Macron refuză să denumească „genocid” războiul din Ucraina deoarece nu ajută la încetarea luptelor

L. G. | 15.04.2022

Președintele francez Emmanuel Macron nu dorește să spună că Rusia comite un „genocid” în Ucraina, asemenea președintelui Joe Biden pentru că „escaladarea retoricii nu va aduce pacea”.

Pe aceeași temă

Macron a acuzat Rusia de „crime de război” în Ucraina dar spune că este în favoarea diplomației, cel mai bun mod de a pune capăt luptelor armate: „Vreau să fac cât mai mult posibil ca să pot în continuare să fiu capabil să pun capăt acest război și să reinstaurez pacea. Nu sunt sigur că escaladarea retoricii servește acestui obiectiv”, a explicat el.

Macron este unul dintre puținii lideri occidentali care au păstrat legatura cu președintele rus Vladimir Putin după invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Președintele SUA, Joe Biden, n-a mai avut nicio o discuție cu Putin, iar secretarul de stat Antony Blinken, n-a mai vorbit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, din 15 februarie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a arătat deranjat de atitudinea lui Macron, spunând joi că e „foarte dureros” refuzul acestuia de a denunța „genocidul” făcut de Rusia în țara sa.

Si premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a apostrofat pe liderul francez pentru discuțiile purtate cu Putin, spunând că ca și cum „ar negocia cu hitler”.

Macron s-a apărat argumentând că cel mai bine ar trebui evitată asemenea termeni, mai ales că rușii și ucrainenii sunt popoare frățești. "Cuvântul genocid are un sens" şi "trebuie atribuit de jurişti, nu de politicieni", a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

În opinia sa, "statele care consideră că este un genocid trebuie să intervină prin convenţiile internaţionale. Asta vor oamenii? Nu cred", pentru că asta ar însemna "a deveni cobeligerant" al conflictului.

„Trebuie ca toată lumea să ştie să-şi păstreze raţiunea, nu ajută Ucraina să se intre într-o escaladare verbală fără să se tragă toate consecinţele", a avertizat el.

 

„Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni, să avem în continuare măsurile de solidaritate şi să lucrăm pentru a găsi pacea şi a ne proteja compatrioţii de război", a ţinut el să adauge la postul de radio.

Pe lângă Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au abţinut de la folosirea acestui termen. "Genocidul este strict definit în dreptul internaţional. Iar la ONU, ne bazăm pe determinarea juridică a organelor judiciare corespunzătoare", a spus Antonio Guterres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22