Pe aceeași temă
UPDATE: Emmanuel Macron, candidatul miscarii de centru En Marche!, este castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive anuntate luni dimineata de ministerul francez de Interne. Macron se va confrunta in turul al II-lea cu Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta), care a obtinut 21,53% din voturi in primul tur.
Primul tur al scrutinului prezidential din Franta s-a bucurat de o prezenta masiva la urne - aproape 80% dintre cetatenii cu drept de vot. Emmanuel Macron este cotat in sondaje ca favorit detasat in turul al II-lea.
Candidatul dreptei, republicanul Francois Fillon, se afla pe locul 3, cu 19,91% din voturi, urmat de Jean-Luc Melenchon (extrema stanga) cu 19,64% si, la mare distanta, de candidatul stangii, Benoit Hamon, cu 6,35%.
UPDATE: Ministerul de Interne a anuntat noi rezultate partiale dupa numararea a 40 de milioane de voturi exprimate. Avansul lui Macron creste la 23,54%, in timp ce Le Pen a obtinut 22,33% din voturi.
UPDATE: Potrivit exit-poll-urilor, Emmanuel Macron si Marine Le Pen au intrat in turul al doilea, primul cotat cu aproximativ 23 la suta, iar cea de-a doua cu procente cuprinse intre 21 si 23 la suta. Insa primele rezultate partiale oficiale o plaseaza pe Le Pen pe primul loc, cu 24,38%, in timp ce Emmanuel Macron are 22,19%.
UPDATE: Centristul Emmanuel Macron, clasat duminică pe primul loc în alegerile prezidențiale din Franța, a declarat, conform AFP: "Astăzi, s-a deschis o nouă pagină a vieții politice franceze".
"Francezii și-au exprimat dorința de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg", a declarat fostul ministru al economiei, în vârstă de 39 de ani, care a demisionat în august din guvern pentru a înființa propria mișcare politică, En Marche!.
Conservatorul Francois Fillon, învins duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, și-a recunoscut înfrângerea și a anunțat că va vota pentru centristul Emmanuel Macron, calificat pentru turul al doilea împreună cu lidera de extrema dreaptă Marine Le Pen, cu scopul de a evita "nenorocirea și dezbinarea", transmite AFP.
Marine Le Pen, presedinta Frontului National, a promis duminica noaptea ca-i va elibera pe francezi de elitele arogante, in primul discurs dupa ce exit-poll-urile au anuntat promovarea candidatei de extrema-dreapta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in care se va lupta pentru palatul Elysee cu Emmanuel Macron.
"Suntem intr-o etapa istorica, iar acum imi revine o imensa responsabilitate. Este vorba despre un act de mandrie al francezilor. Fiecare francez si-a dat seama ca sistemul a incercat sa inabuse aceasta mare dezbatere politica. Acum, aceasta dezbatere va avea loc", a spus Le Pen, in discursul sau cu tente anti-globalizare.
"A sosit vremea sa eliberam intregul popor francez. Acum e momentul sa-i eliberam pe francezi de cei care sunt aroganti si care vor sa le dicteze comportamentul, pentru ca sunt candidata poporului!", mai spune Le Pen.
UPDATE: Emmanuel Macron a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor publicate imediat după închiderea urnelor de mai multe organizaţii din Franţa. Sondajul Ipsos arată că Emmanuel Macron se va confrunta în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee cu Marine Le Pen, transmite Reuters.
Sondajul Ipsos îl arată cu 23,7% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.
De asemenea Macrona este primul clasat şi în estimările Harris Interactive, cu 23% din voturi faţă de cele 22% de sufragii adunate de preşedinta Frontului Naţional.
Sondaj Kantar: Macron si Le Pen merg in turul al doilea, dupa ce fiecare a obtinut cate 23% din voturi, transmite Reuters.
Potrivit exit-poll-urilor, Emmanuel Macron si Marine Le Pen au intrat in turul al doilea, primul cotat cu cel putin 23 la suta, iar cea de-a doua cu procente cuprinse intre 21 si 23 la suta.
Prezenta la vot a fost una foarte buna. Cifrele arata a treia cea mai buna prezenta la urne din ultimii 40 de ani.
UPDATE: Centristul Emmanuel Macron și lidera Frontului Național (FN, extremă dreapta), Marine Le Pen, s-au calificat pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit estimărilor oficiale, transmite AFP.
