Maia Sandu, premier al Republicii Moldova. CC o invalidează pe Greceanîi la șefia parlamentului

Dora Vulcan | 08.06.2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul de numire a Maiei Sandu în funcția de premier.

Pe aceeași temă

UPDATE - Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, conform unui comunicat publicat sâmbătă pe site-ul instituției.

„Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului”, se menționează în comunicat.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova, controlată de Plahotniuc, a declarat neconstituționale și actele legislative adoptate sâmbătă de deputați.

Decizia CCM vine la aproximativ o oră după ce președintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Andrian Candu, omul lui Plahotniuc, a transmis că partidul va sesiza CCM pentru a contesta numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului, conform Unimedia.md.

UPDATE - Președintele Republicii Moldova a semnat sâmbătă decretul de numire a Maiei Sandu în funcția de premier. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

”În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, scrie Dodon.

CV-urile viitorilor miniștri

sursa: Unimedia

Această listă urmează să fie votată astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului.

Maia Sandu, premier desemnat

Maia Sandu deține în prezent funcția de deputată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, la care este și președintă, precum și copreședintă a blocului politic ACUM.

Maia Sandu a apărut prima dată în spațiul public în iulie 2012. Atunci a fost numită ministră a Educației în Guvernul Vlad Filat 2, la propunerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În funcția de ministră a Educației a fost până în 30 iulie 2015.

Pentru fotoliul de ministru la Chișinău, Maia Sandu a renunțat la postul de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, Statele Unite ale Americii.

În 2016, Maia Sandu a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, însă a fost învinsă în turul II de Igor Dodon, care a obținut un scor de 52,11%.

Maia Sandu are diplomă de economist (Academia de Studii Economice, 1994) și este magistru în relații internaționale (Academia de Administrare Publică, 1998) și în administrație publică (Harvard Kennedy School of Government, SUA, 2010).

Vicepremier și ministru al Afacerilor Interne - Andrei Năstase

Andrei Năstase este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Platformei Demnitate și adevăr, precum și al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, și copreședinte al blocului politic ACUM.

Năstase este avocat de profesie. Acesta intrat în politică în 2015 când s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre liderii protestelor stradale antiguvernamentale de la Chişinău, provocate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar. La scurt timp, a fondat Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. În toamna anului 2016, Năstase avea intenţia să candideze la funcţia de preşedinte, dar s-a retras în favoarea Maiei Sandu.

În 2018, Andrei Năstase a candidat la funcția de primar la capitalei, din partrea PPDA și fiind susținut de PAS. După ce a câștigat scrutinul, învingându-l pe socialistul Ion Ceban, alegerile au fost declarate nevalabile de către Judecătoria Chișinău. Printre argumentele invocate au fost live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnând cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a luat act de deciziile judecătorești și a decis anularea alegerilor locale din capitală din turul I și turul II.

Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova

Vasile Șova este consilierul președintelui Igor Dodon pentru reintegrare. Șova a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și semnatar al Declarației de independență.

În perioada 1995 - 1998 a deținut funcția de viceministru al Afacerilor Externe. Din 1998 până în 2002 a fost ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză.

Ulterior, în decembrie 2002, a fost numit în funcția de ministru al reintegrării al Republicii Moldova. În 2009 și 2010 a fost ales în funcția de deputat în Parlament, din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu

Nicolae Popescu, cunoscut și ca Nicu Popescu, este directorul programului „Europa Extinsă” la Consiliul European pentru Relații Externe. Nicu Popescu predă la Institutul de Studii Politice din Paris. Anterior, a lucrat în calitate de consilier pe politică externă și afacerile UE în cabinetul prim-ministrul Republicii Moldova (2010, 2012-2013).

De asemenea a activat în calitate de cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles (2005-2007). Nicu Popescu a deținut până în 2018 funcția de analist principal al Institutului UE pentru Studii de Securitate. Popescu deține un doctorat în Relații Internaționale de la Universitatea Central Europeană din Budapesta, Ungaria.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu

Georgeta Mincu a studiat relațiile economice internaționale în România și a absolvit un master în Studii de Dezvoltare în Irlanda la Școala de Politică și Relații Internaționale a University College Dublin.

A activat în calitate de expertă și consultată la Guvernul Republicii Moldova, precum și in organizații internaționale precum Banca Mondială, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Organizația Internațională pentru Migrație, Fondul Monetar Internațional și altele.

În prezent, experta conduce un centru de dezvoltare și management, și oferă servicii de consultanță sectorului de afaceri și organizațiilor de dezvoltare, precum UNDP, WB, LED, Winrock Moldova, privind reformele politicii economice legate de comerț, migrație, dezvoltare și educație antreprenorială.

Ministerul Apărării - Pavel Voicu

Pavel Voicu este consilierul președintelui Igor Dodon pentru misiuni speciale. Anterior Voicu a deținut funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bender.

Pavel Voicu a absolvit Academia de poliţie "Ştefan cel Mare" a MAI și Academia de Administrare Publică. Din 1995, el a ocupat diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni şi Centrul Național Anticorupție.

