Maia Sandu: Provocările din Transnistria provin de la forțe pro-război din rândul separatiștilor

L. G. | 26.04.2022

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat după ședința CSAT de la Chișinău că atacurile din Transnistria, conform primelor informații, pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

Pe aceeași temă

UPDATE: ​„Rusia ar vrea să evite un scenariu în care Moscova ar fi nevoită să intervină în Transnistria, susține Ministerul rus de Externe”, scrie Reuters, citând agenţia de presă RIA.

Anterior, Kremlinul a transmis că veștile din regiunea separatistă Transnistria sunt un motiv de ”îngrjorare serioasă” pentru Rusia. Kreminul a mai transmis că urmărește îndeaproape evenimentele din regiunea separatistă pro-rusă de pe teritoriul Rep. Moldova.

Stirea initială:

„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit de la ora 13.00, iar după ședință, de la ora 15.30, Maia Sandu a susținut declarații de presă, anunțând deciziile luate.

Principalele declarații ale Maiei Sandu:

 • Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pe tema incidentelor din Transnistria

 • Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor

 • Vă amintesc că timp de mai multe săptămâni în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale

 • Au urmat exploziile de ieri, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de comunicații

 • Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației

 • Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova

 • Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară

 • Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean

 • CSAT a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice: creșterea intensității patrulării și verificării în R Moldova și la frontieră

 • Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice

 • Trebuie să fim calmi, să ne informăm doar din surse sigure

 • Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto al R Moldova, dar acest teritoriu este al R Moldova

 • Rămânem deschiși la un dialog pentru rezolvarea conflictului pe cale diplomatică

Întrebări și răspunsuri

Din partea cui vin atacurile?

 • Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei

Există riscul să aibă loc provocări și în dreapta Nistrului?

 • Tocmai pentru a evita aceste riscuri am făcut mai multe recomandări în ședința CSAT. Acesta este și un mesaj la calm - monitorizăm situația și vom informa cetățenii de câte ori considerăm că există un risc

Aveți planificată vreo discuție cu Kremlinul?

 • Nu am planificată o discuție cu Vladimir Putin

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaia.sandu%2Fvideos%2F265973442336698%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Reamintim că în regiunea separatistă transnistreană luni și marți dimineață au avut loc explozii la obiective militare și de radiocomunicații. Astfel, Ministerul de Interne din Transnistria, instituție nerecunoscută, a anunțat că două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol, potrivit publicației locale NovostiPMR. Exploziile ar fi provocat deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia.

Prima explozie a avut loc la ora 6.40, iar cea de-a doua la 7.05, potrivit Ministerului de Interne de la Tiraspol. Nu a fost înregistrată nici o victimă umană, dar ambele antene de mare putere au fost scoase din uz.

Și luni a fost raportată o explozie în Transnistria, la sediul Consiliului de Securitate din Tiraspol, fără a fi înregistrate victime. Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că ar fi vorba despre o provocare a Rusiei pentru încălzi conflictul înghețat din Transnistria.

Urmare a acestor atacuri cu grenade, autoritățile de la Tiraspol au ridicat nivelul de alertă teroristă la roșu și au anulat parada militară tradițională de 9 mai pe malul stâng al Nistrului.

Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timp ce se prăbușea Uniunea Sovietică. Astfel s-a separat de facto de Chișinău, are propria monedă, un guvern propriu, și o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Tot aici, Federația Rusă are mari depozite de armament și muniție, precum și trupe de așa-zisă menținere a păcii, în fapt armată de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova.

0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22