Marea Neagră: exerciţiu naval complex al NATO, la care participă şi Ucraina

Florin Diaconu* | 09.09.2014

Pe aceeași temă

Rusia pare a fi – ca de obicei, de altfel – ex­trem de iritată de prezenţa unui număr no­tabil de nave NATO în Marea Neagră.

La 8 septembrie, dimineaţa devreme, ITAR-TASS transmitea o ştire referitoare la faptul că, la sfâr­şitul săptămânii trecute, două nave apar­ţinând unor ţări NATO au intrat în Marea Nea­gră. Agenţia de presă rusă re­lata că este vorba despre fre­gata canadiană Toronto şi des­pre fregata spaniolă Almi­ran­te Juan de Borbon, care ur­mează să participe – inclusiv împreună cu nave româneşti şi ucrainene – la exerciţiul na­val militar multinaţional Sea Breeze 2014.

Ambele nave „au trecut prin Bos­for sâmbătă seara“, a declarat la 7 sep­tembrie o sursă diplomatică militară citată de ITAR-TASS. Încă de la 3 septembrie, alte două nave militare ale unor ţări NATO – bas­ti­mentul francez Commandant Birot şi dis­tru­gătorul american USS Ross – se află de ase­me­nea în apele din vestul Mării Negre. La 5 septembrie, a trecut prin Bosfor spre Me­di­te­rana nava franceză de luptă Dupuy de Lome, care a navigat în Marea Neagră începând de la 16 august. La 4 august, Rus­sia Today descria nava fran­ceză Dupuy de Lome drept „un bastiment de supraveghere special pro­iec­tat şi construit pentru a co­lecta semnale electronice şi comunicaţii din spatele liniilor inamice“.

Sursa diplomatică citată de ITAR-TASS afirmă că navele ce­lor patru ţări occidentale „vor participa, în­tre 8 şi 10 septembrie, la exerciţiile Sea Bre­e­ze. Se aşteaptă ca, alături de cele patru na­ve, la aceste aplicaţii navale să participe fre­gata turcă Oruc Reis, fregata românească Re­gele Ferdinand, ca şi nava de patrulare geor­giană Suhumi. În timpul şederii lor în Marea Neagră, navele Alianţei Nord-Atlantice ar pu­tea efectua opriri în portul românesc Cons­tanţa, precum şi în portul ucrainean Odesa“. Aceeaşi sursă deschisă afirmă că „în con­for­mitate cu pagina web oficială a Ministerului ucrainean al Apărării, Ucraina va contribui la exerciţiul militar cu cinci nave de luptă şi de sprijin, ca şi cu două nave grănicereşti. În plus, la aplicaţii vor lua parte şi avioane, pre­cum şi elicoptere din cadrul componentei avia­tice a forţelor navale ucrainene“, iar în­tregul exerciţiu militar multinaţional Sea Bree­ze „urmează să fie monitorizat de observatori din mai multe state, respectiv Georgia, Nor­vegia, Suedia şi Franţa“.

Rusia pare a fi – ca de obicei, de altfel – ex­trem de iritată de prezenţa unui număr no­tabil de nave NATO în Marea Neagră şi a de­cis, în chip de contramăsură, să trimită cru­cişătorul purtător de rachete Moskva în Ma­rea Mediterană, relatează cotidianul Tages Anzeiger. Încă de la 4 august, cotidianul ca­nadian The Globe and Mail – care publica o ştire ceva mai consistentă referitoare la mi­siunea în Marea Neagră a navei HMCS Toronto – afirma, între altele, că exerciţiul militar Sea Breeze, deşi „planificat cu ceva vreme în urmă, cu siguranţă va escalada tensiunile cu Rusia“.

Rămâne de văzut cum va reacţiona Rusia, în viitorul apropiat, la intenţia NATO (făcută publică la finalul summit-ului din Țara Galilor) de a înfiinţa, în România, un centru de exer­ciţii navale care să permită bastimentelor de luptă româneşti şi bulgăreşti să se antreneze, în mod regulat şi cvasipermanent, împreună cu nave de luptă americane, venite prin ro­ta­ţie din Marea Mediterană.

* Florin Diaconu este conf. univ. dr. la FSPUB şi senior researcher la IDR.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22