A deținut funcția de comisar ale raioanelor Călăraşi şi Cimișlia, a fost șef al Inspectoratului de Poliție Buiucani, iar din februarie 2016 a fost numit şef al Inspectoratul de Poliție din Tighina. Pavel Voicu a ajuns în atenţia opiniei publice în urma violențelor din 7 aprilie 2009. Presa a scris atunci că, fiind comisar al sectorului Botanica, ar fi fost implicat în reținerea, maltratarea și torturarea tinerilor. Faptele au fost însă dezmințite de acesta.

Ministru al Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan

Vadim Brânzan a apărut în spațiul public din Republica Moldova în toamna anului 2016, când a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Este fiul Nadejdei Brânzan, deputată în primul Parlament al RM.

Acesta are peste 15 ani de experiență în domeniul bancar și inves­ti­țio­nal în SUA, Europa, Asia și America de Nord.

Studii 1988-1993 – Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică 1999-2001 – Universitatea Harvard, MBA (master în administrarea businessului) cu specializare în finanțe. Experiență de muncă 1994-1999 – consultant superior pentru companii din sectorul gazo-petrolier, alimentar și organizații de stat din Rusia, PRICEWATERHOUSECOOPERS, Moscova, Kiev, Chișinău 2001-2007 – director al grupului de Investiții Globale Principale și Finanțări Structurale, MERILL LYNCH, New York 2007-2014 – partener principal la NOV CAPITAL, LLC, fond investițional cu capital privat, New York-Londra 2014-2016 – fondator și partener principal la LOGOS ADVISORS, LLC, companie de investiții cu capital privat, Miami 2001-prezent – activitate financiar-bancară și investițională.

Ministru al Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăescu-Onofrei

Liliana Nicolăescu-Onofrei este deputată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și vicepreședintă PAS.

În perioada 2012-2013 a fost consilieră la Ministerul Educației, ulterior a fost viceministră a Educației, funcție deținută până în 2015.

A lucrat o perioadă în calitate de expertă independentă în educație și a deținut funcția de director executiv al Centrului Educațional Pro-Didactica, în perioada 1998 – 2010. De asemenea, în perioada 1996-1998 a fost directoare de program la Fundația Soros Moldova.

Ministru al Finanţelor - Natalia Gavrilița

Natalia Gavrilița este economistă de profesie. Aceasta este stabilită de trei ani la Londra unde lucrează în calitate de economistă la Fondul Global pentru Inovații. Are experienţă în domeniul guvernării și consultanţă în dezvoltare.

Anterior a fost secretară de stat la Ministerul Educației. A petrecut câțiva ani în domeniul consultanței îndezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate. Înainte de aceasta, a deținut funcții de conducere în cadrul oficiului Guvernului Republicii Moldova și al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Ministru al Justiţiei - Stanislav Pavlovschi

Stanislav Pavlovschi este un jurist din Republica Moldova. Acesta este şi unul dintre fondatori și deţine funcţia de vicepreședinte al Partidului Politic Platforma DA.

A studiat la Institutul Juridic de la Harkov, Ucraina, actualmente Academia Națională de Drept a Ucrainei. În perioada 2001-2008, Stanislav Pavlovschi a fost judecător CEDO din partea Republicii Moldova.

Experiență profesională 1980-1985 Procuratura raionului Criuleni, anchetator și anchetator superior al procuraturii raionului Criuleni 1985 - 2001 Procuratura Generală a Republicii Moldova, anchetator pe cauzele excepționale, anchetator superior pe cauzele excepționale, șef adjunct al Secției de anchetare a cauzelor excepționale, șef-adjunct al Direcției Urmărire penală 2001-2008 Curtea Europeană a Drepturilor Omului, judecător 2009-2010 Institutul de Relații Internaționale din Moldova, lector 2008 – prezent Biroul Asociat de Avocați Corect, avocat, participant la diferite programe ale UE de reformare a sectorului juridic din Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Macedonia.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco

Ala Nemerenco este de profesie medic. Este expertă internațională pe sisteme de sănătate și consultantă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aceasta deţine titlul de doctor în medicină, este director la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” şi conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Anterior a deţinut funcţia de specialist principal la Ministerului Sănătății, în domeniul medicinei de familie. În 2005, Ala Nemerenco a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”.

Ala Nemerenco a fost aleasă în funcția de consilieră municipală în CM Chișinău din partea Partidului Popular European din Moldova la alegerile locale din 2015. Ulterior, aceasta a anunțat că pleacă din funcția de consilieră și de membră a PPEM.

***

UPDATE - Zinaida Greceanîi, votată președinte al Parlamentului de la Chișinău

UDPATE - În presa din Republica Moldova a apărut o înregistrare în care Dodon, înregistrat cu camera ascunsă, îi spune lui Plahotniuc că Putin îi închide toate dosarele pe care le are în Federația Rusă dacă semnează un acord de federalizare a țării. Înregistrarea a apărut în presă pe fondul tensiunilor dintre cei doi, până mai ieri parteneri de negociere.

