Pe aceeași temă
Macron a acuzat Rusia de „crime de război” în Ucraina dar spune că este în favoarea diplomației, cel mai bun mod de a pune capăt luptelor armate: „Vreau să fac cât mai mult posibil ca să pot în continuare să fiu capabil să pun capăt acest război și să reinstaurez pacea. Nu sunt sigur că escaladarea retoricii servește acestui obiectiv”, a explicat el.
Macron este unul dintre puținii lideri occidentali care au păstrat legatura cu președintele rus Vladimir Putin după invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Președintele SUA, Joe Biden, n-a mai avut nicio o discuție cu Putin, iar secretarul de stat Antony Blinken, n-a mai vorbit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, din 15 februarie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a arătat deranjat de atitudinea lui Macron, spunând joi că e „foarte dureros” refuzul acestuia de a denunța „genocidul” făcut de Rusia în țara sa.
Si premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a apostrofat pe liderul francez pentru discuțiile purtate cu Putin, spunând că ca și cum „ar negocia cu hitler”.
Macron s-a apărat argumentând că cel mai bine ar trebui evitată asemenea termeni, mai ales că rușii și ucrainenii sunt popoare frățești. "Cuvântul genocid are un sens" şi "trebuie atribuit de jurişti, nu de politicieni", a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.
În opinia sa, "statele care consideră că este un genocid trebuie să intervină prin convenţiile internaţionale. Asta vor oamenii? Nu cred", pentru că asta ar însemna "a deveni cobeligerant" al conflictului.
„Trebuie ca toată lumea să ştie să-şi păstreze raţiunea, nu ajută Ucraina să se intre într-o escaladare verbală fără să se tragă toate consecinţele", a avertizat el.
„Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni, să avem în continuare măsurile de solidaritate şi să lucrăm pentru a găsi pacea şi a ne proteja compatrioţii de război", a ţinut el să adauge la postul de radio.
Pe lângă Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au abţinut de la folosirea acestui termen. "Genocidul este strict definit în dreptul internaţional. Iar la ONU, ne bazăm pe determinarea juridică a organelor judiciare corespunzătoare", a spus Antonio Guterres.