UPDATE: Emmanuel Macron ar fi pe primul loc în trei sondaje
Centristul Emmanuel Macron ocupă primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit mai multor sondaje de opinie, citate de cotidianul belgian L'Echo, conform Agerpres.
Un institut francez de sondare a opiniei publice îl plasează pe primul loc pe Emmanuel Macron cu 24-25% din voturi, cu mult în fața radicalului de stânga Jean-Luc Mélenchon și a candidatei Frontului Național (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, care au obținut în jur de 20%, departajați de câteva zecimi de punct.
Candidatul dreptei François Fillon se află pe locul al patrulea, cu 18% din voturi.
Un alt exit-poll îl arată clar pe primul loc pe Emmanuel Macron, urmat de Marine Le Pen. Pentru poziția a treia, lupta se decide între Jean-Luc Mélenchon și François Fillon.
Un alt sondaj de opinie anunță că în frunte se află Emmanuel Macron și Marine Le Pen fără alte comentarii, mai scrie lecho.be.
UPDATE: Centristul Emmanuel Macron și lidera forțelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în exit-poll-uri în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit RTBF, post de radio și televiziune de limbă franceză din Belgia, informează duminică agenția de presă DPA, preluată de Agerpes.
Potrivit RTBF, Macron conduce cu 24% din voturi, fiind urmat de Le Pen cu 22%, potrivit exit-poll-urilor realizate la mijlocul zilei.
Fostul premier conservator Francois Fillon ar întruni 20,5% din voturi, în timp ce liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon s-ar bucura de 18% din voturile francezilor.
Postul RTBF nu oferă mai multe detalii cu privire la cine anume a realizat aceste exit-poll-uri sau câți alegători au răspuns la ele.
În Franța este ilegal să publici exit-poll-uri, rezultate parțiale sau estimări înainte ca procesul de vot să se fi încheiat.
***********************
Primul tur al alegerilor prezidentiale se anunta foarte strans, patru candidati avand sanse reale de a ajunge in turul al doilea - Emmanuel Macron, un independent de centru si fost ministru al Economiei in mandatului lui Francois Hollande, Marine Le Pen, liderul Frontului National, de extrema dreapta, Francois Fillon, fostul premier conservator republican si Jean-Luc Melenchon, de extrema stanga.
Niciunul dintre cei patru nu are sanse de a castiga inca din primul tur, astfel ca turul al doilea, de peste doua saptamani, va fi asteptat cu sufletul la gura nu doar de francezi, ci si de intreaga Europa si de mare parte a lumii.
LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si ce spun exit-poll-urile
Primul sondaj efectuat la iesirea de la urne ii da pe Macron si Le Pen in turul al doilea.
Prezenta la vot este una foarte buna. Cifrele arata a treia cea mai buna prezenta la urne din ultimii 40 de ani.
18:01 - La ora locala 17, ora 18, ora Romaniei, prezenta la vot era de 69,42%, cu putin sub cea de la primul tur al alegerilor prezidentiale din urma cu 5 ani, de 70,59%.
17:56 - Grupul de studenti europeni WhyEurope a transmis un mesaj francezilor, din partea romanilor:
17:52 - Presedintele american Donald Trump a transmis un mesaj despre alegeri pe contul sau de Twitter: "Foarte interesante alegeri au loc acum in Franta".
17:40 - Cozi la sectiile de vot sunt si in capitala germana Berlin:
17:25 - Exista si buletine de vot pentru nevazatori, scrise in alfabetul Braille, relateaza Le Figaro.
17:12 - Un alt sondaj, obtinut pe surse din cadrul Ministerului francez de Interne, de jurnalistul Nicolas Jaillard, arata ca Macron are 24 la suta, iar Le Pen si Fillon cate 21 la suta, in timp ce Melenchon este de asemenea cotat cu 18 la suta.
16:55 - Un sondaj efectuat la iesirea de la urne, obtinut de RTBF, arata ca Macron conduce cu 24 la suta, urmat de Le Pen, cu 22 la suta, si Fillon, cu 20,5 la suta. Melenchon este cotat cu al patrulea rezultat, respectiv 18 la suta.
16:50 - Cozi mari la urne sunt si in capitala suedeza Stockholm:
16:30 - Mai multe sectii de vot au fost evacuate din motive de securitate. Este vorba despre sectii din Besancon, Saint-Omer, Haguenau si Paris.
16:19 - Le Figaro informeaza ca toti candidatii vor astepta rezultatele la Paris, cu exceptia lui Le Pen, care va fi in Henin-Beaumont, unde a votat, in apropiere de Lens.
