Pe aceeași temă
UPDATE - Reacția Ambasadei Rusiei la Londra: "Considerăm ca aceasta acțiune ostilă este absolut inacceptabilă, nejustificată și pripită. Toată responsabilitatea pentru deterioararea relațiilor Rusia-Marea Britanie aparține actualilor conducători politici britanici" (Hotnews.ro)
Marea Britanie va expulza 23 de diplomati ruși ca răspuns la atacul cu neurotoxină asupra unui rus din sudul Angliei, a anunțat prim-ministrul Theresa May miercuri, adăugand că et cea mai mare expulzare din ultimii 30 de ani, transmite Reuters.
"Respectând Convenția de la Viena, Regatul Unit va expulza acum 23 de diplomați ruși care au fost identificați ca ofițeri de informații nedeclarați”, a spus May.
Ea a precizat ca Marea Britanie voia o relatie mai buna cu Rusia. Este "tragic" că președintele Putin a acționat în acest fel, a spus May, care a adăugat că Regatul Unit nu este singur în această situație și că a discutat cu țări aliate care o sprijină.
May a spus ca vor fi anulate contactele la nivel inalt cu Rusia. Invitatia catre ministrul de externe Sergei Lavrov de a vizita Marea Britanie a fost retrasa.
Potrivit Theresei May, Marea Britanie va lua măsuri de consolidare a apărării împotriva activităților ostile de stat, de blocare a acțiunilor statului rus ori de câte ori există dovezi de amenințare și de boicotare a participării la Cupa Mondiala de fotbal, care va avea loc în Rusia în această vară.
Discursul premierului britanic a venit miercuri la foarte scurt timp dupa ce ambasadorul Moscovei la Londra a avertizat ca vor exista masuri reciproce daca Regatul Unit expulzeaza diplomati rusi.
Rusia, care a negat în mod repetat orice implicare în atacul cu neurotoxină și a anunțat că Marea Britanie ar trebui să se aștepte la represalii pentru acțiunile sale.
Fostul spionaj, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa, Yulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul Salisbury pe 4 martie și rămân în spital în stare critică. Un ofițer de poliție britanic a fost, de asemenea, rănit și rămâne într-o stare gravă.
Un chimist rus care a contribuit la crearea neurotoxinei folosite pentru a otrăvi un fost spion rus în sudul Angliei a spus că doar Guvernul de la Moscova ar putea să fie în spatele atacului, transmite Digi 24.
Vil Mirzayanov, de 83 de ani, a declarat că este convins că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil, având în vedere că Rusia controlează cu stricteţe rezervele de Novichok şi că dezvoltarea neurotoxinei implică un proces prea complicat pentru un cetăţean obişnuit.
Mirzayanov a spus că a petrecut mai mulţi ani testând şi îmbunătăţind Novichok, numele dat unui grup de arme chimice pe care Rusia le-a creat în secret în ultimele stagii ale Războiului Rece. Novichok este de zece ori mai puternică decât neurotoxina VX, cea folosită pentru a-l asasina pe fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un.
Programul ruşilor a produs mai multe tone de Novichok. „Novichok a fost inventat şi studiat doar în Rusia. Nimeni nu ştia de acest lucru”, a spus Mirzayanov.
ONU, convocat de urgență
O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU referitoare la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia va avea loc miercuri la ora 19:00 GMT, sesiune publică desfăşurată la cererea Londrei.
Potrivit preşedinţiei olandeze în exerciţiu a celei mai înalte instanţe a ONU, Londra va informa Consiliul de Securitate în legătură cu atacul survenit la Salisbury pe 4 martie cu un agent neurotoxic asupra lui Skripal (66 de ani) şi a fiicei lui, Iulia (33 de ani). Cei doi au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă din oraşul Salisbury, situat în sud-vestul Angliei.