Pe aceeași temă
În următoarele șase luni, perioada în care va deține președinția UE, Malta va avea un rol cheie in stabilirea agendei Consiliului European, pe fondul provocarilor legate de migrație și de eventuala declanșare a negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE.
Malta va fi cea care va planifica și va conduce intalnirile desfășurate la nivelul Consiliului Uniunii Europene în aceasta perioadă. Ea va reprezenta, de asemenea, Consiliul Uniunii Europene în relația cu celelalte instituții europene.
Mandatul Maltei este cu atât mai important cu cât, în următoarele luni, vor avea loc alegeri în Franța și Olanda, alegeri esențiale pentru viitorul Uniunii Europene.
Migrația va fi cu siguranță una dintre principalele probleme aflate pe agenda Uniunii Europene în această perioada, cu atât mai mult cu cât Malta, o țară insulară situată între nordul Africii și sudul Italiei, se afla pe una dintre principalele rute pe care migranții vin din Africa, prin Libia, spre statele din sudul Uniunii Europene - ruta central-mediteraneană. Accentul va fi pus pe întărirea sistemul european comun de azil, în sensul unei relocări echitabile a migranților în statele UE.
Printre celelalte teme principale aflate pe agenda Maltei se află securitatea statelor UE, piața unică, incluziunea socială, politica europeană de vecinătate și afacerile maritime.
Președinția Consiliului Uniunii Europene este rotativă fiind preluată de fiecare dintre statele membre pe o perioadă de 6 luni.
Până în 2020 președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deținută de
Malta: Ianuarie-Iunie 2017
Estonia: Iulie-Decembrie 2017
Bulgaria: Ianuarie-Iunie 2018
Austria: Iulie-Decembrie 2018
Romania: Ianuarie-Iunie 2019
Finland: Iulie-Decembrie 2019
Croatia: Ianuarie-Iunie 2020
Germany: Iulie-Decembrie 2020