16:12 - In Guadelupe (Caraibe), Macron este castigator, urmat de Melenchon. In Guyana Franceza, Melenchon a castigat la foarte mica distanta in fata lui Le Pen. In Insula Sfantului Martin si in Saint Barthelemy, ambele din Caraibe, Fillon a devansat-o pe Le Pen.
15:58 - Jean-Marie Le Pen a declarat ca regreta lipsa afiselor cu fiica sa din afara tarii. Jean-Marie Le Pen a candidat impotriva lui Jacques Chirac in anul 2002 si a pierdut ustorator in turul al doilea.
15:53 - S-au afisat primele rezultate din Saint Pierre and Miquelon si din Martinica. In cazul teritoriul din estul Canadei, Melenchon a castigat cu 35,45 la suta, urmat de Le Pen, cu 18,16 la suta, si Macron, cu 17,97 la suta. In insula din Caraibe, unde populatia este de 385.000 de locuitori, prezenta la vot a fost de aproape 40 la suta. Melenchon a fost si aici castigator (27,36 la suta), fiind urmat de Macron (25,53 la suta) si Fillon (16,85 la suta).
15:32 - Cifrele arata a treia cea mai buna prezenta la urne din ultimii 40 de ani, dupa cele din 1974 si 2007. La cea din urma cu 10 ani se inregistra la pranz o prezenta la vot de 31,21%, fata de 28,54% acum.
15:24 - Cozi la sectiile de vot din afara Frantei se inregistreaza sau s-au inregistrat nu doar la Londra, Tokio si Sydney, ci si la Toronto, Montreal, Hong Kong si Ho si Min, relateaza Le Monde.
15:10 - La ora locala 13:00, Marine Le Pen conducea in clasamentul celor mai citati candidati pe retelele sociale, cu 27,2 la suta, urmata de ceilalti candidati cu sanse mari - Macron, Fillon si Melenchon, aflati la mica distanta unul de altul.
14:15 - La ora locala 12:30, ora 13:30, ora Romaniei, prezenta la vot in Paris era de 24,24 la suta.
14:10 - La Ambasada Frantei de la Bucuresti este coada de zeci de persoane. Peste 1.000 de cetateni francezi au votat deja in Capitala.
14:00 - Deja au votat toti candidatii la alegerile prezidentiale din Franta.
13.10 Prezenta la vot este de 28,54%, la ora pranzului, a informat Ministerul de Interne din Franta, potrivit Le Monde. Exista o usoara crestere fata de rata de participare la vot din anul 2012, cand la aceeasi ora, prezenta la urne era de 28, 29%. Ministerul va comunica o noua rata de participare partiala la ora 17.00.
11:45 - Francois Asselineau, candidat eurosceptic, a votat la Paris.
11:39 - Candidatul cotat cu cele mai mari sanse de a deveni viitorul presdinte al Frantei, Emmanuel Macron, a votat la Touquet, nordul Frantei.
11:22 - Inca un candidat, Philippe Poutou, si-a exprimat optiunea de vot.
11:10 - Francois Hollande, care isi va termina in curand mandatul de presedinte al Frantei, a votat la Tulle, Correze, in centrul Frantei.
11:08 - Realitatea Tv transmite ca a votat si Clotilde Armand.
11:02 - A votat un alt candidat, Benoit Hamon.
10:55 - Mai multe nume cunoscute au lansat apeluri de a merge la vot, printre acestea Carla Bruni-Sarkozy, sotia fostului presedinte Nicolae Sarkozy, si Christine Lagarde, sefa FMI, relateaza Journal du dimanche.
10:30 - Au votat si Nathalie Arthaud, una dintre cele doua femei candidat la alegeri, si Peneloppe Fillon, sotia fostului premier Francois Fillon, ce va merge la urne in jurul pranzului.
10:23 - Unele urne de vot, din marile orase franceze, vor ramane deschise pana la ora 20:00, ora locala, ora 21:00, ora Romaniei.
10:20 - Fortele de ordine sunt in garda:
10:10 - Jurnalistul RFI Nicolas Don spune incearca sa ajunga la Ambasada Frantei sa voteze, insa traficul este restrictionat din cauza maratonului din Bucuresti, astfel ca este greu de ajuns in zona in care se afla ambasada franceza, intre Piata Romana si Calea Victoriei, informeaza Realitatea Tv.
