Marine Le Pen a luat credit de 10 milioane € de la o bancă controlată de un apropiat al lui Orban

Redactia | 14.04.2022

Marine Le Pen a luat un credit de 10 milioane euro de la banca maghiară MKB, controlată de Lőrinc Mészáros, un apropiat al lui Viktor Orban.

Pe aceeași temă

Portalul independent maghiar Telex, prelaut de RFI România. scrie că banca și-a asumat un ”risc reputațional” neobișnuit prin asocierea cu un politician de extremă dreapta.

Marine Le Pen, ca și Viktor Orban, sunt extrem de apropiați de Vladimir Putin și susțin în continuare politicile acestuia, în ciuda invaziei din ucraina soldată deja cu mii de civili morți.

În paralel, în Ungaria se apropie de finiș o fuziune bancară cu scopul de a crea o super-bancă. Conglomeratul va fi format din unirea a trei bănci, printre care și MKB. Din acționariatul MKB face parte și Lőrinc Mészáros, la ora actuală cel mai bogat om din Ungaria, prieten cu Orban și de meserie instalator de gaze. Mészáros deține 40% în banca MKB, scrie RFI România.

Declarația de avere a lui Marine Le Pen arată că aceasta a primit un împrumut de 10,6 milioane de euro de la banca MKB, pe o perioadă de 16 luni, pentru finanțarea campaniei electorale.

În anii trecuți, Marine Le Pen a obținut un împrumut similar de la o bancă rusească.

Portalul telex.hu a formulat câteva nedumeriri referitoare la decizia băncii. Una dintre ele vizează suma neobișnuit de mare, care se acordă în general companiilor, în primul rând pentru investiții.

Practic este exclus un credit de 10 milioane de euro unei persoane particulare.

Apoi, cât de serios poate fi un politician francez care candidează pentru cel mai important post în a doua mare putere din Europa, dar se finanțează dintr-o țară mică, cum este Ungaria?

Dealtfel nu este primul credit problematic contractat de Marine Le Pen.

În 2014, la scurt timp după anexarea Crimeii, ea își exprima acordul total față de anexare.

În același an, Le Pen obținea credite de 11 milioane de euro, din care 9 milioane de la o bancă mică, First Czech Russian Bank.

Conform informațiilor din presa internațională, creditul era o recompensă a lui Vladimir Putin pentru sprijinul lui Le Pen în chestiunea Crimeea.

Apoi în 2017, ea se întâlnea la Kremlin cu Vladimir Putin, tot înaintea alegerilor prezidențiale din Franța. Le Pen și-a reafirmat atunci sprijinul pentru anexarea Crimeii și a adăugat că dacă va câștiga alegerile, va avea în vedere eliminarea cât mai curând a sancțiunilor economice împotriva Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22