Pe aceeași temă
Guvernul de la Londra a făcut anunțul joi după-masa, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse urmând să fie adăugat pe lunga listă de oficiali și oligarhi ruși împotriva cărora Marea Britanie a impus sancțiuni, anunță TASS.
Patriarhul Kirill s-a remarcat prin numeroasele sale declarații pro-război de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, fiind criticat dur inclusiv de patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul creștinătății ortodoxe din cauza poziției față de invadarea Ucrainei.
În unele cazuri declarațiile belicoase ale liderului ortodocșilor ruși au părut trase la indigo cu cele ale altor oficiali de la Moscova precum ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
Patriarhul Kirill, salvat de Ungaria de sancțiunile UE
La începutul lunii mai liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost inclus pe lista oficialilor ruși împotriva cărora Uniunea Europeană urma să impună sancțiuni, ca parte a celui de-al șaselea pachet de măsuri îndreptate împotriva Rusiei.
Însă câteva zile mai târziu premierul ungar Viktor Orban a anunțat că guvernul său nu va susține sancționarea patriarhului Rusiei, afirmând că problema libertății religioase este „sacră și inviolabilă” în Ungaria.
Deși țările membre ale UE au părut să ajungă în cele din urmă la un acord asupra noului pachet de sancțiuni ce viza în principal un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, Ungaria a blocat pe 1 iunie adoptarea sa, justificându-și gestul prin faptul că patriarhul Kirill nu a fost exclus de pe lista oficialilor penalizați.
Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost în cele din urmă adoptat de către UE a doua zi, după ce Ungaria și-a retras vetoul ca urmare a scoaterii lui Kirill de pe listă.