***

Cu puțin timp înainte de a expira termenul care-I permite lui Igor Dodon să anunțe alegeri anticipate, Blocul proeuropean ACUM și Partidul Socialiștilor au convocat ședința Parlamentului.

Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, boicotează ședința. Se așteaptă instalarea unui Guvern condus de unul din liderii opoziției, Maia Sandu.

Până ieri, era foarte probabilă o alianță între Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, și PSRM.

În dimineața zilei, vicepreședintele PD, Andrian Candu, a anunțat că negocierile dintre PD și PSRM au eșuat din cauza condițiilor exagerate ale lui Igor Dodon.

Candu i-a cerut demisia din funcția de președinte lui Igor Dodon pentru „trădare de patrie”.

Potrivit lui Candu, Dodon ar fi cerut Partidului Democrat să accepte federalizarea Republicii Moldova. Pe ultima sută de metri, socialiștii, conduși informal de președintele prorus Igor Dodon, au decis să facă o coaliție cu blocul proeuropean ACUM.

Potrivit unei înțelegeri preliminare, funcția de președinte al Parlamentului îi va reveni socialistei Zinaida Greceanâi.

Guvernul ar urma să fie condus de fosta ministră a Educației, Maia Sandu, lideră a opoziției proeuropene, scrie podul.ro.

Partidul Democrat consideră că ședința de astăzi a Parlamentului ar fi ilegală și anticonstituțională. Curtea Constituțională, a cărei componență a fost blindată în urmă cu câteva luni cu oameni ai PD, consideră că cele 3 luni în care era posibilă instalarea unui Guvern, au expirat vineri.

PD a anunțat, prin vocea vicepreședintelui său, Andrian Candu, că își va scoate susținătorii în stradă. Este interesant de văzut cum se vor comporta în această situație organele de forță, controlate în prezent de PD, mai scrie podul.ro.

Viitorul posibil Guvern al Republici Moldova pe surse:


Prim-ministru - Maia Sandu
Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase
Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu
Ministerul Apărării - Pavel Voicu
Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan
Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei
Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița
Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco

***

Ședința Parlamentului din Republica Moldova are loc sâmbătă, 8 iunie, la ora 13.00, pe fundalul reglărilor de conturi dintre PDM și șeful statului, dar și a negocierilor dintre blocul ACUM și PSRM, scrie publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova.

Deputații au luat o pauză de 30 de minute după ce au început ședința cu luminile stinse. Maria Ciobanu a declarat jurnaliștilor că l-a telefonat pe secretarul Parlamentului și acesta a spus că nu are voie să le comunice de unde se aprinde lumina, pentru că riscă să fie concediat, scrie unimedia.info.

***

A fost reluată ședința Parlamentului din 21 martie curent. Deputații blocului ACUM și din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au convocat ședința și au stabilit ordinea de zi.

La ședință sunt prezenți atât șeful statului, Igor Dodon, cât și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, al Statelor Unite ale Americii - Dereck J. Hogan și ambasadorul Federației Ruse - Oleg Vasnețov.

Astfel pe ordinea de zi se anunță alegerea conducerii și organelor de lucru ale Parlamentului, aprobarea programului de activitate și lista membrilor Guvernului, precum și adoptarea unor proiecte de lege.

Potrivit UNIMEDIA, Curtea Constituțională a emis o hotărâre potrivit căreia parlamentul, care urmează să fie dizolvat, nu are statut şi competenţe identice cu cel al cărui mandat a expirat vineri.

Astfel, potrivit CC, în cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului, scrie Unimedia.

***

Deputații Blocului ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, și cei din PSRM au convocat o ședință a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.

Potrivit ordinii de zi, astăzi urmează a fi alese conducerea și organele de lucru ale Parlamentului, aprobate programul de activitate și lista membrilor Guvernului, precum și adoptate câteva proiecte de lege.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunțat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului. „Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a spus el.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții.

Din decizia Curții Constituționale de la Chișinău rezultă că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.

În același timp, Partidul Democrat a cerut demisia președintelui Igor Dodon pe care l-a acuzat de tentativă de trădare de țară și a anunțat proteste de stradă. PD cere alegeri prezidentiale și parlamentare anticipate.

PDM spune că Dodon ar fi încercat să negocieze cu partidele măsuri anti-naționale si au citit lista propunerilor facute de Dodon:

  • Păstrarea statutului neutralității R. Moldova

  • Acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova

  • Interzicerea tuturor mișcărilor unioniste

  • Discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea realțiilor economice, adică discuții pe revizuirea Acordului de Asociere cu UE

  • Dodon și socialiștii solicitau schimbarea Constituției R. Moldova

  • Șeful statului vroia să aibă toate competențele, inclusiv control asupra SIS

La sediul Parlamentului a venit președintele Igor Dodon, iar în fața instituției sunt parcate, inclusiv, automobilele ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova și ambasadorului SUA la Chișinău.

Andrian Candu a declarat că fracțiunea PDM nu a fost invitată la ședință.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22