10:05 - Le Figaro scrie ca Nicolas Dupont-Aignan este primul dintre cei 11 candidati care a votat, in Yerres, in apropiere de Paris.
09:52 - Liberation scrie ca francezii din Tokio asteapta pana la doua ore la coada la ambasada tarii lor, pentru a vota.
09:25 - Securitatea a fost sporita in Franta, dupa atacul terorist de joi seara, din centrul Parisului, cand un politist a fost ucis si doi au fost raniti.
Aproximativ 50.000 de politisti si 7.000 de militari sunt mobilizati in intreaga tara pentru securitatea de la urne, relateaza BBC, insa mai putin de o persoana pentru fiecare sectie de vot.
09:00 - s-au deschis sectiile de vot din Franta. Sunt asteptati la urne 47 de milioane de francezi cu drept de vot. Vor fi deschise peste 66.500 de sectii de vot, pana la ora locala 19:00, ora 20:00, ora Romaniei.
06:26 - In SUA, 119.773 de alegatori francezi sunt inscrisi pe listele electorale. Consulatul francez din New York, unde se astepta sa voteze cateva sute de cetateni, a fost evacuat pentru scurt timp sambata dupa-amiaza, din cauza unei alarme privind amplasarea unei bombe. Ulterior, totul a revenit la normal.
"Este datoria noastra cetateneasca sa continuam aici", a afirmat un barbat, citat de AFP, la iesirea din ambasada franceza in SUA. "Suntem in Statele Unite, am vazut ce inseamna sa nu votezi sau sa votezi gresit. Deci n-am vrea sa fie un Trump in Franta" - aluzie transparenta la candidata de extrema dreapta, Marine Le Pen.
06:20 - La Buenos Aires, unde traiesc aproximativ 15.000 de francezi, ambasada se afla in palatul Ortiz Basualdo, iar sectia de votare se afla la primul etaj. Unul dintre francezii care au votat, medic pensionar in varsta de 78 de ani, sustine ca s-a deplasat la vot "impotriva extremei drepte".
Sambata, 22.04.2017 - Alegatorii din Polinezia Franceza, Guadelupa, Martinica si Guyana Franceza si cetatenii francezi cu resedinta in Canada si Statele Unite au inceput deja sa voteze, sambata, pentru viitorul presedinte al Frantei, transmite Reuters.
Chiar daca primul tur al alegerilor are loc duminica, cetatenii francezi din teritoriile de peste mari voteaza mai devreme, pentru a nu fi influentati de rezultatele din tara.
Din cei aproape 47 de milioane de alegatori francezi inregistrati, mai putin de un milion traiesc in teritoriile din Pacificul de Sud, din America de Sud si din Caraibe sau in America de Nord.
"Scenariu apocaliptic"
Posibilitatea de care multi se tem - ca Marine Le Pen sa ajunga in turul al doilea - ramane destul de ridicata, insa nu la fel este si cea a unei victorii finale a acesteia, deoarece tendinta in randul alegatorilor este de a merge la urne pentru a vota impotriva sa. Le Pen a facut din imigratie si ceea ce a numit amenintarea islamului o tema centrala a campaniei sale, anuntand chiar ca va suspenda pana si imigratia legala.
Niciun sondaj nu arata ca liderul Frontului National ar putea invinge vreun contracandidat in turul al doilea, iar sansele sa se intalneasca acolo cu Melenchon, intr-o confruntare intre extreme, a speriat pietele si ar scenariul cel mai negru pentru Franta, dar putin probabil.
The Local noteaza ca acesta ar fi un "scenariu apocaliptic", iar castig de cauza ar avea, in turul al doilea, Melenchon. Amandoi extremistii sunt eurosceptici si anti-globalizare.
In schimb, Macron, in varsta de 39 de ani, un candidat fara experienta electorala, are cele mai mari sanse de a ajunge in turul al doilea, unde va deveni favorit pentru a castiga fotoliul prezidential.
De remarcat este ca Macron ar castiga in fata oricaruia dintre cei trei contracandidati, in turul al doilea, iar Le Pen ar pierde in fata oricaruia, in timp ce Melenchon ar urma sa castige si in fata lui Fillon.
Un factor care va cantari foarte mult va fi prezenta la urne, o prezenta de aproximativ 70 la suta fiind in avantajul lui Marine Le Pen. La ultimele scrutine prezidentiale, prezenta la urne a fost in jur de 80 la suta.