Macron acuză SUA că vinde gazele în Europa la un preț de patru ori mai mare ca pe piața internă

L. G. | 24.10.2022

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat politicile comerciale și energetice ale SUA din cauza faptului că au creat „un standard dublu” cu Europa.

Pe aceeași temă

În urmă cu câteva săptămâni, nemulțumiri similare au fost formulate şi de ministrul german al economiei, Robert Habeck. Relațiile dintre Paris și Berlin sunt tensionate, summitul dintre Macron și cancelarul Olaf Scholz a fost anulat, însă cel puțin în acest punct pare să existe o evaluare comună. Liderii europeni încep să se teamă de consecințele prețurilor ridicate la energie în ceea ce privește nemulțumirea publicului și a electoratului, un factor care riscă să slăbească sprijinul acordat Kievului, relateză Il Fatto Quotidiano preluat de Rador.

 

Într-o conferință de presă la Bruxelles, Macron a remarcat că Statele Unite fac alegeri în favoarea competitivității lor, creând un standard dublu, prețuri mai mici pe piața internă și prețuri foarte mari la gazele vândute în Europa. Președintele francez subliniază că Washingtonul permite ca unele sectoare ale întreprinderilor interne să beneficieze de ajutoare de stat mari, în timp ce în Europa, acestea sunt interzise. UE a criticat recent pachetul Inflation Reduction Act, care oferă subvenții pentru mașinile electrice fabricate în SUA. Prin urmare, atât Germania, cât și Franța cer o serie de discuții cu Casa Albă, pentru a evita un război comercial.

 

Macron a indicat Statele Unite și Norvegia ca fiind producătorii de energie din hidrocarburi care realizează profituri uriașe beneficiind de un venit datorat războiului. Acuzaţie formulată şi de ministrul german Habeck, care a adăugat că a discutat informal problema cu cele două țări. În ultimele zile, ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a criticat SUA pentru că au vândut GNL la „prețuri de patru ori mai mari decât cele la care îl vinde” la nivel național. Problema va fi abordată vineri, de ministrul francez de externe Catherine Colonna, cu ocazia călătoriei sale la Washington.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22