Mai multe personalităţi cer boicotarea miniştrilor extremei drepte din Guvernul Austriei

E.b. | 29.12.2017

Personalităţi din diferite ţări au dat publicităţii un apel de a interzice în Europa noul guvern austriac, format din politicieni de dreapta şi de extrema dreaptă. Criticând ''tăcerea şi apatia vinovate'' de intrarea la guvernare a extremei drepte în Austria, semnatarii apelului spun că...

Pe aceeași temă

 

 

Totodată, cer să fie boicotă viitoarea preşedinţie austriacă a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2018), relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

''Să nu ne ascundem: ei sunt urmaşii nazismului care au intrat în poziţie de forţă în noul guvern austriac'', odată cu cooptarea la guvernare a şase miniştri din partea Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), afirmă în apel un grup condus de Benjamin Abtan, preşedintele Mişcării antirasiste europene (EGAM), şi fostul ministru francez de externe Bernard Kouchner.

 

Printre semnatari figurează personalităţi care au legătură cu memoria Shoah, precum Serge şi Beate Klarsfeld, lideri ai asociaţiei Fii şi fiice de deportaţi evrei din Franţa, dar şi fostul preşedinte al Timorului de Est şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Jose Ramos-Horta, fostul ministrul spaniol de externe Miguel-Angel Moratinos, fosta şefă a guvernului canadian Kim Campbell sau scriitorul şi cineast franco-cambodgian Rithy Panh.

 

Criticând ''tăcerea şi apatia vinovate'' de intrarea la guvernare a extremei drepte în Austria, semnatarii apelului spun că ''resping ideea potrivit căreia ascensiunea naţionalismului şi sfârşitul democraţiei ar fi o fatalitate'' şi că 'acţiunea împotriva urmaşilor nazismului ar fi inutilă, chiar ilegitimă''.

Ei consideră că, ''dimpotrivă, ţine de responsabilitatea (...) tuturor de a-i înfrunta în mod ferm'', au explicat semnatarii apelului de boicotare a noii puteri austriece.

 

Însă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus recent că doreşte să evite 'orice prejudecată' faţă de noul executiv austriac, despre care a spus că va fi judecat 'la fel ca toate guvernele, după acţiunile sale' şi a insistat că a primit din partea noului premier austriac, conservatorul Sebastian Kurz, asigurări privind angajamentul său 'foarte clar faţă de Europa'.

 

În vârstă de numai 31 de ani, Sebastian Kurz (foto) conduce o coaliţie de centru-dreapta alcătuită din formaţiunea sa Partidul Poporului (OeVP) şi Partidul Libertăţii (FPOe). Liderul acestuia din urmă, Heinz-Christian Strache, este vicecancelar, iar în noul executiv FPOe a primit portofolii importante, printre care se numără externele, internele şi apărarea.

 

Această coaliţie a rezultat în urma alegerilor anticipate din luna octombrie, la care extrema dreapta s-a ridicat pe valul nepopular al nemulţumirii provocate de afluxul de migranţi şi de unele abordări ale Uniunii Europene. Pentru a câştiga voturi, partidul lui Kurz a preluat şi el din mesajul FPOe.

 

Totuşi, în urma negocierilor post-electorale dintre cele două partide, ele au convenit menţinerea angajamentului european al Austriei şi însuşi Heinz-Christian Strache a asigurat că este exclusă posibilitatea unui referendum de retragere din UE. Kurz a apreciat în schimb că UE trebuie să accepte mai multă 'subsidiaritate' în favoarea statelor membre, adică un rol sporit al statelor naţionale în faţa instituţiilor europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22