Macron nu vrea ca Rusia să fie catalogată drept „stat finanțator al terorismului”

L. G. | 28.06.2022

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, s-a pronunţat marți, împotriva desemnării Rusiei ca „stat finanţator al terorismului”, aşa cum ceruse omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite AFP.

Pe aceeași temă

„Nu avem nevoie de nicio calificare pentru a aplica sancţiuni” împotriva Rusiei, a răspuns Macron la o întrebare privind solicitarea lui Zelenski, după summitul G7 din Germania.

Președintele Franței a declarat că „Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige” războiul de agresiune declanşat împotriva Ucrainei, prin urmare sancţiunile împotriva Moscovei ”se vor menţine atât timp cât este necesar, în următoarele săptămâni şi în următoarele luni”.

Macron a mai declarat la Elmau, unde a avut loc reuniunea la vârf a grupului ţărilor celor mai industrializate, că de la summitul NATO care urmează la Madrid trebuie transmis un mesaj ”de unitate şi forţă” privind securitatea Europei.

Preşedintele Franţei a apreciat că pentru a limita profiturile „unor producători şi speculanţi” de pe urma invaziei ruse în Ucraina ar fi posibilă plafonarea preţurilor petrolului din Rusia, care ar putea fi realizată printr-o alianţă a cumpărătorilor, informează dpa. El a recunoscut însă că ar fi mai uşor de realizat o măsură similară privind gazele.

În legătură cu acest subiect, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că pentru un plan de limitare a preţului ţiţeiului mai este „mult de lucru” şi că ar fi „un proiect foarte ambiţios şi foarte solicitant”.

Rusia nu trebuie umilită

Președintele francez, care a efectuat o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu pe 15 iunie, a spus cu această ocazie că Rusia nu ar trebui umilită, pentru că „este o putere de temut”, iar „noi nu dorim să purtăm un război cu poporul rus”.

Întrebat în timpul conferinței comune cu președintele român, Klaus Iohannis, despre declarațiile sale potrivit cărora Rusia nu ar trebui umilită, Macron a spus că „în faţa războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară din prima zi”, dar este o putere de temut și nimeni nu vrea un război cu poporul rus.

„Geografia este încăpățânată și Rusia va rămâne acolo unde este. Este o putere de temut și noi nu dorim un război cu poporul rus și nu dorim să-l nimicim mâine”, a adăugat Macron.

Președintele Franței, alături de cancelarul german și premierul italian solicită încetarea ostilităților în Ucraina și demararea negocierilor pentru ajungerea la un acord de încetare a focului.

Pentru ca Ucraina să câștige și războiul să înceteze trebuie să negociem. Zelenski trebuie să negocieze cu

Macron a dialogat cu Putin în mod regulat după invazia în Ucraina, iar poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri estici și baltici din Europa, deoarece aceștia consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

„M-am gândit că putem găsi prin (…) încredere, printr-o discuţie intelectuală, o cale cu Putin”, declara Emmanuel Macron pe 16 iunie, în trenul care îl ducea la Kiev, unde se va întâlni cu Volodimir Zelenski. După abuzurile comise de armata rusă, în special la Bucea, s-a depăşit un prag „ireversibil” la „nivel moral”, spune Macron. „Ulterior, am vorbit cu el (Putin - n.r.) mult mai puţin”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22