Macedonia, dispusa sa isi schimbe numele pentru a incheia disensiunile cu Grecia

Vlad Toma | 17.12.2015

Nikola Gruevski, premierul macedonean, a declarat pentru The Guardian ca guvernul pe care il conduce ar fi dispus sa schimbe numele tarii sale, pentru a incheia astfel disensiunile de peste 20 de ani cu Grecia, care nu accepta această denumire.

Pe aceeași temă

 

Macedonia si-a declarat independenta fata de Iugoslavia, in 1991. Grecia a acuzat însă aceasta tara ca si-a insusit parti din cultura greaca, inclusiv numele provinciei sale istorice aflata la granita comuna a celor doua state. Grecia a mai acuzat Skopje ca i-ar fi furat anumite simboluri, cum ar fi soarele de pe steagul meacedonean, scrie Guardian, conform ziare.com
 

Din cauza acestor neintelegeri, Grecia a blocat, printre altele, aderarea Macedoniei la UE si NATO. Posibila schimbarea a numelului Macedoniei ar putea duce la o aplanare a tensiunilor dintre cele două ţări.

 

Ministrul macedonean de Externe, Nikola Poposki, va merge joi intr-o vizila oficiala la Atena, prima de acest fel in ultimii 15 ani.
 

Autoritatile de la Skopje se gandesc sa adauge cuvintele "noua" sau "de sus" in formarea noului nume al Macedoniei. Decizia finala va fi votata in cadrul unui referendum.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22