Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill al Rusiei

Redactia | 16.06.2022

Marea Britanie este prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill al Rusiei, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și susținător vocal al războiului din Ucraina.

Pe aceeași temă

Guvernul de la Londra a făcut anunțul joi după-masa, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse urmând să fie adăugat pe lunga listă de oficiali și oligarhi ruși împotriva cărora Marea Britanie a impus sancțiuni, anunță TASS.

Patriarhul Kirill s-a remarcat prin numeroasele sale declarații pro-război de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, fiind criticat dur inclusiv de patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul creștinătății ortodoxe din cauza poziției față de invadarea Ucrainei.

 În unele cazuri declarațiile belicoase ale liderului ortodocșilor ruși au părut trase la indigo cu cele ale altor oficiali de la Moscova precum ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

 Patriarhul Kirill, salvat de Ungaria de sancțiunile UE

La începutul lunii mai liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost inclus pe lista oficialilor ruși împotriva cărora Uniunea Europeană urma să impună sancțiuni, ca parte a celui de-al șaselea pachet de măsuri îndreptate împotriva Rusiei.

  Însă câteva zile mai târziu premierul ungar Viktor Orban a anunțat că guvernul său nu va susține sancționarea patriarhului Rusiei, afirmând că problema libertății religioase este „sacră și inviolabilă” în Ungaria.

 Deși țările membre ale UE au părut să ajungă în cele din urmă la un acord asupra noului pachet de sancțiuni ce viza în principal un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, Ungaria a blocat pe 1 iunie adoptarea sa, justificându-și gestul prin faptul că patriarhul Kirill nu a fost exclus de pe lista oficialilor penalizați.

 Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost în cele din urmă adoptat de către UE a doua zi, după ce Ungaria și-a retras vetoul ca urmare a scoaterii lui Kirill de pe listă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22