Mario Draghi spune că iliberalismul amenință euro, dar renunțarea la el este doar o iluzie

Redactia | 16.12.2018

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, sâmbătă, că răspândirea ideologiei iliberale amenință euro, dar este o iluzie că ieșirea din zona euro ar oferi o cale mai ușoară.

Pe aceeași temă

Atrăgând atenţia că o uniune monetară lăsată la jumătate s-ar putea confrunta cu riscuri în eventualitatea unei noi crize, Draghi a pledat pentru schimbări majore în modul în care funcţionează zona euro, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Fascinaţia faţă de reţetele şi regimurile iliberale se extinde; vedem prea puţini paşi înapoi în istorie. Doar când continuăm să facem progrese, când eliberăm energiile individuale, dar şi când încurajăm echitatea socială vom salva (proiectul european) prin intermediul democraţiilor noastre, având un scop comun”, a declarat Draghi, care se află la Pisa, în Italia.

Partide anti-sistem şi adesea populiste şi-au croit drum în politica mainstream pe întregul glob în ultimii ani, punând în discuţie principiile comerţului liber, ale cooperării multilaterale şi chiar ale democraţiei, notează Reuters.

Draghi, creditat cu salvarea euro în timpul crizei din Europa, a declarat că în prezent euro nu mai este atât de rigid precum susţin unii. Deşi este prea puternic pentru unii şi prea slab pentru alţii, acest decalaj s-a redus în ultimii ani, a susţinut el.

„Fascinația legată de reglementările și regimurile iliberale se răspândește; vedem pași mici făcuți înapoi în istorie. Numai continuând să progresăm, eliberând energiile individuale, dar și promovând echitatea socială, vom salva (Proiectul European) prin democrațiile noastre, cu unitate de scop”, a spus Draghi, sâmbătă, la Pisa.

Președintele BCE a invocat nevoia unei separări mai profunde a riscului privat, necesitatea de a finaliza uniunea bancară și pe cea financiară. Acesta a mai considerat că un sistem de sprijin lărgit la nivel european ar putea ajuta țările mai slăbite în cazul unor piețe „stresate”.

Devalorizarea monedei ar oferi, de asemenea, puține beneficii, deoarece o devalorizare atât de mare ar fi necesară pentru a obține un avantaj real, ar amenința existența pieței unice a Europei și bunăstarea celor mai săraci membri ai societății.

De asemenea, devalorizarea monedei ar oferi puține beneficii, deoarece ar fi nevoie de o devalorizare atât de mare, pentru a obține un avantaj real, încât ar amenința existența pieței unice a Europei și bunăstarea celor mai săraci membri ai societății.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22