Maduro rămâne președinte al Venezuelei, după alegeri contestate de aproape toată lumea

Redactia | 21.05.2018

Liderul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a câștigat câștigat duminică un nou mandat de președinte pentru încă șase ani cu 70% din voturi, însă principalii opozanți acuză grave nereguli în procesul electoral și descriu ascensiunea lui precum o dictatură personală.

Pe aceeași temă

 

 

Victoria electorală a lui Maduro (55 ani), fost șofer de autobuz și șef de sindicat, care i-a urmat în scaunul de președinte lui Hugo Chavez după moartea acestuia, ar putea atrage o nouă rundă de sancțiuni economice din partea puterilor occidentale împotriva guvernului socialist care a adus una dintre cele mai bogate țări în resurse naturale din lume în pragul colapsului total.

 

Administrația SUA a președintelui Donald Trump deja a anunțat că se gândește să impună noi sancțiuni sectorului petrolier al Venezuelei. Mike Pompeo a scris pe Twitter că „alegerile frauduloase nu rezolvă nimic”, iar Sullivan a declarat la Buenos Aires, înaintea unei reuniuni a G20, că se vor discuta şi alte sancţiuni, posibil în domeniul petrolier, însă acestea trebuie să afecteze doar oficialii, nu şi poporul venezuelean.

 

Potrivit comisiei electorale naţionale, prezenţa la urne a fost de 46,1%, faţă de 80% la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2015. De data aceasta, principalele forţe de opoziţie au făcut apel la boicot.

 

Datele oficiale anunţate de comisie arată că Maduro a obţinut 5,8 milioane de voturi, iar cel mai bine plasat adversar, Henri Falcon, 1,8 milioane; pe liste erau înscrişi aproximativ 20,5 milioane de alegători.

 

Atât Falcon, cât şi un alt candidat, pastorul Javier Bertucci, au afirmat că nu recunosc rezultatele, deoarece au avut loc numeroase nereguli. Printre altele, în apropierea unor secţii de votare au fost amplasate circa 13.000 de standuri pro-guvernamentale. Cu scopul de a creşte participarea la vot - şi implicit legitimitatea alegerii lui Maduro - multe secţii şi-au prelungit programul după ora oficială de închidere.

 

Preşedinta Consiliului Electoral Naţional, Tibisay Lucena, a susţinut că nu au existat decât reclamaţii sporadice privind unele nereguli, iar Maduro a declarat presei că autoritatea electorală a fost în măsură să ţină sub control astfel de incidente.

 

Pe plan internaţional, Statele Unite şi grupul de la Lima - o alianţă de 14 state din America Latină şi Caraibe - au anunţat dinainte că nu recunosc scrutinul, deoarece este nedemocratic; opoziţia venezueleană nu a avut posibilitatea de a înscrie un candidat unic cu şanse reale, din cauza termenului prea scurt în care au fost organizate alegerile anticipate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22