Pe aceeași temă
În urmă cu câteva săptămâni, nemulțumiri similare au fost formulate şi de ministrul german al economiei, Robert Habeck. Relațiile dintre Paris și Berlin sunt tensionate, summitul dintre Macron și cancelarul Olaf Scholz a fost anulat, însă cel puțin în acest punct pare să existe o evaluare comună. Liderii europeni încep să se teamă de consecințele prețurilor ridicate la energie în ceea ce privește nemulțumirea publicului și a electoratului, un factor care riscă să slăbească sprijinul acordat Kievului, relateză Il Fatto Quotidiano preluat de Rador.
Într-o conferință de presă la Bruxelles, Macron a remarcat că Statele Unite fac alegeri în favoarea competitivității lor, creând un standard dublu, prețuri mai mici pe piața internă și prețuri foarte mari la gazele vândute în Europa. Președintele francez subliniază că Washingtonul permite ca unele sectoare ale întreprinderilor interne să beneficieze de ajutoare de stat mari, în timp ce în Europa, acestea sunt interzise. UE a criticat recent pachetul Inflation Reduction Act, care oferă subvenții pentru mașinile electrice fabricate în SUA. Prin urmare, atât Germania, cât și Franța cer o serie de discuții cu Casa Albă, pentru a evita un război comercial.
Macron a indicat Statele Unite și Norvegia ca fiind producătorii de energie din hidrocarburi care realizează profituri uriașe beneficiind de un venit datorat războiului. Acuzaţie formulată şi de ministrul german Habeck, care a adăugat că a discutat informal problema cu cele două țări. În ultimele zile, ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a criticat SUA pentru că au vândut GNL la „prețuri de patru ori mai mari decât cele la care îl vinde” la nivel național. Problema va fi abordată vineri, de ministrul francez de externe Catherine Colonna, cu ocazia călătoriei sale la Washington.