Lupte grele pentru orașul Bahmut: „Soldații ruși avansează peste cadavrele camarazilor lor”

L. G. | 04.01.2023

Șeful armatei ucrainene a descris situația disperată a luptelor pentru apărarea orașului Bakhmut asaltat de trupele ruse care încearcă să străpungă liniile defensive ucrainene.

Pe aceeași temă

Generalul Valeri Zalujni, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că situația din prima linie este deosebit de grea, potrivit Sky News.

În unele cazuri, a spus el, trupele ruse înaintau peste cadavrele propriilor camarazi în timpul eforturilor lor de a cuceri orașul. Forțele ucrainene din zonă rezistă, a spus el.

Bahmut a devenit o țintă cheie pentru Rusia, deoarece este situat pe o linie strategică de aprovizionare între regiunile învecinate Lugansk și Donețk.

Rusia speră că odată cu capturarea orașului ar putea lansa o ofensivă de amploare.

„În Bahmut sunt 500 de linii de apărare ucrainene”

De partea atacatorilor, șeful trupelor Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, spune că în Bahmut „fiecare casă este o fortăreață” și că „doar clovnii care chibițează de pe margine încearcă să prezică aceste lucruri”, relatează CNN.

În timpul unei vizite de Anul Nou pe prima linie a frontului din Bahmut, Yevgeny Prigozhin a spus că „Uneori este nevoie de săptămâni întregi pentru a curăța o casă, nu?” adresându-se soldaților într-un videoclip postat pe un canal Telegram al trupelor Wagner în weekend.

„Se spune că forțele combinate au înaintat în Artiomovsk și au spart apărarea”, a spus el, referindu-se la Bahmut cu denumirea veche din perioada sovietică. Numele orașului a fost schimbat în Bahmut în 2016.

„Apoi tot ei spun: „Ce înseamnă «să spargi apărarea?» «Să spargi apărarea» înseamnă cucerirea unei case în această dimineață, apoi trebuie să te duci să învingi rezistența din casa următoare, nu-i așa?" a continuat Prigojin

„Și nu este o singură linie de apărare. Câte linii de apărare sunt în Artiomovsk (Bahmut)? Dacă am spune 500, ar fi mai aproape de adevăr, nu-i așa?”

Luptătorii săi confirmă că există o linie de apărare ucraineană „la fiecare 10 metri”, înainte ca Prigojin să continue.

„De aceea întrebarea este: „Cine îl va cuceri Artiomovsk? Care forțe combinate? Vor fi forțele combinate Wagner”, a spus el. „Și cine altcineva? În afară de Wagner PMC, cine mai este acolo?” „Nimeni altcineva”, răspund în cor soldații.

Prigojin a negat de ani de zile orice afiliere cu gruparea militară privată de mercenari Wagner, dar în septembrie a recunoscut în cele din urmă că el a fondat grupul în 2014.

De atunci, el a apărut frecvent pe rețelele de socializare, încercând să impună imaginea detașamentelor Wagner ca cele mai capabile trupe din războiul Rusiei în Ucraina.

„Anul acesta vom câștiga! Dar mai întâi vom învinge birocrația internă și corupția”, spune Prigojin într-un alt videoclip.

„Odată ce von învinge birocrația internă și corupția, atunci vom cuceri Ucraina și vom înfrânge și NATO și apoi întreaga lume”, adaugă el.

„Problema acum este că birocrații și cei care se implică în fapte de corupție nu ne vor asculta pentru că de Anul Nou toți beau șampanie”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22