Pe aceeași temă
Portalul independent maghiar Telex, prelaut de RFI România. scrie că banca și-a asumat un ”risc reputațional” neobișnuit prin asocierea cu un politician de extremă dreapta.
Marine Le Pen, ca și Viktor Orban, sunt extrem de apropiați de Vladimir Putin și susțin în continuare politicile acestuia, în ciuda invaziei din ucraina soldată deja cu mii de civili morți.
În paralel, în Ungaria se apropie de finiș o fuziune bancară cu scopul de a crea o super-bancă. Conglomeratul va fi format din unirea a trei bănci, printre care și MKB. Din acționariatul MKB face parte și Lőrinc Mészáros, la ora actuală cel mai bogat om din Ungaria, prieten cu Orban și de meserie instalator de gaze. Mészáros deține 40% în banca MKB, scrie RFI România.
Declarația de avere a lui Marine Le Pen arată că aceasta a primit un împrumut de 10,6 milioane de euro de la banca MKB, pe o perioadă de 16 luni, pentru finanțarea campaniei electorale.
În anii trecuți, Marine Le Pen a obținut un împrumut similar de la o bancă rusească.
Portalul telex.hu a formulat câteva nedumeriri referitoare la decizia băncii. Una dintre ele vizează suma neobișnuit de mare, care se acordă în general companiilor, în primul rând pentru investiții.
Practic este exclus un credit de 10 milioane de euro unei persoane particulare.
Apoi, cât de serios poate fi un politician francez care candidează pentru cel mai important post în a doua mare putere din Europa, dar se finanțează dintr-o țară mică, cum este Ungaria?
Dealtfel nu este primul credit problematic contractat de Marine Le Pen.
În 2014, la scurt timp după anexarea Crimeii, ea își exprima acordul total față de anexare.
În același an, Le Pen obținea credite de 11 milioane de euro, din care 9 milioane de la o bancă mică, First Czech Russian Bank.
Conform informațiilor din presa internațională, creditul era o recompensă a lui Vladimir Putin pentru sprijinul lui Le Pen în chestiunea Crimeea.
Apoi în 2017, ea se întâlnea la Kremlin cu Vladimir Putin, tot înaintea alegerilor prezidențiale din Franța. Le Pen și-a reafirmat atunci sprijinul pentru anexarea Crimeii și a adăugat că dacă va câștiga alegerile, va avea în vedere eliminarea cât mai curând a sancțiunilor economice împotriva Rusiei.