Lupte grele pentru orașul Severodonețk. Ucraina cere armament greu pentru a-i respinge pe ruși

L. G. | 10.06.2022

Forțele ucrainene își mențineau pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardament în Sievierodonetsk, au declarat oficiali, în timp ce Rusia concentrează forțe a controla orașul cheie.

Pe aceeași temă

Sievierodonetsk și orașul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donets, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Luhansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească, informează Mediafax.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat joi că situația din Sievierodonetsk este "extrem de complicată" și că forțele ruse își concentrează toată puterea în zonă.

"Nu-și cruță oamenii, trimit oameni drept carne de tun... bombardează armata noastră zi și noapte", a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters.

Ucraina spune că singura sa speranță de a întoarce situația în favoarea sa în micul oraș industrial este mai multă artilerie pentru a contrabalansa puterea de foc masivă a Rusiei.

Într-o informare din Sievierodonetsk, comandantul batalionului ucrainean al Gărzii Naționale Svoboda, Petro Kusyk, a declarat că ucrainenii îi atrag pe ruși în lupte de stradă pentru a le neutraliza avantajul artileriei. El a spus că forțele sale suferă de o lipsă "catastrofală" de artilerie pentru a riposta tunurilor rusești, iar obținerea unor astfel de arme ar transforma câmpul de luptă.

Reuters nu a putut verifica rapoartele privind câmpul de luptă.

În sud, unde Rusia încearcă să își impună dominația pe o porțiune de teritoriu ocupat care se întinde pe teritoriul provinciilor Herson și Zaporizhzhia, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a câștigat teren în cadrul unui contraatac în provincia Herson.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a avut "unele evoluții pozitive în regiunea Zaporizhzhia, unde reușim să perturbăm planurile ocupanților". El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situația de la fața locului în Zaporizhzhia sau Herson. Conducerile instalate de Rusia în ambele provincii spun că plănuiesc referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Luând cuvântul la Moscova pentru a marca cea de-a 350-a aniversare a nașterii țarului rus Petru cel Mare, președintele Vladimir Putin a făcut o paralelă între ceea ce el a descris ca fiind căutările lor istorice de a recâștiga ceea ce el a numit pământurile ruse. "Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a luat înapoi (ceea ce era al Rusiei)", a spus Putin.

Primarul din Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk, a declarat că aproximativ 10.000 de civili sunt încă blocați în oraș - aproximativ o zecime din populația de dinainte de război.

La vest de Sievierodonetsk, Rusia împinge dinspre nord și sud, încercând să prindă în capcană forțele ucrainene din regiunea Donbas, care cuprinde Luhansk și provincia vecină Donețk.

Rusia a bombardat joi peste 20 de localități din Donețk și Luhansk, distrugând sau avariind 49 de locuințe, mai multe fabrici, clădiri agricole și o gară, a declarat armata ucraineană. Doi civili au fost uciși, a precizat aceasta.

Rusia afirmă că nu vizează civili.

În Soledar, un oraș de lângă Bakhmut, aproape de linia frontului, clădirile au fost transformate în cratere prin explozie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și ulei alimentar din lume, iar atenția internațională s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra amenințării de foamete internațională, văzută ca fiind cauzată de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

"Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă de la Marea Neagră continuă", a declarat Zelenski.

Rusia pune criza alimentară pe seama sancțiunilor occidentale care îi restricționează propriile exporturi de cereale. Ea spune că este dispusă să permită deschiderea porturilor ucrainene pentru exporturi dacă Ucraina elimină minele și îndeplinește alte condiții. Ucraina numește astfel de oferte promisiuni deșarte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22