MAE rus: scutul de la Deveselu încalcă tratatul încheiat de Gorbaciov și Reagan

Dora Vulcan | 29.04.2017

Amplasarea de catre SUA a scutului antiracheta in Romania si planurile de amplasare a altor sisteme defensive in Polonia incalca un tratat militar in vigoare, afirma ministerul rus de externe intr-un comunicat emis sambata, transmit Hotnews.ro și Adevărul.

Pe aceeași temă

 

 

 

Sistemul operationalizat anul trecut la Deveselu incalca un tratat semnat de Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov in 1987, spune Moscova. Tratatul INF, intrat in vigoare in 1988, prevedea eliminarea rachetelor cu raza mica (500-1000 km) si raza medie (1.000-5.500 km). Moscova consideră un fapt indiscutabil ca este vorba de o incalcare grava a obligatiilor prevazute de INFT, potrivit ministerului de externe rus.

 

 

 

În mai 2016, trupele americane au activat sistemul antirachetă în valoare de 800 milioane de dolari de la baza Deveselu, iar un al doilea sistem asemănător ar urma să fie instalat în Polonia.  

 

 

Cele două scuturi antirachetă sunt considerate vitale pentru apărarea Europei, dar liderii ruşi au susţinut că ameninţă arsenalul nuclear al Rusiei. 

 

 

 

 De asemenea, reprezentanţii ministerului rus de Externe au declarat că scuturile antirachetă reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF).  

 

 

 

Acest tratat a fost semnat la finele anilor '80 pentru a permite eliminarea rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, echipate cu focoase nucleare sau convenţionale.

 

 

 

NATO preciza in toamna anului trecut ca sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu este compatibil cu Tratatul Fortelor Nucleare Intermediar

 

 

 

"Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare este un element esential al securitatii euro-atlantice, iar baza de aparare antiracheta a NATO de la Deveselu este complet compatibila cu Tratatul INF. Facilitatea nu va gazdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu sunt armate cu focos exploziv. Sistemul de rachete balistice de aparare al NATO este defensiv, nu este conceput sau indreptat impotriva Rusiei. Acesta nu reprezinta o amenintare pentru Rusia", potrivit Aliantei Nord-Atlantice.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22