic, sportivul trebuind să plătească costurile de judecată, însă a explicat că decizia nu a judecat „meritul sau înțelepciunea deciziei” ministrului, ci dacă era atât de irațională încât să fie ilegală.
În cursul ședinței de judecată ce a avut loc duminică dimineața (ora locală), avocații celor două părți au aruncat în luptă toate argumentele în încercarea de-i convinge pe magistrați că au dreptatea de partea lor.
Avocații guvernului s-au străduit să arate că Djokovic a devenit de-acum un simbol pentru grupurile antivaccinare, care vor profita de popularitatea și statutul jucătorului de tenis pentru a-și susține teoriile, ceea ce ar periclita procesul de vaccinare și ar pune în pericol sănătatea publică.
La rândul lor, avocații lui Novak Djokovic au susținut că în niciun moment jucătorul sârb nu a incitat la nevaccinare și nu a pus în pericol vreo persoană din Australia. Guvernul nu poate dovedi într-un mod rațional că prezența sa ar putea influența opoziția față de vaccinare, au pledat avocații apărării.
Despre cazul Djokovic - liderul mondial nevaccinat - a discutat toată lumea în ultimele zece zile. Cu viza anulată de două ori într-o săptămână, reținut, eliberat și pus din nou sub pază, numărul 1 ATP a stârnit controverse enorme. Spiritele s-au încins atât în Australia, cât și în Serbia natală și au trecut dincolo de sfera sportului.