Mai mulți miniștri din cabinetul Theresei May îi cer premierului să pună capăt austerității

E.b. | 02.07.2017

Premierul Theresa May este atacată de laburiști și criticată de membrii Executivului, care nu mai vor austeritate. Jeremy Corbin, liderul laburiștilor, care a rostit un discurs în fața mai multor mii de manifestanți antiausteriate, reafirmă că "Theresa May nu are niciun mandat pentru a continua austeritatea".

Pe aceeași temă


 

A doua zi după o manifestație împotriva austerității, ziarul The Observer scrie - duminică - că mai mulți miniștri din executivul Theresei May cer să se pună capăt politicii guvernamentale de austeritate, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

 

De pildă, ministrul sănătății, Jeremy Hunt, militează pentru abandonarea plafonării creșterilor salariale ale infirmierilor, limitate în prezent la 1%, adică sub nivelul inflației, scrie The Observer.

 

Colega sa de la Educație, Justine Greening, cere și ea mai multe fonduri pentru școli.

 

Aceste tensiuni survin în timp ce poziția Theresei May a fost fragilizată în urma alegerilor legislative anticipate din 8 iunie, care i-au privat Partidul Conservator de majoritatea sa absolută în Camera Comunelor.

 

Potrivit unui sondaj Opinium pentru The Observer, publicat duminică, cota de popularitate a premierului a scăzut, 51% dintre persoanele intervievate dezaprobând în prezent activitatea sa față de 31%, care sunt de părere opusă, adică o diferență de 20 de puncte.

 

La începutul lunii aprilie, opiniile favorabile depășeau cu 21 de puncte pe cele defavorabile.

 

În același timp, popularitatea liderului laburist Jeremy Corbin, ieșit întărit din scrutinul din 8 iunie, a cunoscut o evoluție contrară, trecând de la minus 35% în aprilie la plus 4% în a doua anchetă Opinium, cu 42% de opinii favorabile, față de 38% defavorabile.

 

Liderul laburiștilor, care a rostit un discurs sâmbătă în fața mai multor mii de manifestanți antiausteriate, reuniți în centrul Londrei, a reafirmat că "Theresa May nu are niciun mandat pentru a continua austeritatea".

 

El a atacat de asemenea costisitorul acord al coaliției încheiat lunea trecută între Theresa May și Partidul Democratic Unionist (DUP), principalul partid unionist din Irlanda de Nord, în schimbul unui ajutor suplimentar de 1 miliard de lire (aproximativ 1,13 miliarde de euro) în favoarea provinciei.

 

"Luni, Theresa May a cheltuit miliarde de lire pentru a se agăța de putere. Miercuri, ea a refuzat serviciilor de urgență creșterile salariale de care ele au nevoie", susținea Corbyn, făcând aluzie la respingerea unui amendament laburist care intenționa să suprime plafonarea creșterilor salariale pentru unele categorii de funcționari publici.

 

"Împreună vom câștiga următoarele alegeri și vom forma un guvern", a spus el. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22